Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Zaprimljeno je novo Rješenje Veterinarske inspekcije pri Držav­nom inspektoratu Republike Hrvatske kojim je za dodatnih 45 dana produljen rok zbrinjavanja pasa iz neodobrenog skloništa za smještaj životinja na Žar­kovici, a koje obavlja djelatnost bez rje­šenja Ministarstva poljoprivrede. Pse je potrebno zbrinuti isključivo putem odo­brenog skloništa za životinje pa je novo Rješenje doneseno uvažavajući objek­tivni razlog jer odobrena skloništa u Hrvatskoj nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat pasa, odnosno za nji­hovo premještanje u roku koji je odre­đen prethodnim Rješenjem Državnog inspektorata. Stoga je projekt Adopt Žarkovica trenutno značajno fokusiran na suradnju s inozemnim udrugama i organizacijama koje skrbe o nezbrinu­tim životinjama, a u čemu je od pre­sudne uloge pomoć koju pruža međuna­rodna organizacija Network for Animals, zahvaljujući kojoj su ostvareni kontakti diljem Europe. Akciji Udomi sa Žarko­vice mogu pomoći svi, i to volontira­njem ili osiguranjem privremenog smje­štaja, udomljavanjem ili jednostavno oglašavanjem pasa.
Mnoga skloništa i udruge pomogle su u hitnom izmještanju pasa, prvenstveno životno ugroženih i starih pasa. Dosad su u provjerena skloništa, te u trajne i privremene smještaje, zbrinuto 174 psa, od kojih je njih 45 pronašlo trajni smje­štaj, odnosno udomljeni su u zauvijek domove. Uz hrvatske, o psima sa Žar­kovice skrbe i udruge u Velikoj Brita­niji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Ova faza zahtjeva preciznu logistiku te samo planiranje traje nešto duže. Procedure udomljenja i prelaska granice jako su zahtjevne, a transport provode samo licencirani prijevoznici sa svim potreb­nim dozvolama.
Skloništa koja preuzimaju pse Žarko­vice pružaju psima veterinarsku skrb i pripremaju ih za udomljavanje. Tre­nutno je na Žarkovici još 110 pasa iza kojih se nalazi cijeli tim koji predano radi na tome da svaki pas ode na bolje i
sigurno mjesto. Suradnjom posvećenih ljudi i uz podršku mnogih organizacija i dalje se pronalaze rješenja, čak i za one najteže slučajeve. Dosta pasa pritom nije adekvatno socijalizirano niti navi­knuti su na život u čoporu, što predstav­lja najveći izazov.
Grad Dubrovnik angažirao je djelat­nike i povremene djelatnike komunal­nih društava. Na projektu ‘Adopt Žarko­vica Dogs’ angažirane su dvije djelatnice kao i povremeni djelatnici komunalnih društava, a do završetka udomljava­nja svih pasa sa Žarkovice planira se angažman dodatnih osoba. Organizi­rano je odvoženje deset kamiona glo­maznog otpada, osigurani su paviljoni gdje se provodi obrada pasa i priprema za transport, a putem društva Sanitat osigurana je veterinarska skrb, lijekovi, povodci, brnjice, transportni boksovi i materijali za izradu privremenih bok­sova za odvajanje pasa.

STRPLJENJE I LJUBAV SU KLJUČNI
Na terenu se psi svakodnevno odvode veterinaru i radi se na njihovoj socijalizaciji. Da bi se sa psima uopće moglo uspostaviti kontakt ključno je pse izdvojiti iz čopora. Većina plahih i nesocijaliziranih pasa poka­zuje izvanredne rezultate čim su smješteni u sigurnu okolinu. Psi koji su u donedavno bježali od ljudi, danas šetaju na povodcu i raduju se izlascima. Volonteri pse izvode u šetnjem, upoznaju ih s civilizacijom i svijetom koji ih vani čeka. Svaki plahi pas ima svoj tempo i str­pljenje je ključno. Kako se smanjuje broj pasa na Žarko­vici, lakše se fokusirati na pojedine slučajeve i usmjeriti sve resurse da se svakom psu nađe adekvatan smještaj.

ZBRINUTA 174 PSA
Do sada je zahvaljujući volon­terima zbrinuto 174 psa, među prvima oni najviše bolesni i ozli­jeđeni. Za sve pse napravljeni su zdravstveni kartoni te se pro­vodi mikročipiranje i kastriranje. Psi nakon započinjanja liječenja dolaze na skrb udruga te u privre­mene smještaje do konačnog udo­mljenja. Svi psi zatečeni na Žar­kovici su evidentirani, a podaci o njima i fotografije dostupni su na web stranici www.adopt-zarkovica. eu na hrvatskom, engleskom i nje­mačkom jeziku.

SURADNJA S MEĐUNAROD­NIM UDRUGAMA
Nakon pripreme sve potrebne dokumentacije, psi odlaze u pro­vjerena skloništa i smještaje. Ova faza zahtjeva preciznu logistiku te samo planiranje traje duže. Proce­dure udomljenja i prelaska granice su zahtjevne, a transport provode samo licencirani prijevoznici sa svim potrebnim dozvolama.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 17. kolovoza 2022.

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Brijesta puna svijeta, dan u znaku malostonske kamenice! Jeste li se osladili?

Dulist

Dr. Orsat John: ‘Borimo se za bolje sutra u zdravstvu, kako za osoblje, tako i za naše pacijente!’

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] GLORIA MAGE GOSPIĆ Ona je iz Mokošice i rastura PR!

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija