Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković: Važno je osobno odgovorno ponašanje, a Stožer će odlučiti jesu li potrebne nove mjere

Plenković: Važno je osobno odgovorno ponašanje, a Stožer će odlučiti jesu li potrebne nove mjere

Nakon svečanosti koju je uoči blagdana Božića po julijanskom kalendaru priredilo Srpsko narodno vijeće, predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru s novinarima osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i druge aktualne teme, prenosi Hrt.hr.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je s dolaskom omikron varijante koronavirusa zaraza eksplodirala i u mnogim zapadnoeuropskim zemljama gdje je procijepljenost mnogo viša nego kod nas, pa je za očekivati da će tako biti i u Hrvatskoj. Dodao je kako to govore i današnji brojevi – s više od 9000 zaraženih i visokim udjelom pozitivnih među testiranima. ksponencijalnom rastu te u čitavoj zapadnoj Europi omikron eksplodira, pa je za očekivati da će tako biti i kod nas.

Ponovio je da će Stožer razmotriti hoće li biti potrebne nove mjere, a pozvao je na osobnu odgovornost i pridržavanje mjera, od kojih je, kazao je, cijepljenje najvažnije.

– Od ovog se virusa možemo zaštititi samo kombinacijom mjera, od kojih je prva i osnovna cijepljenje, rekao je i ponovno pozvao na cijepljenje prvom, drugom i booster dozom.

– Ostale su mjere nošenje maske, prozračivanje prostorija, držanje distance, higijena – sve ono što će spriječiti virus da prijeđe s čovjeka na čovjeka jest samo kombinacija mjera. Zato je osobno odgovorno ponašanje bitno u ovoj situaciji. Po meni je manje bitno hoće li ugostiteljski objekti raditi dva sata kraće, bitno je da se ljudi ne dovode u situacije gdje će se lakše zaraziti, poručio je.

Dodao je kako se četvrti val epidemije s delta varijantom spuštao i došlo se do platoa od 4000-4500 novozaraženih, a sada se epidemija diže u 5. val omikrona.

– Prema podacima koje mi je dao dr. Capak, udio omikrona u ukupnom broju zaraženih je sve veći. Treba se čuvati jednog i drugog soja virusa, kazao je te ponovio kako se treba cijepiti i držati se mjera.

Prema njegovim riječima, ključan je element osobne odgovornosti.

Na pitanje može li država pooštriti mjere, s obzirom na vrlo visoki broj novozaraženih, premijer Plenković kazao je da se već 7-8 mjeseci govori o važnosti cijepljenja, a što se tiče mjera Stožera, mnoge od njih postoje i danas i da se svi dobro pridržavamo onoga što je već na snazi, bilo bi lakše, rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist