Aktualno

POZNATI HRVATSKI SEIZMOLOG ‘Potresna opasnost u Hrvatskoj najveća je na području južne Dalmacije’

HOLISTIC Marjan Herak potres

Marijan Herak, redoviti profesor na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu poznati je seizmolog i znanstvenik. U razgovoru za Večernji list komentirao je može li se u Dubrovniku dogoditi katastrofalan potres.

-U Dubrovniku i široj okolici (baš kao i duž cijele jadranske obale) potresi su uzrokovani relativnim pomacima jadranske mikroploče prema Dinaridima. Ta se mikroploča pomiče prema sjeveru-sjeveroistoku i ujedno sporo rotira suprotno od smjera kazaljke na satu oko pola u sjevernoj Italiji. U takvom kompresijskom dinamičkom okviru došlo je do stvaranja niza reversnih rasjeda duž kontaktne zone mikroploče i Dinarida, na kojima se povremeno događaju vrlo jaki potresi. Pri rotaciji pomaci su, naravno, to veći što ste udaljeniji od središta vrtnje pa su zato potresi u južnoj Dalmaciji veći i češći nego na sjevernom Jadranu. Zato je i potresna opasnost u Hrvatskoj najveća upravo na području južne Dalmacije – rekao je Herak i dodao da za šire dubrovačko područje postoji vrlo dobar katalog potresa koji seže stoljećima u prošlost.

-Dubrovački potres iz 1667. godine svima je poznat. To je najjači potres u Hrvatskoj za koji znamo da se sigurno dogodio. Posljednji jači potres u području od Pelješca do Ulcinja bio je 1996. godine između Stona i Slanog, magnitude 6.0. Prije njega dogodio se 1979. veliki crnogorski potres s magnitudom 7.0. Dubrovačka dionica rasjeda nije imala znatnijeg potresa od 1667. godine pa se na njoj skuplja energija deformacije već više od 350 godina. O toj činjenici treba voditi računa – naglasio je.

Na pitanje gdje bi se u Europi mogao dogoditi katastrofalan potres, rekao je da je sjeverni anatolijski rasjed jedan od primjera koji seizmologe najviše brine.

-To je jedan dugački rasjed s pomakom po pružanju koji se nalazi na sjeveru Male Azije. Njegova je potresna povijest dobro dokumentirana. Tijekom posljednjih stotinjak godina veliki su se potresi dogodili na svim njegovim dionicama, osim na onoj koja prolazi Mramornim morem, pokraj Istanbula. Kada se taj potres dogodi, a mogao bi biti velik, to će biti zaista velika katastrofa. Katastrofalni potresi mogući su tamo gdje su se već i dogodili – u Europi to su, osim Turske, npr. još i Italija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska… – istaknuo je.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović