Aktualno

PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke…?

PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke...?

Iako je još uvijek neizvjesna sud­bina posljednje dubrovačke tvor­nice, Tvornice ugljenografitnih proizvoda – TUP, njena je prodaja iza­zvala veliko zanimanje dubrovačke javnosti. Posebno poduzetnika i udruga, zapravo najmoprimaca u TUP-u, koji smatraju kako je riječ o previše važnom prostoru koji se treba sačuvati. Dok se čeka konkretniji stav Gradske uprave, s kojom su se najmoprimci sastali, odlučili smo se prisjetiti i osta­lih industrijskih pogona, koji su većim dijelom bili smješteni također na pre­djelu Gruža – ‘Radeljević’, ‘Dubravka’, ‘Dalmacijabilje’, ‘Jugoplastika’…
‘Jačanjem industrije i ekspanzijom turizma sedamdesetih i osamdesetih godina 20. st. dolazi do naglog pora­sta broja stanovnika te se Dubrovnik intenzivno i neplanski širi. Područje Gruža se, obzirom na blizinu luke pre­tvara u industrijsko-poslovnu zonu gradnjom proizvodnog pogona Tvor­nice ugljenografitnih proizvoda, tvor­nice boja i lakova, Tvornice za preradu ulja ‘Radeljević’ i Poduzeća za preradu i promet ljekovitim biljem ‘Dalma­cijabilje’,’ iznosi se u Urbanističkom planu uređenja Radeljević Libertas. Također se navodi kako se dinami­čan urbani razvoj predjela nastavlja i u novije vrijeme, nakon Domovinskog rata. Procesi uvjetovani promjenama vlasničke strukture i općedruštvenih prilika doveli su do ukidanja većine industrijskih pogona, preoblikovanja i prenamjene postojećih građevina u velike trgovačke centre, banke, urede lokalne i državne uprave…
PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke...?
Od tvornice do disco kluba
Međutim, baš poput prostora posljednje dubrovačke tvornice, koja datira iz 1953. godine, novoj svrsi još uvijek nisu privedeni ni prostori ‘Rade­ljevića’ pa ni tvornice boje i lakova ‘Dubravka’. Za tvornicu boja i lakova ‘Dubravka’ se u bespućima Interneta ne može pronaći previše podataka. Poznato je tek kako je jedan od inicija­tora njenog osnutka bio brodovlasnik Federiko Glavić, jedan od najznačajni­jih Dubrovčana u suvremenoj povijesti grada. Na portalu Hrvatske tehničke baštine može se pak pročitati kako je Dubravka u Gružu osnovana 1924. godine. Proizvodila je boje i lakove, napose za podvodnu zaštitu brodova, firnis, kitove, razrjeđivače i druge kemijske proizvode. Privatizirana je 1990-ih kao Astra-Dubravka. Godine 2011. u vlasništvo ulazi PGM Ragusa. Jedno kratko vrijeme prostori neka­dašnje tvornice bili su mjesto noćnih zabava budući da je u njima djelovao Factory klub. Zanimljivo je kako se uz ‘Dubravku’ vezuje i pojam ‘dubrovačko zelena’. Riječ je naravno o boji, za koju se u najavi izložbe Grupe ABS pod nazivom ‘Dubrovačko zelena’ iz 2019. godine navodi kako se uz genezu ove boje vežu razne priče poput one da je boja dobra propaganda propale Tvor­nice boja Dubravka. Ona je, piše dalje, nakon propasti posla s proizvodnjom boje za brodsku industriju započela proizvodnju vezujući svoj novi proi zvod uz priču o tradicionalnoj zelenoj boji dubrovačkih persijana. ­
— Svi se slažu da su oni znali dobro zamiješati tu boju. U smislu industrij­ske proizvodnje, stvaranja tržišta za vlastitu robu i popratnog procesa bren­diranja, zvuči logično da je to početak povijesti boje – istaknuto je između ostaloga u najavi ove izložbe.
Danas je prostor propale tvornice u vlasništvu tvrtke Beta nekretnine, koja ima u planu graditi visoku samo­stojeću građevinu poslovno-stambene namjene. Lokacijska dozvola je izdana, a kako nam navode iz Grada Dubrov­nika ‘postupak izdavanja građevin­ske dozvole nakon ishođenja lokacij­ske dozvole za gradnju na k.č.br. 2317 k.o. Dubrovnik (prostor bivše tvornice Astra Dubravka) je u tijeku.
PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke...?
Srušen simbol industrijalizacije
Gradnja se trebala već davnih godina dogoditi i na prostoru još jedne pro­pale tvornice. Riječ je o tvornici ulja ‘Radeljević’, čiji je simbol nekoć bio 40 metara visok cigleni tvornički dimnjak iz 1928. godine. No, od 2005. krenulo se s uklanjanjem industrijskih postro­jenja nekadašnje tvornice, a srušen je i dimnjak.
Inače, jezgru ove tvornice čini ljet­nikovac Bassegli-Gozze, čiji posjed, prema podatcima iz UPU-a Radeljević- Libertas, od početka trećeg desetljeća 20. stoljeća preuzima ‘Prvo dalmatin­sko trgovačko društvo’. Ono je osno­vano 1907. godine i bavilo se agentur­nim, komisionarskim i otpremničkim poslovima, kupovinom i prodajom robe. Društvo se od 1925. godine počelo baviti i ekstrakcijom ulja (iz komina, pomoću trikloretilena). Nakon Dru­gog svjetskog rata, pedesetih i šezde­setih godina, posjed postaje društveno vlasništvo i naziva se Tvornica ulja ‘Radeljević’.
Nakon Domovinskog rata i druš­tvenih promjena tvornica prestaje s radom i posjed prelazi u privatno vlasništvo. Sukladno planiranoj pre­namjeni prostora, od 2005. godine pristupa se postupnom uklanjanju industrijskih i skladišnih zgrada i postrojenja. Iako se radilo o arhitek­turi utilitarnog karaktera, uglavnom minimalne estetske vrijednosti, treba ipak naglasiti da se rušenju pristupilo bez pravog sagledavanja i valorizacije postojećih struktura u urbanom kon­tekstu. Pri tom se prvenstveno misli na rušenje 40 metara visokog ciglenog tvorničkog dimnjaka, iz 1928. godine, projektiranog i građenog od strane specijalizirane bečke tvrtke Alfons Custodis. Građevina je bila uočljivi orijentir, landmark u slici Guža, sim­bol industrijalizacije 20. stoljeća te je njeno zadržavanje moglo jedino prido­nijeti kvaliteti prostora, bez obzira na buduću namjenu, ističe se u Urbani­stičkom planu uređenja ovog prostora. Inače, upravna zgrada Prvog dalma­tinskog trgovačkog društva sagrađena je 1923. godine po projektu ing. Ivana Juričevića te je primjer reprezenta­tivne poslovne zgrade prve četvrtine 20. stoljeća, oblikovane u duhu kasnog historicizma. Na prostoru nekadaš­njeg Radeljevića trebao se realizi­rati 90 milijuna eura vrijedan projekt poslovno-stambenog kompleksa, no ‘dubrovački Manhattan’ zapeo je u vla­sničkim pretumbavanjima tvrtke IGH.

PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke...?

Duhanska stanica, Dalmacijabilje, Jugoplastika…
Zanimljivo je istaknuti i kako se kra­jem 19. stoljeća na sjevernoj strani Gruškoga polja gradi Upravna zgrada Duhanske stanice zajedno sa zgradom za skladištenje duhana. Godine 1937. izgradnjom nove zgrade zaokružio se kompleks posjeda Duhanskog ureda u Gružu, tada Uprave državnog mono­pola. Uz Duhansku stanicu u Gruškom polju izgrađena je i zgrada ‘Dalmaci­jabilja’. Prema podatcima iz konzer­vatorske podloge za kontaktnu zonu Dubrovnika, ona je služila za skladi­štenje, doradu i pakiranje ljekovitog i aromatskog bilja s upravom i labora­torijem. Zanimljivo je spomenuti kako je tvornica za otkup i preradu bilja Dal­macijabilje Dubrovnik 1969. godine pripojena Saponiji.
Na mjestu današnjeg hotela Ivka šivala se odjeća i tekstil. Riječ je o pogonu Jugoplastike, koja je u Dubrov­niku u konfekciji zapošljavala 300 rad­nika. Inače, Jugoplastika je nekadaš­nji dalmatinski privredni div osnovan 1952. godine kao društvena tvrtka za proizvodnju plastičnih masa i tek­stilnih proizvod. Na svom je vrhuncu zapošljavala skoro 13 tisuća radnika.
Nekadašnji dubrovački industrijski pogoni već odavno su prešli u privatno vlasništvo. Zbog izuzetno atraktivnih lokacija u poslovnom centru grada na njihovim je zemljištima planirana poslovno-stambena izgradnja. Kao posljednji stup obrane ostao je dakle TUP.
— TUP je prevažan jer prostora u Dubrovniku više nema. Da se pita­nje TUP-a povlačilo prije 20 godina, onda bismo rekli da imamo prostora u Radeljeviću ili tvornici boja i lakova, ali sada smo došli do točke da dalje nema. I mi i Grad se nadamo da ćemo uspjeti doći do nekog rješenja – poru­čio je za DuList prošlog tjedna Kre­šimir Glavinić ispred Muzeja crvene povijesti. • AFR
PRISJETILI SMO SE NEKADAŠNJIH GRUŠKIH INDUSTRIJSKIH POGONA Hoće li i TUP snaći sudbina Radeljevića, Dubravke...?
Objavljeno u tiskanom izdanju 29. rujna 2021. godine. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist