Grad

Prije dvije godine krenula je Aglomeracija Dubrovnik. Što se danas događa s ovim mega-projektom?

Prije dvije godine krenula je Aglomeracija Dubrovnik. Što se danas događa s ovim mega-projektom?

‘Projekt Aglomeracija Dubrovnik vrijedan 881,2 milijuna kuna značajno će unaprijediti i modernizirati sustav vodoopskrbe i odvodnje dubrovačkog područja. Njegova provedba obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje na području aglomeracije Dubrovnik te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda’, stoji u opisu jednog od najvećih projekata Grada Dubrovnika, ujedno i najvećoj komunalnoj investiciji na našem području u povijesti, koji je krenuo prije nepune dvije godine, u prosincu 2020. godine. Što je danas s Aglomeracijom Dubrovnik? Koji su planovi realizirani, koji pak u tijeku, saznali smo od čelne osobe Vodovoda Dubrovnik, Lukše Matušića, koji nam za početka ističe ključne dijelove ovog mega-projekta.

Dozvole za smještanje opreme
—Ono za što imamo zaključene ugovore i gdje smo već papirnato uveli izvođače u posao je sanacija povijesnog kanala ispod Straduna kao i sanacija hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Odradili smo dva sastanka, a sada su izvođači u fazi snimanja postojećeg stanja i izradi dinamičkih planova, odnosno radi se sav onaj papirnati dio koji je potreban da bi se uopće moglo pristupiti radovima. Također smo zatražili od Grada Dubrovnika, mislim na Stradun konkretno, određene dozvole za smještaj opreme na pojedinim dijelovima Grada budući da će za čišćenje kanala na Stradunu biti potrebno unijeti određenu opremu u Grad. Tražimo idealnu poziciju, vidjet ćemo hoće li to biti park u Pilama ili neka lokacija gdje imamo objekt – napominje Matušić uz opasku kako je o tome prerano govoriti, jer se tek trebaju iskombinirati s Gradom Dubrovnikom. Tu je i segment ‘stvarnog života’ i još uvijek postojeće sezone.

—Vidjeli ste i sami, neki dan održana je Dubrovačka trpeza i grad vrvi ljudima. Još uvijek su velike gužve po gradu i uz najbolju namjeru pa da je izvođač i doveo opremu, ne bismo mogli započeti s radom. No, ponavljam, imamo posla i kroz snimak izvedenog stanja i sve one detalje gdje ćemo ‘izgubiti’ mjesec do dva do početka konkretnih radova – naglašava nam dalje direktor Vodovoda.

Prije dvije godine krenula je Aglomeracija Dubrovnik. Što se danas događa s ovim mega-projektom?

Radovi iznutra
Što se tiče sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa, još jednog važnog dijela Aglomeracije Dubrovnik, ona zapravo neće biti vidljiva ali nije manje važna, ističe.

—Radovi su tu, iznutra. Radi se o sanaciji, odnosno izgradnji tri kilometra novog cjevovoda ispod Srđa. To je bio jedan od maloprije spomenuta dva sastanka. Izvođač je uveden u posao što znači i da teku rokovi. Što se tiče vodoopskrbnog podsustava Imotica, tu još nije završen proces odabira izvođača, ali će sigurno biti do kraja godine. Sad je prerano govoriti o tome – napominje Matušić.

Čuvari Petke
Raspitali smo se i što se događa s najvažnijim projektom unutar Aglomeracije Dubrovnik. Podsjetimo, u svibnju je raspisan jedan od najvažnijih tedera Aglomeracije Dubrovnik, onaj za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ispod Petke, za takozvani UPOV Lapad, a najavili su tada i kako će natječaj po ovom tenderu biti otvoren 75 do 90 dana.

—Imali smo jednu žalbu za pročistač ispod Petke, koja je odbijena. Izgubili smo otprilike četrdeset dana vremena. Kako je žalba odbijena, nastavljeno je s postupkom nabave. Rok za dostavu ponuda je nastavio se do kraja 11 mjeseca, svi zainteresirani gospodarski subjekti se mogu natjecati, nijedna tehnologija nije preferirana – naglasit će dalje Matušić. Napominje i nešto što je Vodovod Dubrovnik od samih početaka komunicirao s javnošću i strukom.

– Potrebno je zaštititi Park šumu Petka. Dakle, onaj tko bude nudio bilo koju tehnologiju, ona mora biti u skladu sa strogim urbanističkim uvjetima. Obaveze izvođača i onoga koji dobije posao je da ishodi građevinsku dozvolu – zaključuje direktor vodovoda Lukša Matušić uz još jedan projekt koji uskoro kreće, a to je sanacija crpnih stanica po gradu, a te radove javnost će vidjeti na terenu kroz nekih mjesec dana.


457,6 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNA SREDSTVA EU
Radovi u dužini 40.256 m cjevovoda
Projekt ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’ vrijedan je 881,2 milijuna kuna. 457,6 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 190,1 milijun kuna osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 63,3 milijuna kuna. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100 posto. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode PPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist