Zanimljivosti

PROJEKT S VELOM SPILOM JE ‘NAJ’ Spojio ‘staru’ i ‘novu’ Europu

PROJEKT S VELOM SPILOM JE 'NAJ' Spojio 'staru' i 'novu' Europu

MendTheGap, europski projekt u koji je uključen i Centar za kulturu Vela Luka, predstavljen je ovih dana u Zagrebu ponudivši tako platformu za daljnju suradnju između domaćih i stranih stručnjaka.

Radi se o projektu preko kojeg se povezuje i premošćuje jaz između tzv. stare i nove Europe, odnosno odvija se transfer znanja i tehnologija između starih i novih članica EU. Na njemu će sudjelovati i surađivati znanstvenici iz cijelog svijeta, i to iz područja arheologije, botanike, geologije, antropologije i paleontologije.

Arheološko nalazište Vela spila, koje se nalazi na otoku Korčuli iznad Vele Luke, i arheolog dr. Dinko Radić, čovjek koji se već desetljećima bavi istraživanjem ove bogate i važne lokacije, dobili su tako još jedno priznanje svoje važnosti. Iako je Vela spila i otprije poznata engleskim znanstvenicima, i to ponajprije zahvaljujući suradnji dr. Radića s eminentnim stručnjacima sa Sveučilišta Cambridge, ta suradnja je sad poprimila nove dimenzije i okvire.
Radi se o više od milijun eura vrijednom projektu MendTheGap, čije osnove nalazimo upravo vezano uz istraživanja Vele spile. Projekt je procijenjen najboljim od 546 uspješno prijavljenih projekata na europski znanstveni fond Horizon.

Svrha projekta je educirati ljude o arheološkom nasljeđu koje imamo kod kuće, kako to iskoristiti, prezentirati i popularizirati.To je prijenos znanja na novije i neiskusnije članice koje, prema iskustvu EK, povlače znantno manje sredstava iz europskih fondova.

Predstavnici starih članici EU jesu Sveučilište Cambridge i Sveučilište u Pisi koji već godinama surađuju s Centrom za kulturu Vela Luka. Predstavnica nove članice EU-a je CrEAMA inicijativa u sklopu koje su razne domaće institucije – HAZU, Agronomski fakultet, Institut za antropologiju, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara,te Centar za kulturu Vela Luka.

”Stara Europa” će dakle transferirati svoje znanje ”Novoj Europi”; rasvijetlit će srž i ciljeve Hrvatskog arheološkog nasljeđa, te njihov potencijalni budući razvoj i komercijalizaciju na europskoj sceni, pa čak i šire.

Projekt će trajati tri godine, a međunarodnoj grupi znanstvenika omogućit će sveobuhvatna istraživanja arheoloških nalazišta.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist