Koronavirus u Hrvatskoj

Povećan broj novozaraženih vjerojatno je rezultat širenja omikrona. Brine stanje u Dalmaciji

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je za Novu TV kako je vidljivo da je omikron soj koronavirusa u zapadnim zemljama blaži, ali da je ondje i veća stopa procijepljenosti nego u Hrvatskoj. Povećan broj novozaraženih u Hrvatskoj, dodala je, vjerojatno je rezultat širenja omikrona.
-Ono što nas posebno brine, i što ukazuje da se radi o soju koji se jako brzo širi, je velik broj pozitivnih nalaza u dalmatinskim županijama. Čak više od 50 posto testova koji su napravljeni su pozitivni – rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Vijesti Nove TV.
Dodala je da je zasad potvrđeno devet slučajeva omikrona, a 40 je osoba za koje se sumnja da su zaraženi tim sojem. Međutim, teško je reći koliki je udio omikrona među ljudima zaraženim koronavirusom.
-Mi se još uvijek nadamo da se sve što se tiče omikrona radi o pojedinačnim slučajevima ili pojedinačnim žarištima. Sigurni smo da se on nešto sporije počeo širiti u Hrvatskoj nego u brojnim drugim zemljama. Tu je naša strategija produžene karantene u slučaju omikrona pokazala svoje rezultate – rekla je Pavić Šimetin.
Također je rekla da je teško zaključiti koliko je zaraza koronavirusom proizašlo kao rezultat blagdanskih okupljanja.
-Pandemija nas je naučila da neki događaj pokazuje svoje rezultate po broju pozitivnih kroz dva tjedna, po broju hospitalizacija kroz četiri, a u smislu smrtnog ishoda kroz šest tjedana – rekla je Pavić Šimetin.
Što se tiče opasnosti omikrona, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla da se u zapadnim zemljama može uočiti da je njegova klinička slika blaža.
-Ipak, moramo znati da je stopa procijepljenosti puno veća nego u Hrvatskoj. Prema tome, može se zaključiti da je klinička slika blaga kod osoba koje su cijepljene, a zapravo se još ne zna kakva će biti kod necijepljenih – rekla je. Naglasila je kako niti jedno cjepivo nije apsolutno efikasno i uvijek se zna da će biti osoba koje će se zaraziti.
-Ono što se zna je da je bolest blaža ako je osoba cijepljena. Moram reći da je u proteklih tjedan dana, od 314 preminulih osoba njih osam mlađih od 50 godina i niti jedna nije bila cijepljena”, zaključila je Pavić Šimetin.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija