Kultura

Predstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“ autora prof. emer. dr. sc. Đura Benića i izv. prof. dr. sc. Marije Benić Penava predstavljena je u amfiteatru Sveučilišnog kampusa. Uz autore, predstavljači su bili recenzenti prof. emer. dr. sc. Ivo Družić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Alka Obadić,  redovita profesorica u trajnom zvanju također s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Okupljene je uvodno u ime Sveučilišta u Dubrovniku pozdravio prorektor za poslovanje, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić istaknuvši kako je profesor Benić najplodniji autor na Sveučilištu u Dubrovniku uz čiji je bok imao čast raditi svoje prve znanstvene korake. Prof. dr. sc. Alka Obadić govorila je o autorima te o oblikovanju knjige i koncepciji sadržaja koji ima širok obuhvat.  Prof. emer. dr. sc. Ivo Družić istaknuo je kako je ovo djelo koje zaslužuje da se stoji dok se o njemu govori s obzirom na studiozni pristup, temeljitost u istraživanju i sustavnost u izn ošenju činjenica koje su prvi put objedinjene u jednoj znanstvenoj monografiji na ovakav način. Sve navedeno ovo djelo doista čine kapitalnim djelom u području ekonomske misli.

U ime oboje autora okupljenima se obratio prof. emer. dr. sc. Đuro Benić zahvalivši svima koji su doprinijeli u objavljivanju knjige. Zahvalio je Školskoj knjizi s kojom ima dugogodišnju uspješnu suradnju, kolegama i obitelji na podršci i strpljenju za njegov znanstveni rad te svima okupljenima što su se pridružili na predstavljanju. Naglasio je koliko je sam naučio pišući ovu knjigu te koliko mu je zadovoljstvo bilo istraživati i raditi sa svojom kćeri izv. prof. dr. sc. Marijom Benić Penava.

Monografija je rezultat petogodišnjeg istraživanja, a veći dio knjige donosi podatke prvi put dostupne široj javnosti. Ovo izvorno znanstveno djelo u izdanju Školske knjige popunjava prazninu u hrvatskoj ekonomskoj literaturi s područja ekonomske misli staroga i srednjega vijeka. Koncepcijom i oblikovanjem knjiga je namijenjena ne samo studentima  koji izučavaju povijest ekonomske misli i ekonomistima nego i široj javnosti.

Broj bibliografskih jedinica kojima se autori koriste u radu impresivan je – ukupno 373 izvora među kojima je 201 knjiga i 91 članak te 1285 bilješki. Monografija je bogato ilustrirana te je upotpunjena dodatnim digitalnim sadržajima (158 javno dostupnih dokumenata i videozapisa). Knjiga je podijeljena u dva temeljna dijela: Ekonomska misao u starom vijeku i Ekonomska misao u srednjem vijeku. Prvi se dio sastoji od šest poglavlja (Ekonomske ideje i misli u Bibliji, Mezopotamija, Kina, Indija, Grčka i Rim), a drugi od dva (Islamska ekonomska misao i Kršćanska ekonomska misao).

Monografija se može digitalno prelistati na poveznici: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/fsaq/#p=9

 

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija