Aktualno

Profesor Pero Maldini dobitnik nagrade koju dodjeljuje DePaul University

Profesor Pero Maldini dobitnik nagrade koju dodjeljuje DePaul University

Prof. dr. sc. Pero Maldini s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku jedan je od dobitnika nagrade Thomas and Carol Dammrich Faculty Innovation Award koju dodjeljuje DePaul University College of liberal arts and social sciences profesorima koji su osmislili i vodili prošlogodišnji Global Learning Experience program.

Nagradu su dobili i profesori Richard Farkas (SAD), Strinivasan Pillay (Južnoafrička Republika), Zaza Tsotniashvili (Gruzija) i Dmytro Sherengovsky (Ukrajina) kao posebno priznanje ovom projektu kao inovaciji u postizanju internacionalizacije obrazovnih programa, navode iz Sveučilišta u Dubrovniku.

Profesori Farkas i Maldini sa svojim studentima uspješno surađuju u okviru GLE i Erasmus+ KA 107/171 programa već dugi niz godina, a ovaj ciklus GLE Fall ‘22-‘23 Cyber Challenges, uz studente politologije s DePaul University Chicago i komunikologije sa Sveučilišta u Dubrovniku, okupio je profesore i studente još triju sveučilišta, i to iz Ukrajine, Gruzije i Južnoafričke Republike.

Global Learning Experience je programski okvir za međuinstitucionalnu suradnju koja omogućuje povezivanje studenata i nastavnika iz različitih zemalja, programsku i organizacijsku raznolikost i kreiranje edukativnih sadržaja koji nadilaze mnoge pojedinačne programe i iskustva. Upravo zbog mogućnosti neposredne razmjene mišljenja i iskustava oko ključnih pitanja i problema suvremenih društava, u strukturiranoj, ali otvorenoj raspravi, studenti kao mladi akademski obrazovani ljudi i odgovorni građani imaju priliku steći nova znanja, saznati i proučiti različite perspektive i komparirati ih sa svojima osobnima i s onima društva u kojemu žive.

U tom se kontekstu odvio i GLE Fall ‘22-‘23 Cyber Challenges, ciklus od sedam strukturiranih rasprava vezanih za problematiku sigurnosnih, političkih i društvenih implikacija cyber ratovanja i cyber kriminala u suvremenim društvenim uvjetima. Opasnosti koje proizlaze po suvremene liberalne demokracije i njihovo funkcioniranje veće su nego ikada, a njihove specifičnosti čine ih drukčijima od svih do sada poznatih. Tema je posebno aktualna u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i novih prijetnji eskalacije sukoba koji se već vode u cyber prostoru u vidu raznih oblika hibridnog ratovanja i ugrožavanja političke i ekonomske stabilnosti čitavih zemalja, pa i cjelokupnog međunarodnog poretka.

Studenti i profesori iz pet različitih zemalja, od kojih svaka ima specifična iskustva ugrožavanja demokracije i izloženost opasnostima koje cyber ratovanje i cyber kriminal donose, u raspravama su istaknuli niz obilježja i problema iz perspektive svojih zemalja/društava i svojih osobnih iskustava. Pritom su elaboracija problema, argumentacija stavova i razmjena mišljenja imali edukativan učinak jer su, pored stjecanja novih znanja o ovoj tematici, utjecali i na proširenje vidika svakog od sudionika ovog programa i povećanje razumijevanja za pozicije i iskustva drugih.

Uz brojne priloge korištene tijekom izvedbe, program je u konačnici rezultirao zbirkom studentskih eseja koji donose njihove kritičke refleksije na ovu tematiku: Farkas, R. P. Richard and Maldini, P. (eds.) 2023: Cyber vs. World. An Inter-Institutional Collaboration. Chicago: DePaul University Global Learning Experience Class (ISBN: 978-1-7371925-7-2).

Zbornik ostaje kao trag njihovom dvomjesečnoj suradnji te inspiracija i poticaj za nove slične programe suradnje u okviru potvrđenog i kvalitetnog GLE okvira.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist