Zanimljivosti

Prihvatilište za žrtve obiteljskog nasilja

Prihvatilište za žrtve obiteljskog nasilja

Povodom realizacije prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja, danas je u biskupskom Ordinarijatu održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije don Robert Čibarić, te njegova zamjenica  Marija Đurović.

Na konferenciji je istaknuto kako je Dubrovačka biskupija  osigurala svoj prostor na periferiji grada koji treba adaptirati i pretvoriti u planirano prihvatilište te osigurati stručni kadar koji bi pružao pomoć osobama koje je budu trebale.
– 20 je godina prošlo od rata i okupacije dubrovačkog teritorija. Ovo je vrijeme kad se prisjećamo onih koji su učinili nešto za nas. Zato i mi želimo učiniti nešto za druge, žene i obitelji žrtve obiteljskog nasilja. Projekt prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja uključen je u rad biskupskog i župnih Caritasa, a ideja je došla iz potrebe da se pomogne onima koji trpe i kojima je potrebna naša pomoć- istaknuo je uz ostalo dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

-Krenuli smo sa ispitivanjem situacije na terenu te se javila ideja o otvaranju prihvatilišta. Naišli smo na prihvaćanje te smo odlučili pokušati realizirati prihvatilište za žrtve obiteljskog nasilja- istaknuo je don Robert Čibarić dodavši kako je i sam bio neugodno iznenađen sa prisutnošću obiteljskog nasilja različite vrste na terenu. Zahvalio se Gradu Dubrovniku koji će donirati velik iznos za realizaciju ovog projekta, kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te općinama koje su također podržale ovaj projekt.
– Sada smo u potrazi za stručni osobljem, već imamo neke ljude koji su voljni surađivati. Arhitekt Pero Jemo nam treba predati projektnu dokumentaciju – istaknuo je biskup Mate Uzinić dodavši kako postoji problem osiguranja stručnog kadra koji  bi pružio potrebnu psihološku i stručnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Ovom prigodom najavljena je i tribina koja će se održati večeras u Samostanu Svete Klare s početkom u 19 sati i 30 minuta na temu „Žena- subjekt ili objekt“ na kojoj će govoriti Marko Grgurević iz Obiteljskog centra Dubrovačko – neretvanske županije, Silvija Sokal Gojavić te Marijana Ercegović iz udruge Feniks. Tribina se organizira u suradnji s Obiteljskim centrom Dubrovačko-neretvanske županije, a na njoj će govornici govoriti o prevenciji i uzrocima nasilja te iznijeti brojke o različitim vrstama toga nasilja.

Također je najavljen i humanitarni koncert za adaptaciju prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja u Dubrovniku, koji će se održati u petak 25. studenog u Sportskoj dvorani Gospinom polju u 19 sati i 30 minuta. Na koncertu će nastupiti klape FA Linđo, Cavtajke, Oštro, Alegrija, Ragusavecchia, Ragusa, mezosopran Sofija Cingula, sopran Antonija Puček, voklani ženski oktet Donum, dječji sopran Tia Pikija, te na harmonici Miha Plavčak i klavijaturama Elvis Međeral.
 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist