Kroz prizmu zakona

Privremena mjera kod razvoda

Privremena mjera kod razvoda

Suprug i ja smo se razišli. Ima već skoro godina dana. Ja sam s djecom u podstanarstvu. Pokušavam na sve načine postići s njim dogovor da odemo na Centar za socijalnu skrb da se dogovorimo oko svega i da se sporazumno razvedemo, ali on ne želi surađivati. Novaca za odvjetnika nemam i ne znam što mi je činiti jer doslovno grcam i u dugovima sam već jer moja plaća nije dovoljna za podstanarstvo i uzdržavanje dvoje djece, a on od kad smo se razišli za djecu nije dao ništa. Što mi je činiti? – samo je jedan u nizu upita manje više istog sadržaja koje nerijetko dobijem.

Naručite se sami na Centar
E pa rješenja ima! Najprije, ne treba vam njegova suglasnost da se naručite na Centar za socijalnu skrb da se provede postupak posredovanja pred razvod braka, koji je nužan da bi se mogao pokrenuti sudski postupak razvoda braka. Centar će ga pozvati i pozivu će se morati odazvati. Tamo će vam pomoći sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi koji ćete morati priložiti ili sporazumnom zahtjevu za razvod braka ili pak tužbi ukoliko suprug ne želi potpisati sporazumni zahtjev. Tužbu onda predajete na sud i sud zakazuje ročište te se provodi postupak razvoda. S obzirom da navedeno može potrajati postoji rješenje i za razdoblje dok traje postupak, a riječ je o privremenoj mjeri koja je regulirana Obiteljskim zakonom. I ona se donosi po žurnom postupku. Naime, u bilo kojem trenutku možete sudu podnijeti zahtjev za određivanje privremene mjere kojom se određuje s kim će dijete živjeti dok traje postupak, kada i kako će drugi roditelj ostvarivati osobne odnose s djetetom ili djecom ako ih je više, te koliko će pridonositi uzdržavanju.

Rok 3 mjeseca
Štoviše, radnje koje su poduzete u postupku radi određivanja privremene mjere neće se ponovno provoditi u postupku u kojem se odlučuje o odnosu koji se privremenom mjerom osigurava, osim ako se ne očekuje utvrđivanje novih činjenica. Ono na što vas zakon obvezuje je da u roku od 3 mjeseca pokrenete postupak. Ukoliko to ne napravite sud će donijeti rješenje o ukidanju privremene mjere. Sud može u slučajevima postojanja obiteljskog nasilja ili u slučaju drugih otežavajućih okolnosti provesti odluku o privremenoj mjeri i prije nego što je odluka dostavljena suprotnoj strani. Tijek roka za žalbu niti žalba ne odgađa provedbu privremene mjere.

Nema potrebe za ‘grcanjem’!
Dakle, rješenja ima! I osim zbog sebe još više radi djece dužni ste adekvatno reagirati na situaciju. Kako bi djeca imala sve što im je potrebno i na što po slovu zakona imaju pravo. A to je skrb, uključujući naravno uzdržavanje od strane oba roditelja. A ne da ‘grcaju’ zajedno s vama. U svakom slučaju Centar za socijalnu skrb je tu da vam pruži sve potrebne informacije te vas uputi koja su vaša prava, odnosno prava djece i kako ih ostvariti. S obzirom da mi većina žena kao otegotnu okolnost navode činjenicu da nemaju sredstava za odvjetnika i ne znaju što im je činiti, ovdje sam dala okvirna pojašnjenja, ali ukoliko se želite detaljnije informirati preporučam knjigu koje sam suautorica: psihološko – pravni priručnik ‘Vodič kroz razvod braka’. Pisala sam je zajedno sa psihoteraeutkinjom koja je dugi niz godina radila kao socijalna radnica Karmen Kmetović Prkačin. Tu ćete naći detaljne odgovore na sva pitanja kako pravne tako i psihološke naravi koja vas, kao i sve koji se nalaze u sličnoj situaciji, more. Osim toga, na samom kraju knjige imate primjerke svih obrazaca: počevši od privremene mjere, preko plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, sporazumnog zahtjeva za razvod braka pa sve do tužbe za razvod braka. Kako ono kažu – znanje je majka mudrosti. Stoga naoružajte se potrebnim znanjem i krenite! Najgore, kako za vas tako i za vašu djecu, je puštati da se odražava status quo. To ste, vjerujem, već dobro osjetili na vlastitoj koži. A zaista nema potrebe ni da ‘grcate’ ni da rasipate dragocjenu energiju pokušavajući nekoga tko to očito ne želi privoliti na dobrovoljnu suradnju.

Pročitajte još

SPOLNO UZNEMIRAVANJE Što je to i kako se riješiti zlostavljača?

Ivana Mijić Vulinović

Krivnja, neubrojivost i beznačajna kaznena djela

Ivana Mijić Vulinović

Pravo na pošteno suđenje – goruća boljka hrvatskog pravosudnog sustava

Ivana Mijić Vulinović