AktualnoPodcastUrednički izbor

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Valentin Ćorić o knjizi koju je 15 godina pisao u haaškom zatvoru

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Valentin Ćorić o knjizi koju je 15 godina pisao u haaškom zatvoru

U novoj epizodi DuListovog podcasta gostuje Valentin Ćorić, bivši ratni načelnik vojne policije i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koji je 16 godina proveo u zatvoru u Haagu pod optužbom za ratni zločin.

U haškom zatvoru pisao je knjigu In vino libertas koja se danas u 18 sati predstavlja u Dubrovniku, u hotelu Royal Princess. Knjiga je, kako je ispričao sam Ćorić, bila njegov znak otpora, ali i potreba kako bi izdržao dugogodišnju zatvorsku kaznu. Njegova obitelj poznati je hercegovački proizvođač vina, a on se sam upravo u Scheveningenu, unatoč zabranama upustio u proizvodnju vina. U razdoblju od 2004. do 2015. napravio je više od 1200 litara vina, zbog čega je nekoliko puta završavao i u samici.

Što je za njega značila proizvodnja vina, kako je podnio zatočeništvo, što misli o optužnici, ali i je li ga Republika Hrvatska napustila, razgovarao je s novinarkom Barbarom Đurasović. U podcastu je otkrio niz dosad neobjavljenih detalja, kao i to da sprema još dvije knjige.

U kakvom je odnosu bio s Mladenom Markačem, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, kako je doživio Praljkovo samoubojstvo prilikom čitanja pravomoćne presude šestorici Hrvata iz BiH, što za njega znači datum 22. siječnja 2024., kao i kako se nosi s teretom ratnog zločinca – pogledajte u novoj epizodi podcasta ‘S Barbarom’.

Cijela epizoda podcasta S Barbarom dostupna je na portalu dulist.hr i YouTube kanalu, a kratke isječke svake epizode možete pogledati na našem Instagramu profilu, YouTubeu, Facebooku i TikToku.

Inače, na večerašnjoj promociji uz samog autora knjige In vino libertas Autobigrafski zapisi iz Haaga sudjelovat će književni povjesničar Slobodan Prosperov Novak, liječnik i političar Jure Burić te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro. 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo