Grad

PROMIŠLJANJA MARIJA OBULJENA ‘TUP – Tamo Upalimo Priliku, kao svjetlo u hali i otvorimo halu neka se svjetlost širi’

Naš sugrađanin Mario Obuljen o važnosti TUP-a zapisao je za DuList nekoliko crtica. Ovo mjesto kreativnog rasta usporedio je s nekim od najvećih i najkrativnijih ‘hubova’ Europe, potičući ideju oplemenjivanja našeg grada kroz nove mogućnosti za razvoj.

Prenosimo njegova opažanja:

Svaka kriza donosi novu priliku tako da bi bez previše okolišanja okrenuo novu i svijetlu stranicu koja bi uistinu duhom zajedništva oplemenila naš suvremeni Grad i ponudila našim mladim naraštajima nove mogućnosti za osobni razvoj u kulturi, znanosti, gospodarstvu i uzajamnom prihvaćanju kroz dijeljene prostora koji bi oplemenili svojim znanjima, spoznajama, tolerancijom i mirom postignutim međusobnim dijalogom, razumijevanjem i nesebičnim dijeljenjem kreativnih misli koje bi rodile novu i potpuniju ideju za razvoj naše sredine kroz neprocjenjivu kulturu življenja na istom prostoru, prostoru tvornice ugljenografitnih proizvoda!

Potaknut aktualnim pitanjem prodaje “TUP-a” ali stojeći čvrsto i ponosno na tronu znanja, sjećanja “Akademije složnih” nastale u prvoj polovici 16. stoljeća u svima nama znanoj Palači Sponzi. U to vrijeme Divona- Palača Sponza postaje kulturno središte Republike u kojoj su se okupljali najobrazovaniji građani Dubrovnika, te su raspravljali o književnosti, umjetnosti i svim znanstvenim dostignućima tog vremena!

Na tragu toga i tom mjestu se organizirala prva škola u Dubrovniku te bivali postavljeni dragocjeni temelji za razvoj društva!

Zahvaljujući znanju naših predaka u graditeljskom nasljeđu na ovom prostoru su nam ostavljene na čuvanje građevine razdoblja predromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka, klasicizma, historicizma, secesije…

Raskidom s historicizmom i secesijom biva stvoren osnovni preduvjet za razvoj Moderne arhitekture. Naši inženjeri graditeljstva poznajom inženjerskih konstrukcija, primjenom u to vrijeme novih materijala (lijevano željezo, čelik, beton, staklo…) i tehnologijom izvođenja građevinskih radova su najavili novo razdoblje arhitekture naravno s osloncem na tradicijske vrijednosti koji se šire i na ostale dijelove europe.

Tragom tog vremena, bogatog graditeljskog iskustva i znanja gradi se na tlu Gruža, području nekadašnjih vrtova ljetnikovaca dubrovačke vlastele kompleks koji se prostire na 9 800 kvadratnih metara, a sastoji se od upravne zgrade, raznih industrijskih hala, radioničkih prostora, dvorišta gdje su se ujedno organizirali sportski klubovi, kulturno umjetnička društva…. Sve do Domovinskog rata, ali u kojem su zaposlenici “TUP-a” prenamjenom svog djelovanja proizvodili minsko eksplozivna sredstva dajući neizmjerljiv i neprocjenjiv obol, doprinos stvaranju suverene i neovisne hrvatske države!

Neduga nakon toga kompleks TUP-a biva pomalo zaboravljen i zapušten ali danas, pod svojim skoro stoljetnim krovom okuplja sve generacije i profile građana koji svojim pomno osmišljenim i hvale vrijednim aktivnosti otvaraju vrata TUP-a svim znatiželjnim ali ne slučajnim “prolaznicima”… Nedavno im je stiglo i pismo EMA-e (European Museum Academy) kako je Muzej crvene povijesti jedan od potvrđenih kandidata finalista za dvije prestižne nagrade te institucije (Fondazione Luigi Micheletti te DASA – Working Word Exhibition) 2020/2021.

Revitalizacijom industrijske baštine gledajmo TUP kao idealnu priliku za objedinjenjem preostale industrijske Moderne arhitekture i kreativnih, intelektualnih, znatiželjnih mladih osoba našeg Grada koji teže većim i dubljim životnim spoznajama na putu ka stvaranju životnih i europskih vrijednosti!

Smjestimo grad Dubrovnik bok uz bok svjetskih kreativnih hubova kojima je cilj potaknuti mišljenje kako su kulturne i kreativne industrije nepresušan izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje gospodarsko rasta i radnih mjesta, ali i za napredak društva u cjelini.

Da ne bude kako izmišljamo “toplu vodu” potrebno je istaknuti da je Europska komisija prepoznala kreativne hubove kao jedan vrlo poticajan oblik poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju.

Nekih od najzanimljivijih kreativnih hubova u Europi su: Betahaus (Berlin), Factoria Cultural (Madrid), Knackeriet (Stockholm), Poligon (Ljubljana), Republikken (Kopenhagen)…

Grade, ne propustimo priliku i pružimo mladima i zajednici ono što zaista, ali zaista zaslužuju!

Pročitajte još

MODERNIZACIJA LIBERTASA Odsad možete sve platiti karticom

Dulist

Robotica Pepper posjetila gradonačelnika na radnom mjestu

Dulist

POTVRĐENO Ante Vojvodić novi pročelnik za gradske financije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija