Recepti Jelice MasterChefice

Priča o semifreddu i prijateljstvu posvećena Ivani, Ani, Ljubici i Veroniki: Hladno na nepcu, toplo u srcu!

Priča o semifreddu i prijateljstvu posvećena Ivani, Ani, Ljubici i Veroniki: Hladno na nepcu, toplo u srcu!

Danas sam vas odlučila počastiti ričetom za tradicionalnu talijansku slasticu koja ima mnogo izvedenica ali i upoznati sa svojim prijateljicama. Makar sam sigurna da ih jako dobro poznajete kao tete iz vrtića koje su možda čuvale i vaše dijete ili jednostavno iz nekih drugih krugova i situacija.

Prije nego što napišem nešto osnovno o semifreddu, htjela bih vam objasniti zašto sam upravo ovo slatko odlučila povezati s njih četiri i našim prijateljstvom. Četiri tete i jedna profesorica. Zvuči kao početak scenarija neke humoristične serije. Vjerojatno dobre. Prije skoro 2 godine sam se vratila u Grad nakon šesnaest godina, to već znate. Početkom te 2021. godine još uvijek smo svi bili u polu lockdown – u, mjerama zbog corone i nismo mogli izlaziti na kafe, nije bilo događanja, koncerata, izlazaka. Ipak, nas pet to nije spriječilo da se družimo. Skoro svaka subota, Gorica Svetog Vlaha, čakule i društvene igre. Prisjećanje na naših skoro 20 godina prijateljstva i jedne od svakosubotnjih svađa oko toga tko je zapravo pobijedio ili varao u Aliasu, rušenje kartona i bacanje figurica iz igre Čovjeće, ne ljuti se! i deranje UNO!! dovelo su nas do jedne od Aninih dogodovština. Eh, da pišem kolumnu o našim anegdotama i druženjima, bilo bi ih za par godina. No, vratimo se priči koja je dovela o tome zašto semifreddo. Naime, Ana je jela užasno loš semifreddo na jednom od naših otoka u blizini. Kao iz topa sam izjavila – evo, napravit ću vam ga ja! Nisu dugo čekale, samo 2 godine. Inače, nisu vam one baš neki gurmani. Nek je jestivo, malo drugačije nego doma servirano i to je dovoljno. Kad sam im rekla da sam se prijavila na MasterChef a kasnije i da sam upala u Top 21, naravno da je bilo milijun šala na moj račun, kao i inače što ih ima na naše vlastite račune, na svakakve situacije. Ali, bile su mi podrška. A to i jest smisao prijateljstva. Onog pravog – i u dobru i u zlu, i kad smo tužne i sretne, tu smo jedne za druge. Nakon te moje izjave o semifreddu, ništa više nije bilo isto. Svako viđenje, druženje je započinjalo šalom o mom obećanom ali nikad probanom semifreddu. E, pa eto vam ga sad! Nije bitno kad nešto napraviš, nego da napraviš. Neki dan sam ga spravila i naravno, nije dolazilo u obzir da ga itko drugi degustira nego one, naravno, uz moju glavnu degustatoricu – mamu. Rekle su da je odličan. Makar nisu gurmani niti prate gastronomiju, ima ih i koje nemaju pojma o kuhanju, potvrđujem da je odličan. A dobro, ajde, hrenovke znaju skuhat i složiti platu s narescima. Nisam baš sigurna da li iste znaju narezati, haha. Nadam se da će se svidjeti i vama i da ćete uživati i u spravljanju i papanju semifredda. Možda baš s vašim prijateljicama i prijateljima. A ja se nadam da me one neće izbaciti iz društva nakon ove kolumne.

Rekla bih vam nešto i općenito o semifreddu. To je talijanska slastica koja doslovno prevedena znači – polu smrznuto i slastica je slična sladoledu. Mi ga doma zovemo „domaći sladoled” i okus zaista povezuje s uspomenama iz djetinjstva. Poslije kupanja smo prijatelji i ja dolazili na mamin „domaći sladoled” ili semifreddo od vanilije, čokolade ili jagode i to nam je bio ljetni ritual. Semifreddo je jednostavna slastica od tri osnovna sastojka – jaja, cukara i vrhnja za šlag. Tekstura mu se može usporediti s mousseom. Nastao je u 19. stoljeću. Postoji puno izvedenica ove slastice. Možete je obogaćivati raznim, uglavnom, vočnim okusima a za hrskavost dodajte razne orašaste plodove po želji. Danas vam donosim originalnu verziju, ali, mašta radi svašta pa se oslonite i na nju i slobodno ovu ričetu obogatite okusom po želji. Krenimo! Uz puno ljubavi, osmijeha, okruženi prijateljima, zajedničkim snagama, toplinom u srcu i igrom do okusa idemo napraviti hladno slatko kojim ćete oduševiti ama baš sve!

SEMIFREDDO S UMAKOM OD KARAMELE (za 8 osoba)

Priča o semifreddu i prijateljstvu posvećena Ivani, Ani, Ljubici i Veroniki: Hladno na nepcu, toplo u srcu!

Sastojci:

Za semifreddo:

3 jaja

20 deka cukara

2 ožičice ekstralta ili paste od vanilije

Pola litre vrhnja za šlag

Za krokanat od mjendula:

15 deka mjendula

15 deka cukara

2 ožice vode

Za umak od karamele:

15 deka cukara

2 ožice vode

11 deka masla

Dec vrhnja za šlag

Prstohvat soli

Za ukrašavanje:

Listići prženih mjendula

Priča o semifreddu i prijateljstvu posvećena Ivani, Ani, Ljubici i Veroniki: Hladno na nepcu, toplo u srcu!

RIČETA:

-U nižu, širu teču ili neku drugu posudu s neprijanjajućim dnom stavite 15 deka cukara i dvije ožice vode. Kad se cukar rastopi i dobijete jantarno zlatni sirup, dodajte mjendule i miješajte jedan minut. Mjendule prebacite na roštijeru na koju ste stavili nauljeni papir za pečenje i raširite ih ravnomjerno u jedan sloj.

-Odvojite bjeljanjke i žumanjke. U dubokoj vatrostalnoj ili metalnoj zdjeli miksajte cukar i žumanjke oko pet minuta. U teču stavite malo vode i kad zakipi na nju stavite zdjelu s cukarom i žumanjcima te miješajte pjenjačom dok jaja ne dosegnu temperaturu od 65 stupnjeva. Pustite da se malo prohladi.

-Krokanat od mjendula izmiksajte u sjeckalici ili multipraktiku. Neka ima i većih i manjih komada jer se kasnije moraju osjetiti u samom semifreddu. Listiće mjendula popržite na suhoj prosuji dok ne puste svoju masnoću i dok ne osjetite njihov orašasti miris. Prebacite ih na pjat da se hlade.

-Izbatite bjeljanjke s prstohvatom soli. Isto učinite i s vrhnjem za šlag samo bez soli. U smjesu žumanjaka malo pomalo dodavajte snijeg od bjeljanjaka te miješajte silikonskom špatulom ili drvenjačom. U tu smjesu na isti način umiješajte i izbačeni šlag te komadiće krokanta.

-U kalup za kruh ili onaj rebrasti za „srneći hrbat” stavite prijanjajuću foliju te je pospite listićima prženih mjendula i na njih ulijte smjesu za semifreddo. Dobro zamotajte s folijom i stavite u dubinski minimalno 4 ure.

-U tećicu s neprijanjajućim dnom stavite topiti cukar i vodu za karamelu. Kad poprimi zlatno jantarnu boju, maknite s vatre te dodajte maslo izrezano na kockice, prstohvat soli i dec vrhnja za šlag. Miješajte dok se ne rastopi i ne dobijete kremasti umak.

-Semifreddo izvadite iz dubinskog 10 minuta prije serviranja. Izvadite ga iz kalupa, okrenite ga na pravokutnu gvantijeru da listići mjendula budu na vrhu te maknite prijanjajuću foliju. Zagrijanim nožem izrežite fetu semifredda i prelijte ga umakom od karamele. Dobar tek!

Priča o semifreddu i prijateljstvu posvećena Ivani, Ani, Ljubici i Veroniki: Hladno na nepcu, toplo u srcu!

Male tajne i dodatni savjeti:

Semifreddo je po sastocima vrlo jednostavna i zahvalna slastica, no ipak sa sobom nosi neke tajne i detalje na koje valja pripaziti. Najvažnija stvar je da ga radite od freških, domaćih jaja. Ako imate svoje koke nesilice, blago vam se. Sjećate se kad sam govorila da je termometar malo ulaganje za vašu kuhinju ali pomaže u puno jela? Tako je i sa smjesom žumanjaka i cukara. Da ne bi bilo kakvih bakterija, poput salmonele u jajima, provjerite termometrom da je smjesa došla do 65 stupnjeva jer ćete biti sigurni da ste ubili sve „neželjene stanovnike” u vašem semifreddu. Budite strpljivi! Miješanje jaja i cukara na pari može potrajati i do dvadeset minuta ali, vidite kako kuhanje može biti dobra zamjena za teretanu. Inače, kuhanje troši dosta kalorija stoga nemojte imati grižnju savjesti kod papanja ove delicije. Kad sjedinjavate sve smjese, miješajte polagano i u krug po rubu zdjele da umiješate zrak koji semifreddu dava prozračnost. Ukoliko nemate vremena za prženje, odnosno tostiranje listića mjendula, u butizi možete kupiti već gotove. Postupak posipanja mjendula po prijanjajućoj foliji možete i izostaviti ali ćete, kad gvantijeru sa semifreddom iznesete pred prijatelje, ipak dobiti onaj wau efekt. Umjesto krokanta od mjendula, na isti način možete napraviti i krokanat od drugih orašastih proizvoda, poput oraha, lješnjaka, pistacija, kikirikija… A možete ga i potpuno izostaviti i staviti komadiće čokolade, ili rastopljenu čokoladu umiješati u smjesu. U stađunu jagoda, pantarulom ih izmečite i ubacite u smjesu. Isto možete napraviti i s drugim voćem, po želji. Umak od karamele možete zamijeniti onim čokoladnim ili nekim vočnim a semifreddo možete poslužiti i bez umaka. Kod umaka od karamele budite oprezni kad stavljate maslo jer će cukar špricati. Umak prebacite u vaz i ostavite na sobnoj temperaturi a možete ga držati i u frižideru. Prije posluživanja, vaz stavite u zdjelu s vrelom vodom da se umak otopi i postane tekuć. Jedno je bitno, što uvijek naglašavam, u kuhinji je vaša mašta neograničena, igrajte se do okusa! Ali, ne zaboravite u svako jelo staviti puno ljubavi za koju nema ograničene gramaže baš kao što sam ja stavila onu prijateljsku dok sam spravljala ovaj semifreddo!

Pročitajte još

Slatka, crvena i srcolika bobica kao svakog slatkog, ali i slanog jela zvjezdica

Jelica Boto

Proljeće je i mirišu bob, biži i karčofa… Srce kaže – kuhajmo ih zajedno vi i ja!

Jelica Boto

JELICA BOTO DONOSI Šarenilo namirnica i boja na uskrsnim trpezama grada

Jelica Boto