GradUrednički izbor

PROMIŠLJANJA MARIJA OBULJENA ‘TUP – Tamo Upalimo Priliku, kao svjetlo u hali i otvorimo halu neka se svjetlost širi’

PROMIŠLJANJA MARIJA OBULJENA 'TUP - Tamo Upalimo Priliku, kao svjetlo u hali i otvorimo halu neka se svjetlost širi'

Naš sugrađanin Mario Obuljen o važnosti TUP-a zapisao je za DuList nekoliko crtica. Ovo mjesto kreativnog rasta usporedio je s nekim od najvećih i najkrativnijih ‘hubova’ Europe, potičući ideju oplemenjivanja našeg grada kroz nove mogućnosti za razvoj.

Prenosimo njegova opažanja:

Svaka kriza donosi novu priliku tako da bi bez previše okolišanja okrenuo novu i svijetlu stranicu koja bi uistinu duhom zajedništva oplemenila naš suvremeni Grad i ponudila našim mladim naraštajima nove mogućnosti za osobni razvoj u kulturi, znanosti, gospodarstvu i uzajamnom prihvaćanju kroz dijeljene prostora koji bi oplemenili svojim znanjima, spoznajama, tolerancijom i mirom postignutim međusobnim dijalogom, razumijevanjem i nesebičnim dijeljenjem kreativnih misli koje bi rodile novu i potpuniju ideju za razvoj naše sredine kroz neprocjenjivu kulturu življenja na istom prostoru, prostoru tvornice ugljenografitnih proizvoda!

Potaknut aktualnim pitanjem prodaje “TUP-a” ali stojeći čvrsto i ponosno na tronu znanja, sjećanja “Akademije složnih” nastale u prvoj polovici 16. stoljeća u svima nama znanoj Palači Sponzi. U to vrijeme Divona- Palača Sponza postaje kulturno središte Republike u kojoj su se okupljali najobrazovaniji građani Dubrovnika, te su raspravljali o književnosti, umjetnosti i svim znanstvenim dostignućima tog vremena!

Na tragu toga i tom mjestu se organizirala prva škola u Dubrovniku te bivali postavljeni dragocjeni temelji za razvoj društva!

Zahvaljujući znanju naših predaka u graditeljskom nasljeđu na ovom prostoru su nam ostavljene na čuvanje građevine razdoblja predromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka, klasicizma, historicizma, secesije…

Raskidom s historicizmom i secesijom biva stvoren osnovni preduvjet za razvoj Moderne arhitekture. Naši inženjeri graditeljstva poznajom inženjerskih konstrukcija, primjenom u to vrijeme novih materijala (lijevano željezo, čelik, beton, staklo…) i tehnologijom izvođenja građevinskih radova su najavili novo razdoblje arhitekture naravno s osloncem na tradicijske vrijednosti koji se šire i na ostale dijelove europe.

Tragom tog vremena, bogatog graditeljskog iskustva i znanja gradi se na tlu Gruža, području nekadašnjih vrtova ljetnikovaca dubrovačke vlastele kompleks koji se prostire na 9 800 kvadratnih metara, a sastoji se od upravne zgrade, raznih industrijskih hala, radioničkih prostora, dvorišta gdje su se ujedno organizirali sportski klubovi, kulturno umjetnička društva…. Sve do Domovinskog rata, ali u kojem su zaposlenici “TUP-a” prenamjenom svog djelovanja proizvodili minsko eksplozivna sredstva dajući neizmjerljiv i neprocjenjiv obol, doprinos stvaranju suverene i neovisne hrvatske države!

Neduga nakon toga kompleks TUP-a biva pomalo zaboravljen i zapušten ali danas, pod svojim skoro stoljetnim krovom okuplja sve generacije i profile građana koji svojim pomno osmišljenim i hvale vrijednim aktivnosti otvaraju vrata TUP-a svim znatiželjnim ali ne slučajnim “prolaznicima”… Nedavno im je stiglo i pismo EMA-e (European Museum Academy) kako je Muzej crvene povijesti jedan od potvrđenih kandidata finalista za dvije prestižne nagrade te institucije (Fondazione Luigi Micheletti te DASA – Working Word Exhibition) 2020/2021.

Revitalizacijom industrijske baštine gledajmo TUP kao idealnu priliku za objedinjenjem preostale industrijske Moderne arhitekture i kreativnih, intelektualnih, znatiželjnih mladih osoba našeg Grada koji teže većim i dubljim životnim spoznajama na putu ka stvaranju životnih i europskih vrijednosti!

Smjestimo grad Dubrovnik bok uz bok svjetskih kreativnih hubova kojima je cilj potaknuti mišljenje kako su kulturne i kreativne industrije nepresušan izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje gospodarsko rasta i radnih mjesta, ali i za napredak društva u cjelini.

Da ne bude kako izmišljamo “toplu vodu” potrebno je istaknuti da je Europska komisija prepoznala kreativne hubove kao jedan vrlo poticajan oblik poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju.

Nekih od najzanimljivijih kreativnih hubova u Europi su: Betahaus (Berlin), Factoria Cultural (Madrid), Knackeriet (Stockholm), Poligon (Ljubljana), Republikken (Kopenhagen)…

Grade, ne propustimo priliku i pružimo mladima i zajednici ono što zaista, ali zaista zaslužuju!

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist