AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad dubrovnik00
1666872543Pomoćnicima u nastavi povećana neto satnica s 25 na 35 kuna

Grad Dubrovnik donio je Odluku o visini neto satnice za pomoćnike djeci s teškoćama u razvoju u svojim predš­kolskim i školskim ustanovama kojom je neto satnica pomoćnicima u nastavi, za razliku od drugih gradova, povećana s 25 na 35 kuna. Prethodno je donese­nim izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu Grad Dubrovnik osigu­rao dodatna sredstva za povećanje sat­nice te je za tu namjenu u proračunskom razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine osigurano 650 tisuća kuna – 400 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi u osnovnim školama i 250 tisuća kuna za pomoćnike u dječjim vrtićima. Broj stručnih pomoćnika uključenih u pro­jekt raste iz godine u godinu da bi se u školskoj godini 2022./2023. u osnovnim školama Grada Dubrovnika angažiralo 66 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć 68 učenika s teškoćama u razvoju. Usporedbe radi, u školskoj godini 2020./2021. angažirana su 42 asistenta za 47 učenika, dok je u školskoj godini 2021./2022. bilo 52 asistenta za 58 učenika. Podsjetimo, Gradu Dubrovniku odobren je maksimalni mogući iznos sredstva za jednogodišnji projekt ‘Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komu­nikacijskih posrednika učenicima s teš­koćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V.’, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Ministarstvo znanosti i obrazova­nja. Naime, prijava Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, koja sudjeluje u prijavi projekta i pri­premi natječajne dokumentacije, ocije­njena je najvišom ocjenom te će se Gradu Dubrovniku za provođenje programa asi­stenata u nastavi u osnovnim školama iz Europskog socijalnog fonda dodijeliti 1.963.833,03 kuna. Navedenim iznosom financirat će se 85 posto ukupno prijav­ljenih potreba, dok će ostatak potrebnih sredstava Grad podmiriti vlastitim sred­stvima. Osim u osnovnim školama Grad Dubrovnik već nekoliko godina osigu­rava sredstva za rad pomoćnika u predš­kolskim ustanovama. U Dječjim vrtićima Dubrovnik postoji potreba za 25, a u Dječ­jem vrtiću Pčelica 8 pomoćnika za djecu s poteškoćama u razvoju.

Orlando listopad 2022 1

Obnova Orlandovog stupa u 2023. godini

Nakon što je Grad Dubrovnik, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, angažirao Hrvatski resta­uratorski zavod, ali i međunarodne stručnjake čiji je osnovni zadatak bio utvrditi hoće li se zbog zaštite spome­nik izmjestiti ili će se restaurirati na samoj lokaciji, službeno je i završen statički monitoring na Orlandovom stupu, koji se provodio od lipnja 2019. godine. Nakon svih provedenih ana­liza utvrđeno je kako spomenik ostaje na lokaciji te su uslijedila istraživanja kojima su se definirale potrebne sana­cije. Konzervatorsko-restauratorski radovi izvest će se 2023., a njihova dinamika bit će najavljena početkom godine, nakon analize svih podataka od strane stručnog tima za određivanje pristupa problematici postojećih ošte­ćenja na Orlandovom stupu. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem povr­šinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Zbog planiranih radova oko Orlanda će i dalje ostati skela. Analiza podataka statičkog monitoringa poka­zala je da se pukotine šire od ožujka do rujna, a potom slijedi faza miro­vanja. Točnije, rad pukotina odgo­vara ambijentalnim temperaturnim promjenama, a one se ne vraćaju na početno nulto stanje izmjereno prili­kom početka monitoringa.

Očekuju se još rezultati nedavno obavljenog ultrazvučnog mje­renja pukotina, koji će dati podatke o njihovoj međusobnoj povezanosti i dubini.

slika 27

Banner 300x250 DU 1
Započeli radovi rekonstrukcije javne rasvjete

Grad Dubrovnik putem Upravnogodjel za komunalne dje­latnosti, promet i mjesnu samoupravu, započeo je s radovima na rekonstrukciji javne rasvjete u ulicama Oraška i Trstenska. Radovi će prvotno obuhvatiti iskop navedenih ulica u ukupnoj duljini od 230 metara nakon čega će uslijediti polaganje pod­zemne instalacije za devet novih stupnih mjesta i montiranje devet metalnih stupova u visini od pet metara. Usto, s ciljem kvalitetnog i sigurnog odvijanja cestovnog prometa svih kate­gorija motornih vozila te pješaka na metalnim će se stupovima ugraditi devet novih energetsko učinkovitih LED svjetiljki.

Stari drveni stupovi u ulicama Oraška i Trstentska nisu u vlasništvu Grada Dubrovnika te kao takvi neće biti uklonjeni, a preko njih će se i dalje vršiti napajanje električnom energijom domaćinstava.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 2. studenog 2022.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist