Koronavirus u Hrvatskoj

Povećan broj novozaraženih vjerojatno je rezultat širenja omikrona. Brine stanje u Dalmaciji

Povećan broj novozaraženih vjerojatno je rezultat širenja omikrona. Brine stanje u Dalmaciji

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je za Novu TV kako je vidljivo da je omikron soj koronavirusa u zapadnim zemljama blaži, ali da je ondje i veća stopa procijepljenosti nego u Hrvatskoj. Povećan broj novozaraženih u Hrvatskoj, dodala je, vjerojatno je rezultat širenja omikrona.
-Ono što nas posebno brine, i što ukazuje da se radi o soju koji se jako brzo širi, je velik broj pozitivnih nalaza u dalmatinskim županijama. Čak više od 50 posto testova koji su napravljeni su pozitivni – rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Vijesti Nove TV.
Dodala je da je zasad potvrđeno devet slučajeva omikrona, a 40 je osoba za koje se sumnja da su zaraženi tim sojem. Međutim, teško je reći koliki je udio omikrona među ljudima zaraženim koronavirusom.
-Mi se još uvijek nadamo da se sve što se tiče omikrona radi o pojedinačnim slučajevima ili pojedinačnim žarištima. Sigurni smo da se on nešto sporije počeo širiti u Hrvatskoj nego u brojnim drugim zemljama. Tu je naša strategija produžene karantene u slučaju omikrona pokazala svoje rezultate – rekla je Pavić Šimetin.
Također je rekla da je teško zaključiti koliko je zaraza koronavirusom proizašlo kao rezultat blagdanskih okupljanja.
-Pandemija nas je naučila da neki događaj pokazuje svoje rezultate po broju pozitivnih kroz dva tjedna, po broju hospitalizacija kroz četiri, a u smislu smrtnog ishoda kroz šest tjedana – rekla je Pavić Šimetin.
Što se tiče opasnosti omikrona, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla da se u zapadnim zemljama može uočiti da je njegova klinička slika blaža.
-Ipak, moramo znati da je stopa procijepljenosti puno veća nego u Hrvatskoj. Prema tome, može se zaključiti da je klinička slika blaga kod osoba koje su cijepljene, a zapravo se još ne zna kakva će biti kod necijepljenih – rekla je. Naglasila je kako niti jedno cjepivo nije apsolutno efikasno i uvijek se zna da će biti osoba koje će se zaraziti.
-Ono što se zna je da je bolest blaža ako je osoba cijepljena. Moram reći da je u proteklih tjedan dana, od 314 preminulih osoba njih osam mlađih od 50 godina i niti jedna nije bila cijepljena”, zaključila je Pavić Šimetin.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist