Aktualno

MINISTARSTVO O BAĆI ‘Pojavili su se problemi uz usporavanje ili zaustavljanje značajnih radova’

MINISTARSTVO O BAĆI 'Pojavili su se problemi uz usporavanje ili zaustavljanje značajnih radova'

Iz Ministarstva kulture i medija reagirali su na ‘medijske interpretacije’ i ‘neprimjereni pristup lokalne političke stranke u kojem je iznesen niz neistina i spornih interpretacija’, vjerojatno misleći na priopćenje Srđ je Grad, oko premještaja/smjene Antuna Baće s čela Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Podsjetili su kako je ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek donijela Rješenje o premještaju državnog službenika dr. sc. Antuna Baće s mjesta pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine na radno mjesto višeg stručnog savjetnika–konzervatora za nepokretna kulturna dobra u istom Konzervatorskom odjelu. Ministrica je istodobno donijela i Odluku kojom se ovlašćuje službenik dr.sc. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskome, za obavljanje poslova i zadaća te potpisivanje svih akata iz djelokruga rada pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, s datumom 12. travnja 2023. do popunjavanja upražnjenog radnog mjesta pročelnika.

-Riječ je o internoj proceduri premještaja državnog službenika unutar tijela državne uprave, a kako kolega Baće nastavlja raditi u Odjelu, nismo do sada imali namjeru javno iznositi razloge premještaja. No slijedom medijskih interpretacija, a posebno neprimjerenog istupa jedne lokalne političke stranke u kojem je iznesen niz neistina i spornih interpretacija, prisiljeni smo reagirati – navode.

-S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija sve postupke provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s ciljem zaštite i očuvanja kulturne baštine na području koje je u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, promjena na čelnom mjestu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku provedena je ponajprije s ciljem rješavanja problema postupanja, posebno primjerenije dinamike rješavanja velikog broja postupaka te uspostave odgovarajuće komunikacije i pružanja stručne pomoći vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara. Ministarstvo kulture i medija inzistira na ujednačavanju praksi i postupanja u svim konzervatorskim odjelima zbog čega i upućujemo smjernice i upute o postupanju koje se moraju slijediti u svim regionalnim odjelima. To je važno zbog ujednačenog načina postupanja, predvidljivosti postupanja konzervatorske službe kao i pravne sigurnosti koju smo kao javni sustav dužni pružiti građanima – rekli su.

-U slučaju Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, uz brojna unaprjeđenja rada Odjela uočena u protekle tri godine, pojavili su se problemi vezani uz neargumentirano usporavanje izdavanja akata ili zaustavljanja radova za koja su bila osigurana značajna javna sredstva ili sredstva DPDS-a i druga. Ovakva postupanja su u suprotnosti sa smjernicama koje konzervatorskim odjelima upućuje Uprava za zaštitu kulturne baštine u formi pisanih i usmenih naputaka. Ministarstvo je u posljednjih godinu dana zaprimilo niz predstavki građana, vlasnika kulturnih dobara vezanih uz nemogućnost dobivanja informacija i nedostupnost Odjela. Uloga Konzervatorskog odjela je donositi stručne odluke. Ukoliko je riječ o složenim predmetima oni se raspravljaju s glavnim konzervatorom, na kolegijima Uprave ili sjednicama Vijeća za kulturna dobra. Nije prihvatljivo stvaranje okruženja neizvjesnosti vezano uz projekte koji traže donošenje odluka, a ni na koji način nisu u neskladu s održivim korištenjem kulturne baštine – kazali su.

Ministrica kulture i medija ovlastila je stoga Ivana Alduka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Imotskom koji je pokazao iznimne rezultate u dosadašnjem radu i koji ima zadaću pomoći u ubrzavanju procedura i usuglašavanju rada KO Dubrovnik s načinom rada u ostalim konzervatorskim odjelima.

-Isto tako, očekuje se od pročelnika Alduka unaprjeđenje komunikacije i suradnje Konzervatorskog odjela sa svim tijelima i jedinicama državne uprave i lokalne samouprave, odnosno vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara na području njegove nadležnosti. Na koncu, iznimno su zlonamjerne interpretacije i insinuacije o pogodovanju investitorima, projektantima ili bilo kome drugome, jer su konzervatori partneri u pronalaženju rješenja na dobrobit očuvanja naslijeđenih kulturnih dobara. Svi djelatnici KO Dubrovnik uključujući dosadašnjeg pročelnika, nastavljaju raditi svoje poslove stručno i predano kao i do sada, a uloga pročelnika Alduka je da taj rad učini učinkovitijim i odgovornijim prema građanima – navode.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist