Kultura

PRIJATELJI, OBITELJ: BEATNICI Pokloni koji su prerasli u vrijednu zbirku Voja Šindolića

PRIJATELJI, OBITELJ: BEATNICI Pokloni koji su prerasli u vrijednu zbirku Voja Šindolića

Bogata osobna zbirka Voja Šinolića, pjesnika, prevoditelja, kritičara, u svakom slučaju svestranog nam sugrađanina, otvorena je u petak navečer u Galeriji Otok.

Izložena zbirka sastoji se crteža, slika, fotografija… Poklona Šindolićevih prijatelja i poznanika Allena Ginsberga, Williama S. Burroughsa, Ire Cohena, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Thea Greena, Toma Clarka, Charlesa Bukowskog, Roberta Crumba, i Jacka Kerouaca, ukratko – legendarne američke BEAT generacije, književnog i umjetničkog pokreta nastalog u razdoblju po Drugom svjetskom ratu.

O svemu tome govorio je Damir Španić, koji je na generaciji beatnika i doktorirao, te je okupljene zainteresirane pobliže upoznao s ovim pokretom te načinom na koji je on utjecao na ‘naše krajeve’ te Šindolića samog, koji je među beatnicima pronašao prijatelje, društvo, inspiraciju…

Vojo Šindolić je od 1975. do 1979. bio urednik jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu, Džuboks. Preko njemu najdražeg westcoast rocka došao je do prvih informacija o književnicima Beat generacije. Fokusira se na čitanje, a potom i sakupljanje djela predstavnika beat generacije.U američke beat krugove uveo ga je Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i ambasador pokreta. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Šindolić, a zahvaljujući Ginsbergu, upoznaje: Williama S. Burroughsa, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Garyja Snydera, Michaela McLurea, Roberta Creelyja, Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Kena Keseya, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog…

Zajedno s njima, godinama je nastupao u SAD­u i Europi i sustavno prevodio djela koja su obilježila prošlo, ali i ovo stoljeće. Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić, prvenstveno kao prijatelj, dobivao neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog kuta, govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice dvadesetog stoljeća.

Dio radova iz ove, široj javnosti nepoznate, po mnogo čemu jedinstvene, ponajprije emotivne zbirke, prvi su put izloženi u Šibeniku 2014. na drugom izdanju festivala FALIŠ, a u Otoku se mogu pogledati svakog radnog dana od 11 do 21 sat, do 12. rujna.

MNJ

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist