Koronavirus u Hrvatskoj

PLENKOVIĆ O NOVIM MJERAMA Slijedi obustava nastave, nema potrebe za masovnom kupnjom

PLENKOVIĆ O NOVIM MJERAMA Slijedi obustava nastave, nema potrebe za masovnom kupnjom

‘Pozivam sve na odgovornost i na pažljivo slušanje zdravstvenih djelatnika i epidemiologa koji su stručni da najprimjerenije savjetuju naše građane. Stožer civilne zaštite nastavit će sa svim svojim aktivnostima kao i do sada uz dva trenutka u danu, ujutro u 9 i popodne u 16 sati, s redovitim brifinzima za hrvatsku javnost. Mi ćemo se na političkoj razini sastajati jednom dnevno kad ćemo donijeti sve bitne mjere’, započeo je svoje obraćanje javnosti premijer Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog Stožera civilne zaštite, a na temu epidemije koronavirusa COVID-9 koja je pogodila našu državu.

– Čuli ste danas na konferenciji za medije da imamo 31 slučaj koronavirusa. Ono što je dobro u ovom času što su svi slučajevi generirani dolaskom nekoga iz drugih zemalja gdje je epidemija prisutna i uglavnom su zadržani na bliske kontakte s ljudima koji su zaraženi. Dinamika u Hrvatskoj je bitno sporija nego drugdje. Razlog tome je što smo poduzeli mjere još prije dva mjeseca. Tada smo odmah promatrajući situaciju u Kinu shvatili da će ovo biti europski, ali i hrvatski problem.

Danas ministar Marić ima sastanak s predstavnicima gospodarstva, osobito s onima maloprodajnih lanaca koji su zaduženi opskrbom hrane i ostalim namirnicama. Bit će dovoljno svega pa bi željeli uputiti građanima poruku da nema razloga za paniku i odlaske u masovne shoppinge. Želimo da sustav normalno funkcionira. Građani će dobiti sve potrebno na vrijeme i kontinuirano. Što se ekonomskih mjera tiče fokusirat ćemo se na radna mjesta, da mali i srednji poduzetnici ne dolaze u situaciju nelikvidnosti kada ne mogu isplatiti plaće svojim zaposlenima. Mi ćemo bez ikakvih dilema odgoditi plaćanje poreza na dohodak, na dobit i plaćanje doprinosa. S te strane dio prihoda koji će sada biti manji lokalnim jedinicama će središnji proračun nadomjestiti. Idućeg tjedna ćemo na Vladi donijeti promjene određenih zakona i predložiti Saboru da ih žurno usvoji.

Ono što također kanimo napraviti po uzoru na Istarsku županiju je obustaviti nastavu. Izrazito mali postoak ljudi ispod 20 godina je zaražen, no s obzirom da je školski sustav posebno bitan, mi ćemo od ponedjeljka zaustaviti nastavu na dva tjedna u osnovnim i srednjim školama. Na taj način ćemo primijeniti model kojeg smo pripremali za ovo razdoblje epidemije. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole će nastavu pratiti putem posebnih emisija na trećem programu HRT-a. Kao alternativa postoji mogućnost praćenja programa putem Sportske televizije s kojom smo se također dogovorili o emitiranju. Za više razrede radimo na tzv. online nastavi. Ministrica će sutra u 13 sati imati virtualnu učionicu sa svim ravnateljima škola u zemlji. Materijali koji se pripremaju na središnjoj razini će proslijediti dalje. Nastavnici u ponedjeljak i dalje dolaze u školu. Djeca koja u početku neće imati mogućnost da roditelji ili netko drugi iz obitelji brine o njima će također doći u školu.

Istodobno sve drugo što poduzimamo na europskoj razini je osiguranje kontinuiteta institucija. Donijeli smo procjenu koji će se sastanci održati, a koji ne. Sve sastanke ispod razine neformalnih ministarskih do 15. travnja smo odgodili za mjesec.

Ono što na kraju želim podcrtati je da apeliramo na naše sugrađane starije dobi, ljude koji su iznad 70 godina, da budu posebno oprezni jer su oni narizičnija skupina. Moraju se što manje izlagati i voditi disciplinirane živote kako bismo limitirali eventualne posljedice ove globalne pandemije’, poručio je Plenković i pozvao na jedinstvenost kako bi premostili izazove koji su pred nama.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist