Kultura

Priča o Cvijetinoj ljepoti

Naša djeca moraju naučiti o našima na ovakav način još dok su malena, kazala jepredsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez predstavljajući posljednju ovogodišnju slikovnicu autorice Slavice Stojan i ilustratora Ivana Viteza, posvećenu Cvijeti Zuzorić.

O slikovnici je govorio Leo Rafolt koji je istaknuo kako se povijest uvijek „nadaje kao priča, a priča kao pripovijetka“.
– Riječ je o netipičnoj slikovnici, jer nema nekog bajkovitog predmeta. Slikovnica nije samo svjedočenje, već o očeviđenje, ilustrativno viđenje povijesti – kazao je Rafolt te istaknuo kako je stvaranje ovakve slikovnice „krajnje nostalgičan čin“.
– Slikovnica pruža novo značenje književnosti, i time je ovaj projekt hvale vrijedan – zaključio je Rafolt.

Ilustrator slikovnice Ivan Vitez priznao je da je morao odustati od uobičajenog načina rada zbog posebnosti teksta slikovnice. Naglasio je kako je Cvijeta Zuzorić preznačajna osoba za Dubrovnik, ali i nedovoljno poznata, pa je i on razmišljao kako je vizualno prikazati djeci.

– Cvijeta je djevojka univerzalne renesansne fizionomije. Priznajem da sam radeći na slikovnici postao sentimentalan i nisam imao hrabrosti postariti je kad je to zahtjevao tekst. Djeci je, u kranjoj liniji, svejedno, a Cvijeta je ostala zapamćena kao vječna ljepotica u srcima svih Dubrovčana i nas koji smo se s njom susreli – kazao je Vitez.

Također je iskoristio priliku darovati autorici originalne ilustracije slikovnice, a sjetio se i Luka Paljetka kojem je darovao ilustracije za knjige „Slon na balkonu“ i „Miševi i mačke naglavačke“.

Autorica Slavica Stojan istaknula je kako slikovnica, dječja knjiga namjenjena adolescentima, uspostavlja zahtjevan odnos autora i specifičnog auditorija – djece.

– Kako pisati za dijete? Kako premostiti jaz da djeca razumiju? Valjalo je osmisliti pravu priču, sa zapletom, argumentima, likovima i raspletom, temeljenu na sukobu duhovne i tjelesne ljepote s duhovnom i tjelesnom nakaradnošću. I naravno, da kroz tu priču djeca upoznaju što je renesansa i sva njena „manjifikost“ – kazala je Stojan zahvalivši se i mentoru, akademiku Paljetku.

– Prelijepa Cvijeta, premda je doživjela velike godine, nikada nije ostarila. Mlada je otišla iz Dubrovnika, a u Gradu je ostala lebdjeti priča o njoj, njenoj ljepoti i ljepoti njenog duha – zaključila je autorica slikovnice Slavica Stojan.

Promociju je glazbeno obogatio gitarist Maroje Brčić, a prigodnim tekstom popratio gimnazijalac Toni Orest Drašković.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

[FOTOGALERIJA] Vesela Noć muzeja!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija