AktualnoUrednički izbor

PONUDA POSLOVA 30 POSTO MANJA NEGO LANI Nezaposleno je 6.619 stanovnika županije, više od polovice su žene

PONUDA POSLOVA 30 POSTO MANJA NEGO LANI Nezaposleno je 6.619 stanovnika županije, više od polovice su žene

Javne službe za zapošljavanje u Europi očekuju da će se tržišta rada u Europi stabilizirati. Europski baro­metar tržišta rada je u ožujku porastao za 1.3 boda na 100.6 u odnosu na pret­hodni mjesec te stručnjaci ne očekuju promjene na gore u pogledu nezapo­slenosti ili zaposlenosti, ali to još uvi­jek ne znači jasan oporavak. Koncem ožujka 2021. na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik bilo je evidentirano ukupno 6.619 nezaposlenih građana što je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine povećanje od 5,5 posto. Naime, u Dubrovniku su zabilježene 3.204 osobe bez radnog odnosa ili 15,8 posto više, na Korčuli 768 ili 15,7 posto manje, na Lastovu 54 ili 1,8 posto manje, u Metkoviću 2.024 ili 0,5 posto više te u Pločama 569 ili 7,6 posto više nego u ožujku lani. Ipak, u odnosu na prethodni mjesec, tj. veljaču posrijedi je brojka nezaposlenih manja za 116 osoba ili 1,7 posto.
930 korisnika novčane naknade HZZ-a
Najviše građana koji nisu u radnom odnosu je bilo među jednostavnim zanimanjima te u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti. Bez posla je tako u našoj županiji 474 prodavača, 429 konobara, 422 administrativnih službenika, 324 kuhara te 161 čistačica. Bez radnog odnosa je i 156 diplomiranih ekonomista, 127 pomoćnih kuhara, 118 ekonomista, jednako toliko trgovačkih radnika i 114 recepcionara. Žene su, kako iznose iz HZZ – Područnog ureda Dubrovnik, brojnije u nezaposlenosti od muškaraca i čine udio od 56 posto. Analiza dobne strukture nezaposlenih pak prikazuje da su najbrojniji u nezaposlenosti mlade osobe od 15 do 29 godina, njih ukupno 2.105 što čini udio od 32 posto u nezaposlenosti. Također, prema podatcima za ožujak na burzi rada je bilo 930 korisnika novčane naknade radi nezaposlenosti što je 35 posto manje nego isti mjesec prošle godine.
– Razlog ovom velikom smanjenju je veliki broj korisnika koji primaju novčane potpore radi očuvanja radnih mjesta tijekom trajanja pandemije COVID-19. Za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom na području Dubrovačko-neretvanske županije u cijeloj 2020. tako je isplaćeno ukupno 407.921.942,72 kuna i to za više od 17 tisuća radnika i preko četiri tisuće poslodavaca – ističu za DuList iz Područnog ureda i dodaju kako trenutno rade na obradi oko dvije tisuće zahtjeva za poticaje za očuvanje radnih mjesta za ožujak i travanj 2021. Što se pak tiče ponude poslova od siječnja do kraja ožujka 2021. putem HZZ – Područnog ureda Dubrovnik, ona ne djeluje suviše optimistično. Naime, poslodavci su u tom vremenu tražili ukupno 1.804 radnika što je 31 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.
Ključ prekvalifikacija?
Radna mjesta koja su se najviše tražila su sobarica – njih 164, potom 155 konobara, 145 kuhara, 74 čistačica i 71 radnik niskogradnje. Priliku za zaposlenje imalo je i 64 kuhinjska radnika, zatim 50 barmena, 48 pomoćnih konobar, jedan manje recepcionar te 40 zidara i tesara. Je li ključ stabilizacije tržišta rada u prekvalifikaciji, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik, odgovorili su nam kako oni kao i uvijek nude nezaposlenima ovu mogućnost te razne programe obrazovanja za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, međutim u Dubrovniku, nažalost, jednostavno nema velikog interesa za ovakvu ponudu. ‘Ljudi se radije odlučuju za bilo kakvo zaposlenje ili neku drugu mjeru HZZ-a koja je poticajnija i daje pretpostavku budućeg bolje plaćenog radnog mjesta’, napominju.
– HZZ – Područni ured Dubrovnik će ove 2021. godine provoditi programe osposobljavanja za turističke animatore, ECDL operatere, organizirati tečajeve stranih jezika – engleski, njemački i talijanski, za nezaposlene osobe i edukacije o načinu komunikacije na društvenim mrežama u djelatnosti turizma. Za sada je u programe za ECDL operatera uključeno 67 osoba – iznose. Rješenje kako premostiti razdoblje bez zasnovanog radnog odnosa, podvlače, je i korištenje Potpore za samozapošljavanje koja može pomoći dugotrajnim nezaposlenim osobama da pokrenu neki svoj posao. Trajanje mjere je 24 mjeseca, a visina subvencije može biti sve do 130 tisuća kuna, zavisno o vrsti djelatnosti koju osoba želi pokrenuti. Djelatnici HZZ-a koji rade s nezaposlenim osobama savjetuju im da iskoriste sve mogućnosti koje Zavod i samo tržište rada pruža.
– Savjetujemo im da budu motivirani, prate natječaje, da se dodatno obrazuju, usavršavaju, da započnu neki novi posao. Hrvatski zavod za zapošljavanje donosi mjere za poticanje zapošljavanja i usmjerene su na poslodavce, nezaposlene osobe i zaposlene. Ukratko postoje mjere za: zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, zapošljavanje u programima javnih radova… Od ostalih stvari koje HZZ pruža ljudima koji ostanu bez posla izdvajamo informacije o slobodnim radnim mjestima iz više izvora, pomoć u procjeni radnog, stručnog i osobnog potencijala, upućivanje na slobodna radna mjesta u i izvan mjesta prebivališta te u inozemstvu, edukacijske radionice, profesionalno usmjeravanje i osiguravanje materijalno-pravne zaštitu za vrijeme nezaposlenosti – zaključuju iz HZZ – Područnog ureda Dubrovnik.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. travnja 2021.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist