Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Globalno vijeće za održivi turizam izrađuje novu ocjenu održivosti za Dubrovnik

U sklopu sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad, Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku provodi drugu fazu procjene odredišta čime se nastavlja uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog među­narodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma.
Tim povodom u Dubrovniku je bora­vio direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas. Uz stručnu podršku djelatnika Grada Dubrovnika i Dubro­vačke razvojne agencije DURA, u peri­odu od 3. do 5. travnja 2023. godine, direktor Pappas obavio je niz sastanaka i radionica s nositeljima turističkih aktiv­nosti i različitim ključnim dionicima iz javnog i privatnog sektora, nacionalne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova te obišao brojne lokacije na gradskom području koje uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, između ostalih, uključuju i posjet kom­pleksu TUP-a, gradilištu Lapadske obale te lokaciji novog uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda.
Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju će GSTC provesti novu ocjenu održivosti, odnosno cjelo­vitu procjenu stanja održivosti destina­cije u odnosu na prethodno izvješće, i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta.
Podsjetimo, GSTC je u studenom i prosincu 2019. godine proveo ocjenu odredišta, usko surađujući s Turistič­kom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je u lipnju 2020. godine. Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održi­vosti, Grad Dubrovnik je tada ostvario izvrsnih 70 posto.

Nova ocjena uz Plan upravljanja bit će još jedan vrijedan dokument na kojem će se temeljiti daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja još većeg stupnja održivosti.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Za prometni pristup budućem vrtiću u Komolcu

Grad Dubrovnik je ishodio pra­vomoćnu lokacijsku dozvolu za rekon­strukciju i izmještanje postojeće neraz­vrstane ceste u Komolcu, kako bi se otvorio prostor za izgradnju dječjeg vrtića.
Planiranom dvosmjernom promet­nicom omogućit će se siguran i adekva­tan pristup vrtiću, a u sklopu projekta izgradit će se i potrebni priključci na instalacije javne i komunalne infra­strukture, kao i sustav javne rasvjete.
U tijeku je izrada parcelacijskog ela­borata, nakon čega će se pristupiti izvlaštenju, što je preduvjet za podno­šenje zahtjeva za izdavanje građevin­ske dozvole.
Objekt vrtića na tri etaže u potpu­nosti je osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješe­nju arhitektonskog studija TLOd.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i šest vrtićkih grupa te jednom grupom za integraciju djece s poteškoćama u razvoju, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za ade­kvatan odgoj i razvoj.
Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinj­ski pogon.
Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hlado­vite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje.

Grad Dubrovnik je u posljednjih šest godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uložio više od 200 milijuna kuna te otvorio više od 280 novih mjesta u gradskim vrtićima.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 12. travnja 2023.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist