Županija

PROJEKT ‘TAKE IT SLOW’ Održana konferencija na temu održivog i pametnog turizma

U sklopu TAKE IT SLOW projekta, u organizaciji SVEM – Sviluppo Europa Marche Srl, u Anconi je održana dvodnevna „smart tourism“ konferencija. Na prezentacijama i raspravama na temu održivog, pametnog i kulturnog turizma u obalnim područjima jadranske regije, Dubrovačko-neretvansku županiju kao vodećeg partnera TAKE IT SLOW projekta predstavljali su direktorica Turističke zajednice Ston Fani Slade i Nikola Đuračić iz obrta Natura Dalmatia.

TAKE IT SLOW projekt  strateški je bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive i dostupne prekogranične turističke destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su sačuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Projekt kapitalizira baštinu jadranske regije i stvara novu ponudu „slow“ turizma kroz održive koncepte pametne specijalizacije.

PROJEKT 'TAKE IT SLOW' Održana konferencija na temu održivog i pametnog turizma

Tijekom konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse 12 projektnih partnera, a predstavljeni su i rezultati tematskih istraživanja prirodne i kulturne baštine za unapređenje baštine realiziranih u okviru projekta. Dubrovačko-neretvanska županija istraživala je namirnice i prehrambene navike stanovnika Općine Ston. Cilj istraživanja je bio dobiti što više podataka o vrijednim znanjima, vještinama, ali i svakodnevnim praksama vezanim uz gastronomiju Pelješca kako bi ostale sačuvane te na najbolji mogući način predstavljene gostima. Istraživanje je provela viša stručna suradnica iz Razvojne agencije DUNEA, Olja Ljubišić.

Na okruglom stolu na temu ”Turizam, kultura i dostupnost baštine” sudjelovali su Silvio Cardinali, profesor pri Marketing and Sales Management UNIVPM i predsjednik AGBRP – Academy of Global Business Research and Practice, Pietro Migliori, kreator doživljaja, Massimo Sargolini, znanstveni koordinator Made in-Land projekta i direktor škole za arhitekturu i dizajn na Sveučilištu Camerino te Giuseppe Ucciero, voditelj projekta Cammini Lauretani. Raspravljalo se o budućnosti jadranske regije kao integrirane, održive i dostupne turističke destinacije te o jačanju lanca vrijednosti u turizmu, kao i o poticanju poduzetnika za kreiranje održivih turističkih proizvoda i usluga s naglaskom na otočna i priobalna mjesta koja se suočavaju s depopulacijom kao i strategijama javnih politika na postojeće probleme s kojima se takve zajednice suočavaju.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist