Aktualno

MONOGRAFIJA O LJEPOTAMA JUGA HRVATSKE ‘Danas smo među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj’

MONOGRAFIJA O LJEPOTAMA JUGA HRVATSKE 'Danas smo među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj'

Promocija monografije ‘Dubrovačko-neretvanska županija – 30 godina’ održana je u Kneževom dvoru u sklopu programa proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana zaštitnika svetog Leopolda Bogdana Mandića, te obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Županije.

Moderator predstavljanja monografije, glasnogovornik Sveučilišta u Dubrovniku Mislav Ćimić uvodno je naveo kako vjeruje da će monografija čitateljima probuditi znatiželju, otvoriti neke nove spoznaje, dati mogućnost upoznavanja s prirodom, poviješću, kulturom, običajima i ljudima, odnosno sa svime onime što čini Dubrovačko-neretvansku županiju.

Urednik monografije Jadran Kapor napomenuo je, među ostalim, da je svijet uvijek izdvajao Dubrovnik zbog ljepote, da je bogatstvo županije u različitosti te da se monografijom nastojalo prikazati ljepote i posebnosti pet gradova, 17 općina, te vrijednosti gospodarstva, infrastrukture, školstva, zdravstva i socijalne skrbi.

Obljetnica osnivanja županije bila je temeljni motiv za izradu monografije koja daje presjek prošlih vremena, sadašnjih, ali i budućih projekata i strategija, naveo je župan Nikola Dobroslavić.

– Kažu da je naš prvi predsjednik dao smjernice kako napraviti obuhvat županije. Mislim da je to odlično napravljeno i upravo dubrovačko područje s otocima danas čini cjelinu – naveo je župan dodajući da je Pelješki most s pravom odabran za naslovnicu monografije.

– Danas smo među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj, što je rezultat predanog rada mnogih. Demografski smo ranjivi, ali ipak smo druga županija po pozitivnim pokazateljima. Gospodarimo odlično pomorskim dobrom, a u turizmu smo prvaci. Rezultati su to rada županijske administracije, kao i mnogih poduzetnika, naših sugrađana i institucija – zaključio je župan.

Glazbeni program uveličala je klapa Kaše.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist