Aktualno

“Političari su nas doveli u bezizlaznu situaciju”

"Političari su nas doveli u bezizlaznu situaciju"

Udruga Pelješki most već je izvjestila javnost o dva dopisa pristigla iz EU, a sada  i o trećem dopisu kojeg su zaprimili od Europske komisije za proširenje B1 za Hrvatsku i Crnu Goru,

koju je potpisao predsjednik Jose' Manuel Barroso, u kojem je iskazao pozitivan stav o upotrebi strukturalnih fondova EU za gradnju mosta.
 
Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
– Dužni smo javnost izvijestiti, kako se izdajnička i podcjenjivačka politika hrvatskih tijela vlasti iskazuje ne samo po pitanju granice na Kleku i dva škoja, gdje bi trebala tužiti Bosnu i Hercegovinu za podmetanje krivotvorenih dokumenata Međunarodnom sudu pravde, nego i po pitanju gradnje Pelješkog mosta. Udruga je poslala potpisanu peticiju s potpisima građana: predsjedniku Ivu Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Borisu Špremu, pred gotvo tri mjeseca. Od hrvatskih vlasti odgovor udruga nije dobila, za razliku od europskih tijela.

Takvim podcjenjivačkim odnosom hrvatski političari, uz slugansko i dodvorničko ponašanje i ne braneći nacionalne interese, doveli su Republiku Hrvatsku u gotovo bezizlaznu situaciju. Upozoravamo hrvatske političare da promjene svoje ponašanje i započnu sa svojim radom, a to je služiti svojim građanima, a ne paralelnim hijerahijama vlasti i međunarodnim korporacijama.

U suvisloj demokraciji sadašnja vlada bi trebala pasti i poslije veleizdajničkih izjava premijera, predsjednik bi zatražio raspuštanje vlade i raspisivanje novih izbora. Pelješki most je samo ikona nacionalnog ponosa, odnosno povezivanje države na logičan način. Nama je jasno kako je tiho odcjepljivanje Dubrovnika i njegove okolice dugotrajna i smišljena politika, koja se na izvjesni način reflektirala i izostankom međunarodnopriznate države – Dubrovačke Republike, iz preambule Ustava državnosti Hrvatske, pa do svih suludih projekata u dubrovačkoj okolici posljednjih godina koje vode razvlašćivanju imovine kao na primjeru golfa.

Najodvratniji primjer kolonijalizma je primjer pronalaska rudnog blaga, npr. nafte na dubrovačkom području. Tada bi vlasnik zemlje koji je uobičajeno vlasnik stotinama godina bio razvlašten, uz izvjesnu naknadu lokalnoj zajednici sav prihod bi išao stranoj kompaniji, u našem slučaju MOL-u. Tako ocrnjeni hrvatski velikaš mađarskog podrijetla Franjo Tahi iz  školske lektire doimao bi se kao humanitarni djelatnik.Mi smo postali robovi na svojoj zemlji, a hrvatski političari sluge sluga ko zna čijih interesa.

NE dubrovačkog SDP-a za obranu granica na Kleku i škojima najbolji je pokazatelj tradicija iste one partije koja nije poštovala odluke AVNOJ-a, odnosno potvrde hrvatskih granica iz 1918. godine.

Opominjemo hrvatske političare kako negradnjom mosta i ratifikacijom ugovara sa BiH, znači otvoriti skorašnji proces ocjepljenja hrvatskog juga i stvaranja nečijeg Hon Konga ili Singapura. Tada će se ostvariti san iz 1991. i gubitka hrvatskog Dubrovnika. Hrvatski narod je dosad izgubio i previše gradova i teritorija, ostavši biološki i ekonomski skršen – navodi se u priopćenju kojeg potpisuju članovi glavnog odbora udruge dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist