Aktualno

POSLOVNA TAJNA! Garaža na Ilijinoj glavici krije financijske rezultate

POSLOVNA TAJNA! Garaža na Ilijinoj glavici krije financijske rezultate

Gotovo četiri godine Garaža na Ilijinoj glavici, koja je otvorena za Festu sv. Vlaha 2009. godine, u vlasništvu je tvrtke Best in Parking. U te četiri godine njeno se poslovanje više nigdje ne spominje, osim kada su u pitanju cijene parkiranja, iako je godinama ranije itekako punila novinske stupce zbog brojnih dubioza koje ovaj projekt prate od početaka. Kako sve ne bi ostalo na tekstovima o cijenama parkiranja u ovoj prvoj dubrovačkoj javnoj garaži, zanimalo nas je kako je ovaj garažni objekt poslovao u prvih šest mjeseci ove godine, odnosno koliko je prihoda ostvario, jesu li isti povećani ili smanjeni u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2021. godine, ali i kolika je prosječna mjesečna zauzetost same Garaže. No, takve podatke nismo uspjeli dobiti. Naime, prokurist tvrtke Best in Parking Ibrica Zulfikarpašić, inače odvjetnik, tek nam je kratko odgovorio kako je riječ o poslovnoj tajni. – Podaci koje tražite su zaštićeni ugovorima i propisima koji određuju poslovnu tajnu – kratka je poruka koju smo e-mailom dobili od Zulfikarpašića.

Financijsko izvješće za 2021.
Ipak, pregledom sudskog registra došli smo do objavljenog financijskog izvješća za prošlu godinu tvrtke Best in Parking – garaža Ilijina Glavica d.o.o. pa smo na taj način dobili barem neke podatke o poslovanju ove tvrtke. Prošlu godinu tvrtka je tako završila s dobiti. Prema objavljenom financijskom izvješću, ukupni prihodi prošle su godine iznosili 11.588.057 kuna, dok su ukupni rashodi bili 9.422.144 kuna. Tako je dobit u 2021. godini prije oporezivanja bila 2.165.913 kuna, odnosno 2.025.518 kuna nakon oporezivanja. Za razliku od prošle godine, Best in Parking – garaža Ilijina glavica d.o.o. prvu pandemijsku godinu, 2020. završila je s minusom. Naime, tada su prihodi bili manji i iznosili su 8.147.326 kuna dok su ukupni rashodi iznosili 9.073.601 kunu. Na taj način ostvaren je gubitak od 926.275 kuna.

Javna dražba
Inače, uvidom u sudski registar vidi se kako je u rujnu 2017. godine najprije osnovana tvrtka Travel Boutique Croatia, koja je godinu dana od osnivanja na javnoj dražbi i kupila Garažu za oko 170 milijuna kuna. Ova je tvrtka ujedno bila i ovrhovoditelj u ovršnom postupku protiv ovršenika Garaža ulaganja d.o.o. U rujnu 2018. godine pisali smo kako je na početku ročišta ove javne dražbe utvrđeno kako prethodno nije bilo uplata osiguranja za sudjelovanje u javnoj dražbi, a tvrtka Travel Boutique Croatia istakla je da je spremna sudjelovati u dražbi, čime su bili ispunjeni svi uvjeti njenog održavanja. Nakon što je ponovljena informacija kako cijena prodaje garaže ne može biti niža od 107.886.666,67 kuna, predstavnik i direktor tvrtke Travel Boutique Croatia Damir Ivić predao je tada ponudu na iznos od 170 milijuna 897 tisuća 681 kunu i 25 lipa, ali istaknuo i prijeboj tražbine. Inače, vrijednost nekretnine, određen u odluci Općinskog suda o ovrsi javnom dražbom, iznosila je 161,83 milijuna kuna. Treba podsjetiti kako su Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Republika Hrvatska imali pravo prvokupa, a tim povodom se dan ranije na Gradskom vijeću o tome i odlučivalo. Gradonačelnik Mato Franković tvrdio je tada kako Grad Dubrovnik nema pravo prvokupa, što se ipak na javnoj dražbi pokazalo netočnim. Naime, nepojavljivanjem na javnoj dražbi i Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija odrekli su se prava prvokupa, dok je u ime Republike Hrvatske viša državnoodvjetnička savjetnica tada izjavila kako država neće predati ponudu za prvokup. Time je garaža po utvrđenoj konačnoj cijeni pripala tvrtci Travel Boutique Croatia. —Dali smo ponudu za cijelu tražbinu za koju je garaža bila dužna, za 170,9 milijuna kuna. Zadovoljni smo kako je sve prošlo – izjavio je nakon dražbe Damir Ivić.

Parking kao osnovni biznis
Inače, vlasnik Travel Boutique Croatia je, pisali smo prije četiri godine, upravo zagrebački Best in Parking, koji pripada austrijskoj tvrtki istog imena, a Ivić ju je opisao kao ‘renomiranu europsku kuću s parkingom kao osnovnim biznisom’.
—Oni žele ulagati u garažu i s njom upravljati na najbolji ekonomski i financijski način. Imaju dugogodišnje iskustvo, a posjeduju preko 70 garaža u Austriji, Italiji i Hrvatskoj, na primjer u Zagrebu Cvjetni ili Kaptol centar, a evo sad i Dubrovnik – istaknuo je Ivić nakon javne dražbe u rujnu 2018. godine, a na pitanje hoće li tvrtki biti ovo ulaganje isplativo, s obzirom da će garaža za dvadeset godina biti vlasništvo Grada Dubrovnika, odgovorio je: — Nije to kao kod nas. Europske tvrtke rade za jako malo profita. Siguran sam da će oni biti ‘u plusu’ i imati dobit jer oni ovu kupovinu smatraju ekonomski opravdanom – rekao je Ivić te dodao kako je njegova tvrtka ‘uvijek za suradnju s Gradom Dubrovnikom’. —Nitko Dubrovčanima neće odnijeti garažu, nego će bolje upravljati tim objektom. Za Grad Dubrovnik bi bila glupost da ju je kupio, jer garažu nitko neće odnijeti. Što bi se za Grad Dubrovnik promijenilo da ju je kupio? Po mom mišljenju, ne bi ostvarili financijski efekt. Bolje da Grad napravi još dvije – izjavio je tada Ivić. Najavio je uvođenje napredne tehnologije u garažu. —Želimo uvesti puno brži sustav elektroničke naplate, kao i sustav prepoznavanja registarskih oznaka. Također, planiramo i ulaganje u sanaciju objekta – rekao je 2018. Ivić. Nedugo nakon javne dražbe, točnije krajem prosinca 2018. godine došlo je do provedbe upisa promjene naziva tvrtke Travel Boutique Croatia, promjene sjedišta, člana uprave te predmeta poslovanja. Travel Boutique Croatia d.o.o. postaje tako Best in Parking – garaža Ilijina glavica d.o.o., a sjedište se iz Dubrovnika seli u Zagreb. U upravu tada umjesto Damira Ivića ulaze Austrijanac Johann Breiteneder kao direktor, a prokuristima su postali Alen Zulfikarpašić i Ibrica Zulfikarpašić.

Tajni ugovori
Za kraj, vratit ćemo se na onu poslovnu tajnu s početka teksta te podsjetiti kako su ugovori za gradnju garaže također bili – tajni, odnosno imali su oznaku tajnosti. Da je ona skinuta još 2007. dubrovačka javnost doznala je tek 2011. godine. Naime, početkom studenog 2011. godine bivša gradonačelnica Dubravka Šuica rekla je na Gradskom vijeću kako je oznaka ‘tajno’ skinuta s ugovora još 15. lipnja 2007. godine, no tadašnja predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti, izjavila je kako je, tada, barem jedan od ugovora sigurno još imao oznaku ‘tajno’ na što su je dopisom upozorili i iz gradonačelnikovog ureda kada je prikupljala materijale za sjednicu o garaži. Da je oznaka tajnosti skinuta s ugovora još 2007. nekoliko dana kasnije potvrdio je za DuList tadašnji zamjenik gradonačelnika Niko Šalja koji je izjavio kako je oznaku tajnosti jednostrano napravio Grad Dubrovnik pa ju je kasnije jednostrano i skinuo rješenjem iz 2007. godine.

SATNE, DNEVNE, TJEDNE...
Cijene parkiranja
Sat parkiranja u garaži na Ilijinoj glavici košta 45 kuna. U ponudi je i dnevna kartica 
koja košta 520 kuna, no nju je potrebno kupiti unutar 15 minuta od ulaska u garažu jer će se u suprotnom primijeniti naplata parkiranja po satu. Kartu je, napominje se na 
internetskim stranicama Best in Parkinga, moguće kupiti u uredu operatera garaže na 
razini 0. Izgubljena kartica plaća se 2.200 kuna. O ovim smo cijenama pisali još u 
svibnju, kada je jedna naša sugrađanka koja živi u povijesnoj jezgri ukazala na to kako 
je dnevna karta za Garažu od 520 kuna skuplja od apartmana! Prema cjeniku Garaže na 
Ilijinoj glavici, koja ima 711 mjesta za parkiranje, tjedna karta košta 2.600, a mjesečna 5.200 kuna. Također, treba istaknuti kako postoje i ugovorne mjesečne karte za domicilno stanovništvo. Rezidencijalna karta za fizičke osobe (za 30 dana) košta 450 kuna, dok je 
rezidencijalna karta za pravne osobe (za 30 dana) 600 kuna. Poslovna karta iznosi 520 
kuna, parkirna karta za osobe smanjene pokretljivosti (31 dan) 300 kuna, a parkirna karta za motocikle (31 dan) 150 kuna.

Obajvljeno u tiskanom izdanju 20. srpnja

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist