PodcastUrednički izbor

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Dr. Josip Krnić: Manje bolnice moraju imati jasnu specijalizaciju kako bi mogle raditi kvalitetno!

s barbarom dr josip krnic

U novoj epizodi Dulistovog podcasta gostuje dr. Josip Krnić, specijalist anesteziologije, koji je od srpnja prošle godine preuzeo odgovorno mjesto pročelnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC Split.

Splitski Klinički bolnički centar, kao jedina velika bolnica u ovom dijelu Hrvatske, među zadnjim je krenuo s realizacijom hitnog objedinjenog prijema, a danas slovi za jednog od najmodernijih u državi.

Istaknuo je kako kroz hitni prijem u zimskim mjesecima prođe između 300 i 400 pacijenata dnevno, ljeti se brojka penje na više od 500, a do srpnja ove godine kada će odjel obilježiti prvu godišnjicu svoga rada, prema projekcijama Odjela ta brojka mogla bi uvelike premašiti 100 tisuća pacijenata. Mladi pročelnik odgovorio je na pojedine prozivke kako se na OHBP-u ponekad dugo čeka na pregled te iznio podatak da je prosječno vrijeme obrade 2 sata i 40 minuta, dok je prosječno vrijeme čekanja na hitnom prijemu 1 sati i 20 minuta.

Odjel na čijem je čelu nema problema s liječničkim kadrom što nije slučaj s ostalim bolnicama u Hrvatskoj. Zašto u hrvatskom zdravstvu nedostaje liječnika srednje generacije od 45 do 55 godina, je li dobra ‘politika’ sa specijalizantima, doživljavaju li ‘burn out’ češće liječnici u kliničkim bolničkim centrima ili općim bolnicama, ali i zašto je mladim liječnicima demotivirajuće raditi u manjim bolnicama – pogledajte u novoj epizodi podcasta ‘S Barbarom’.

Šef OHBP-a je komentirao i što se može očekivati od reforme zdravstva koju provodi ministar Vili Beroš prema kojoj se upravljačka prava općih bolnica prenose na razinu države. Ovaj mladi liječnik jasno je razgraničio što bi trebali očekivati pacijenti opće bolnice, ističući kako se primjerice za obaviti gastroskopiju ili kolonoskopiju ne bi smjelo ići izvan Dubrovnika.

Cijela epizoda podcasta S Barbarom dostupna je na portalu dulist.hr i YouTube kanalu, a kratke isječke svake epizode možete pogledati na našem Instagram profilu, YouTubeu, Facebooku i TikToku.

Pročitajte još

EUROVILLA STIGLA U GRAD! Donosimo predviđanja za tržište nekretnina

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Roko Tolić o novom poslu u Crnoj Gori, ali i o sljedećim izborima za gradonačelnika: Ne kalkuliram!

Barbara Đurasović