Kultura

Predstavljanje dviju knjiga Vijeća za kulturu Dubrovačke biskupije i Instituta za povijest umjetnosti

Predstavljanje dviju knjiga Vijeća za kulturu Dubrovačke biskupije i Instituta za povijest umjetnosti

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i Institut za povijest umjetnosti priređuju predstavljanje dviju knjiga u četvrtak, 9. veljače u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Riječ je o knjigama ‘Znakovi identiteta – sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku’ Radoslava Tomića i zborniku radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima ‘Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici’ kojeg su uredili Emilio Marin i Katarina Horvat-Levaj.

Knjige će predstaviti povjesničari umjetnosti Željka Čorak, Sanja Cvetnić i Radoslav Tomić, a nazočnima će se obratiti i predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj i glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Davor Trupković. Moderator predstavljanja je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Najnovija knjiga akademika Radoslava Tomića Znakovi identiteta. Sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovačkoj Republici pruža monografski pregled likovnih prikaza lokalnih svetaca zaštitnika u primorskoj umjetnosti baroknoga razdoblja i umjetnine tumači u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu. Sadržaj knjige obuhvaća likovnu kulturu velikoga prostora, od Krka do Kotora, odnosno mletačku Dalmaciju i Dubrovačku Republiku, u vremenu nakon Tridentskoga sabora, u kojem se pronalaze začetci novih ili obnova starih pobožnosti prema lokalnim svetim zaštitnicima. Ova knjiga donosi svjež pogled na baroknu umjetnost istočnog Jadrana.

Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici. je zbornik radova znanstvenoga skupa koji je krajem 2020. godine održan u Zagrebu povodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima. Nakladnici ovoga zbornika radova su Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut za povijest umjetnosti, a realiziran je uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zbornik su uredili dr. Emilio Marin i dr. Katarina Horvat-Levaj, a donosi znanstvene priloge 21 autora iz Hrvatske i inozemstva na hrvatskome i francuskom jeziku i sa sažetcima na engleskome jeziku uz obilje likovnoga materijala.

Foto: Dubrovačka biskupija 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist