Aktualno

“Proračun trebaju puniti turisti”

"Proračun trebaju puniti turisti"

Grad Dubrovnik obratio se priopćenjem za javnost reagirajući na izjave predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića.

– Analizom prihoda i rashoda Društva prijatelja dubrovačke starine utvrdili smo da od 2009. do danas prosječno samo 44% prihoda od zidina koje Društvo ostvari ostaje na području Grada Dubrovnika, odnosno svega 15% se ulaže u obnovu zidina i tvrđava. Milijuni kuna protivno važećim propisima Republike Hrvatske svake godine odlaze bez kontrole Grada Dubrovnika u druge jedinice lokalne samouprave, voljom nevladine udruge koja sredstva kojima raspolaže troši po nahođenju vlastite uprave i to na vlastito poslovanje, zapošljavanja, donacije bez potrebe za poštivanjem propisa o javnoj nabavi, bez zakonske odgovornosti i bez konzultacija s Gradom kao vlasnikom objekta na kojem je ostvarena većina prihoda – mišljenja je gradonačelnik Vlahušić, istaknuvši kako su „tako lani od novca zarađenog prodajom ulaznica na zidinama deseci tisuća kuna uplaćivani udrugama za čije aktivnosti javnost nikad nije čula, a o njihovim programima i projektima na kojima su radili nismo dobili nikakva izvješća“.

– Iako se obim posla nije drastično promijenio u posljednje tri godine, troškovi poslovanja, prema izvješćima DPDS-a porasli su za više od 100%. Stotine tisuća kuna potrošile su se za "usluge promidžbe", a usprkos svemu nabrojenome, pojedini spomenici kulture na području nekadašnje Dubrovačke republike u vrlo su lošem stanju. Gradska uprava mora zaštiti interese građana. Primarno, mora osigurati kvalitetnu i transparentnu brigu o baštini te ulaganja primjerene visine, na ponos građana i zadovoljstvo posjetitelja. Dubrovnik, dobrim dijelom zbog naše baštine, godišnje posjeti gotovo 2,5 milijuna posjetitelja.

Stav je ove gradske uprave, utemeljen na propisima Republike Hrvatske, da se iz tog razloga teret punjenja proračuna treba prebaciti na posjetitelje, a ne zadržati na građanima kao u drugim mjestima koja nemaju našu baštinu i svjetski ugled u turizmu.

Pritom nemamo namjeru obezvrijediti minuli rad Društva prijatelja dubrovačke starine niti ukinuti proračunsko financiranje njihove djelatnosti, nego njihovo djelovanje svesti u zakonske okvire te financirati sve projekte obnove baštine na kojima Društvo radi putem procedure javne nabave i u skladu s transparentnim troškovnicima.

Zbog toga smo ustrajni da sav prihod od zidina, koje su imovina Grada Dubrovnika, a kojom upravlja od građana izabrana gradska uprava, bude prihod Grada Dubrovnika kojim će se raspolagati sukladno propisima. Zbog toga želimo i dio prihoda od žičare, koji se ne bi ostvarivao da ne prometuje iznad Grada Dubrovnika. Zbog toga želimo veće prihode od jednodnevnih posjetitelja i bolju suradnju na stvaranju programa i atrakcija s agencijama i hotelijerima.

U tom smislu, kao svaka fizička ili pravna osoba imamo ne samo pravo, nego i dužnost upozoravati i predlagati izmjene propisa kojima će se stvoriti pravni okvir koji će Dubrovkinjama i Dubrovčanima omogućiti ugodniji život, jeftiniji i kvalitetniji javni prijevoz, bolje prometnice, moderne škole i vrtiće, besplatan pristup svim kulturnim sadržajima, ali i niže prireze i komunalne namete.

Uvjereni smo kako će i Vlada i Sabor podržati naša nastojanja te prihvatiti prijedloge Grada Dubrovnika. Svjesni smo da će promjene koje predlažemo zasmetati nekolicini koja je sebi dala za pravo gospodariti javnim kulturnim dobrom i milijunima koji se na račun baštine zarade, ali vremena nedodirljivih su iza nas – zaključuje u priopćenju Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist