KulturaUrednički izbor

PROVJERILI SMO Zbog otkazivanja događanja kulturnjaci izvukli kraći kraj

Saloca Literat 32

Srećom, dio sredstava dobili smo početkom godine pa smo čak objavili četiri knjige. Do kraja 2020. nadamo se objaviti još dvanaesti Literat jer znamo da više novaca nećemo imati – rekao je za DuList Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, samo jedne u nizu udruga čiji se djelovanje dobrim dijelom oslanja na financiranju Grada Dubrovnika. U Piscima su svjesni kako se s aktivnostima zasad moraju zaustaviti. Novci za njihovu djelatnost su znatno smanjeni te ne očekuju kako će se situacija uvelike promijeniti u mjesecima pred njima.

Smanjene ili otkazane aktivnosti
Jednako je i u civilnom društvu ‘DEŠA’ čija nam izvršna direktorica Ana Cvjetković pak govori kako će se okolnostima epidemije koronavirusa očigledno morati prilagoditi, ali pritom neće biti zakinuti njihovi korisnici. Projekte koje su predložili Gradu tako su na čekanju s provedbom kako zbog manjka sredstava, tako i specifičnosti samog izvođenja u novonastalim uvjetima. Situaciji ne pomaže ni činjenica što je kesu zavezao i Europski socijalni fond, priznaje nam Cvjetković.
—U jesenskom dijelu godine ćemo dio aktivnosti smanjiti ili prilagoditi, sve će ovisiti o načinu održavanja nove školske godine i radu s djecom te novoj epidemiološkoj slici. Još uvijek razmišljamo hoćemo li održati Festival džema, pekmeza i marmelade. Obrazovni program će smanjenim intenzitetom krenuti na jesen, dok za tečaj engleskog jezika nismo sigurni – iznijela je izvršna direktorica DEŠA-e koja je, kako nam je napomenula, i nastala u nevremenima Domovinskog rata pa im prilagodba krizi nije nepoznanica. Podsjetimo, upravo je Grad Dubrovnik prilagođavajući se krizi koju je prouzročio COVID-19 još 24. ožujka obustavio plaćanja svim udrugama, izuzev onih sa zaposlenicima, za mjesece travanj, svibanj i lipanj. Također, sukladno smjernicama Civilnog stožera RH otkazana su sva zbivanja. Navedeno je, a s obzirom da se financiranje udruga provodi po projektima i programima, prouzročilo da su one ostale bez tog dijela natječajem dodijeljenog novca. On je, kako su svojedobno iznijeli, rezerviran iz Proračuna, no njegova isplata sad je neosnovana. Obratili smo im se stoga s upitom do kada će spomenuta obustava biti na snazi te što je sa sredstvima za događaje koji bi se trebali, ako to dopuste epidemiološke prilike, održati u drugom dijelu 2020. Kao smo mogli iščitati iz njihovog odgovora slavinu su već otvorili početkom godine pa je tako Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, temeljem potpisanih ugovora u mjesecu ožujku isplatio 50 posto ugovorenih sredstava za 2020., odnosno 354.550,00 kuna. Posrijedi su prvenstveno udruge s područja socijalne i zdravstvene skrbi.

Zdravlje je primarno
—U ovom izazovnom razdoblju posebna briga posvećena je udrugama koje skrbe o ranjivim skupinama naših sugrađana kao što su osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoja i druge. U mjesecu veljači 2020. godine Grad Dubrovnik sklopio je Ugovore o sufinanciranju programske djelatnosti s udrugama iz područja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a sve sukladno trogodišnjem javnom pozivu koji je bio objavljen krajem 2018. godine – poručili su. Sredstva su stoga ‘sjela na račun’ Udruge slijepih Dubrovačko – neretvanske županije, Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko – neretvanske županije, Udruge gluhih i nagluhih osoba Dubrovačko – neretvanske županije, Društva multiple skleroze Dubrovačko – neretvanske županije, Društva multiple skleroze Dubrovačko – neretvanske županije te Udruge za Down sindrom Dubrovačko – neretvanske županije. Financijsku pomoć od Grada dobila je i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Dva skalina. Tu je i Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa Zagreb te Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama Poseban prijatelj. Ugovor o sufinanciranju programske djelatnosti potpisan je, također, s Gradskim društvom crvenog križa Dubrovnik za projekt ‘Psihosocijalna skrb za osobe smještene u privremenom prihvatilištu’ i Caritasom dubrovačke biskupije za projekt ‘Posudionica medicinskih pomagala’. Isto je napravljeno s Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata Lukjernica. Naime, ovakvim organizacijama niti lockdown nije usporio ritam. Štoviše:
—Aktivnosti nismo prekidali. Nastavili smo s članovima komunicirati preko telefona ili putem videopoziva. Kome god je trebala pomoć, mogao nas je nazvati. Ponovno smo počeli s radionicama na kojima se okupi oko 30 ljudi – ispričala nam je predsjednica Jadranka Vlatko. Nije na odmet spomenuti i kako je primjerice samo Gradskom društvu crvenog križa Dubrovnik uplaćen iznos od 100.000 kuna namijenjen za nabavu namirnica korisnicima pogođenim pandemijom koronavirusa. Situacija s udrugama koje su pak uključene u proizvodnju kulturnih sadržaja nešto je drukčija.

Dio će se ipak održati
Kako su objasnili iz Gradske uprave, a s obzirom na epidemiološke smjernice, puna dva mjeseca većina programa u kulturi nije se mogla održavati, a uslijed neizvjesnosti dio korisnika je, djelomično ili u potpunosti, i odustao od realizacije programa u ovoj godini. Značajan podbačaj planiranih proračunskih prihoda uvjetovao je potrebu revidiranja i iznosa potpora kulturnim programima stoga se u suradnji s Kulturnim vijećima Grada Dubrovnika pristupilo izmjeni Programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu. Spomenuti bi se trebao usvojiti na Gradskom vijeću zajedno s rebalansom Proračuna Grada Dubrovnika, a korisno je znati kako se u kulturi ne sufinanciraju samo udruge nego sve pravne i fizičke osobe koje su registrirane za kulturnu djelatnost, odnosno bave se kulturom. Od početka godine za te vrste programa je tako isplaćeno 295.500 kuna, a za ugovornu obvezu sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU, odnosno plaće znanstvenih novaka pri Zavodu izdvojeno je 150.000 kuna, tj. 30.000 kuna mjesečno.
—Od udruga kojima je od početka godine do polovice ožujka isplaćena potpora to su: Društvo dubrovačkih pisaca, Hrvatski domobran, Mažoretkinje Grada Dubrovnika, Plesno-rekreacijski studio Dubrovnik, udruga Festa te umjetnička organizacija Genijator. Budući da Plesno-rekreacijski studio ipak neće moći održati planirani festival, prije nekoliko dana su obavijestili Grad da će izvršiti povrat sredstava koja su im uplaćena početkom godine, prije krize uzrokovane virusom COVID-19. Grad udrugama u kulturi sufinancira isključivo programsku djelatnost, tako da vjerujemo i imamo najave da će se nešto od programa ipak održati u drugoj polovici godine. Grad će, iako sa smanjenim sredstvima sufinanciranja programa, sigurno uvelike pomoći korisnicima u realizaciji programa – poručili su. Kada će ti novci udrugama sjesti na račun iz Grada su nam odgovorili kako se izmjene Programa javnih potreba u kulturi pripremaju te će se nakon njihovih usvajanja na Gradskom vijeću s korisnicima potpisati dodatci postojećim ugovorima. Što se pak tiče postupaka prijave na natječaje kojeg je 9. ožujka 2020. objavio Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, a koji je trebao biti zaključen 10. travnja, oni nisu završeni, napominju nam. Istovremeno, Gradsko vijeće nije imenovalo Povjerenstva za provjeru ispunjavanja propisanih uvjeta javnih poziva. Uzimajući u obzir sve okolnosti vezane uz COVID-19 te prijedlog rebalansa Proračuna za 2020., nakon usvajanja istog, izložili su nam iz Grada Dubrovnika, upravo se i očekuje njihovo poništenje za ovu godinu.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist