Zanimljivosti

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Iako će nam puni Mjesec ovog ljeta svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj Perzeidi, popularno zvan suze sv. Lovra, nije nešto što se propušta! – pišu iz Hrvatskog astronomskog saveza.
Naime, ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu.
-Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu – poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.
Zanimljivo je istaknuti kako je izraz “suze sv. Lovra”, koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Izvor: Facebook/Hrvatski astronomski savez

Pročitajte još

Cijepljeni ste i preboljeli ste koronavirus? Evo što očekivati ako se ponovno zarazite

Dulist

Dubrovnik se našao na listi najsrdačnijih europskih gradova

Dulist

Kako suvremene tehnologije možemo koristiti u svrhu povećanja pristupačnosti i kvalitete života?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija