Kultura

PREDSTAVLJEN KAZALIŠNI REPERTOAR ZA 2023. Očekuje nas šest premijera!

PREDSTAVLJEN KAZALIŠNI REPERTOAR ZA 2023. Očekuje nas šest premijera!

U Kazalištu Marina Držića predstavljen je umjetnički program za 2023. Ravnatelj Paolo Tišljarić je predstavio šest nadolazećih premijera i dvanaest repriza predstava, koje možete pogledati na službenim stranicama KMD-a. Prikazan je službeni trailer Čarobni frulaš nastao u suradnji s nagrađivanim Step n’ Jazz Plesnim studijom, prema koreografiji Linde Valjalo, s kojim je kazalište imalo priliku surađivati, a surađivat će i dalje već na prvoj premijeri. Video je nastao u produkciji Palm Production, a stalni suradnik Miran Brautović je snimao i montirao.

– U skladu s dosadašnjom praksom, za svaku novu godinu od prvog mandata, pa sada i za novi mandat ravnatelja Paola Tišljarića, imali smo promotivne, kratke videospotove. Ono što se promijenilo je naš vizualni identitet, što moramo naglasiti. Iza blagajne i na ulazu u samu dvoranu mogli ste vidjeti najavne plakate za cijelu sezonu. Kristina Mirošević naša je nova suradnica, koja će u narednim mjesecima obogatiti i promijeniti sve što smo radili protekle četiri godine. Nas očekuje ukupno šest premijernih naslova. U periodu oko Feste Dubrovnik ćemo biti domaćini kao i do sada Festi od klapa, zatim slijedi gala koncert Gorana Karana, ugostit ćemo i koncert radija Kaj, gdje će mnogobrojne hrvatske zvijezde nastupiti. Do kraja mjeseca imat ćemo i gostovanje Ivana Ožegovića s predstavom Deset pjesama koje su označile propast mog ljubavnog života. Naša prva premijera Čarobni frulaš predviđena je za 24. veljače. Za sve premijerne pretplate i poklon bonove molio bi publiku da se direktno obrati na našu blagajnu. U protekloj godini je bilo 12 676 izdanih ulaznica na prihod od 621 690 kuna i nadamo se da ćemo u 2023. to nadići – rekao je Žarko Dragojević, nakon čega je održao govor ravnatelj kazališta, Paolo Tišljarić.

– Na početku bih htio istaknuti da sad kad zbrajamo brojke i vraćamo unazad u pandemijske godine, moramo reći da je 2022. za kazalište bila izrazito uspješna, približavamo se predpandemijskim brojkama i u smislu prihoda i u smislu publike, koja se vratila u našu dvoranu. Ostvareno je preko 12 tisuća gledatelja u protekloj godini. Mislim da je stvarno laskav broj i nadam se da ćemo i u ovoj godini uspjeti privući našu publiku da što više i što češće dolazi u kazalište. Kao i do sada, naglašavao sam uvijek važnost koprodukcija i suradnja, a ove godine ih imamo nekoliko. Te koprodukcije omogućavaju da kazališta, bilo iz manjih, bilo iz većih gradova, surađuju i ujedine svoj budžet i umjetničke potencijale – naveo je Tišljarić.

– Suradnja koje me posebno veseli, a mnogi su me od početka mog mandata pitali kada ćemo napokon surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama, možemo reći da smo se intendantica i ja napokon dogovorili oko zajedničke suradnje i veseli me što ćemo postaviti roman Ivane Lovrić Jović – Vidi kako Lokrum pere zube. Roman dramatizira Marijana Fumić, koja se već istakla brojnim zanimljivim dramatizacijama. Silno se veselimo premijeri koja će se dogoditi na samom otoku Lokrumu. Od repriza bih istaknuo obnovu predstave Kate Kapularice, legendarnog redatelja Ivice Kunčevića, koji nas je, nažalost, napustio, ali imamo sreću da jednu njegovu predstavu još uvijek imamo na repertoaru. Nadam se da će repriza ove predstave razveseliti i ponovno podsjetiti na spomenutog umjetničkog genija. Najavio bih i zanimljiv vikend gostovanja, ugostit ćemo jednu plesnu predstavu za koju je ulaz slobodan, pa bih volio da se publika odazove u čim većem broju. Radi se o plesnoj predstavi Karoling Petre Hrašćanec, koja se bavi božićnim pjesmama. Nakon toga, slijedi predstava o Nikoli Tesli, genijalcu koji je obilježio znanost i filozofiju cijelog svijeta i predstava Umišljena mišica, produkcija u kojoj nastupaju naši glumci Izmira Brautović i Edi Jertec. Ono što nam je predstavljalo najveći izazov je obustava plaćanja sredstava za program, gotovo cijelu prvu polovicu prošle godine, ali zadnjih nekoliko mjeseci grad uredno uplaćuje za program, tako da smo zasad financijski stabilni i mislim da ćemo sve uspjeti ostvariti u skladu s planom – naglasio je ravnatelj Paolo Tišljarić.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist