Zanimljivosti

ZANIMLJIVA ‘CRTICA’ Kupalište hotela ‘Petka’ na početku 20. stoljeća

ZANIMLJIVA 'CRTICA' Kupalište hotela 'Petka' na početku 20. stoljeća

U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog autora koja prikazuje kupalište hotela ‘Petka’ na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Razglednica prikazuje kupače odjevene po ondašnjoj modi. Žene nose neku vrstu kombinezona s kratkim rukavima i nogavicama do koljena. U pozadini je prikazan gat s dvjema drvenim kućicama. Poleđina je ispunjena rukopisom na njemačkom jeziku. Razglednica nije putovala i nema zapisa o tome kako je dospjela u Muzej, piše viša kustosica Ljerka Dunatov.

Treba istaknuti kako je potkraj 19. stoljeća, u razdoblju između 1875./76. i 1878./79. godine, pored postojećeg ‘Hotela Miramar’, otvoren u Gružu i „Hotel Petka“, nazvan po brdu koji se uzdiže na poluotoku Lapadu, južno od gruškog zaljeva. Prva „Petka“ nadograđena je na malom pansionu obitelji Andrije Puljizevića, pok. Andra, i nalazila se na samom putu ispred zgrade Lučke kapetanije.

Kako se hotel nalazio na dobroj lokaciji, u neposrednoj blizini pristaništa putničkih brodova i postaje za kočije, uspješno je poslovao. Zanimljivo je napomenuti kako je hotel već 1893. godine potpuno preuređen i opskrbljen novim namještajem. U svakoj sobi postavljene su peći i dupli prozori, jer je hotel bolje radio zimi nego ljeti.

♥️U Zbirci starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja u Dubrovniku čuva se crno-bijela razglednica nepoznatog…

Gepostet von Dubrovački Muzeji / Dubrovnik Museums am Sonntag, 19. Juli 2020

 

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist