Kultura

Petero mladih dubrovačkih autora otvorilo Mjesec hrvatske knjige

Petero mladih dubrovačkih autora otvorilo Mjesec hrvatske knjige

Skupina mladih dubrovačkih autora predstavila je u ponedjeljak navečer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu ‘Crna šuma i druge bajke’ i tako otvorila ovogodišnju manifestaciju Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama. Na predstavljanju su sudjelovali autori Tara Vujasinović, Davor Šoša, Paula Miloslavić, Mihael Miloslavić i Laura Curić, te Marina Kljunak Čuikin, predsjednica Društva za promicanje knjige i stripa Slagalica i Nikolina Perušina, knjižničarka OŠ Montovjerna. Susret je moderirala knjižničarka Marjana Leventić.

Na početku susreta, posjetiteljima se obratila Marina Kljunak Čuikin, predsjednica Društva za promicanje knjige i stripa Slagalica rekavši da se udruga bavi i nakladničkom djelatnošću pod kojom je tiskana knjiga “Crna šuma i druge bajke”. U nepunih deset godina postojanja, su se, kako kaže predsjednica “potrudili i djelovali u smislu i prema djeci i prema kulturnom životu uopće u gradu i djelovali na razvijanju kreativnog pisanja i likovnog stvaralaštva, populariziranju domaće autorske pisane riječi, ilustracija, dakle, našli smo se među najosjetljivijim skupinama društva, odnosno djecom i mladima. A, isto tako i među pripadnicima treće životne dobi.” U okviru Biblioteke Prculin i Biblioteke Fragula Slagalica objavljuje edukativne i terapeutske slikovnice namijenjene najmlađim čitateljima čime, zajedno s romanima za mlade specifične tematike (poremećaji hranjenja, Aspergerov sindrom) upoznaje čitatelje s određenim pedagoško-psihološko-medicinskim problemima i poremećajima te predlaže optimalne pristupe u procesu njihova rješavanja. Do sada su objavili 32 naslova, od kojih je 7 za odrasle.

Knjiga “Crna šuma i druge bajke” rezultat je natječaja za pisanje bajki koji je bio raspisan 2020. godine. Ilustracije u ovoj knjizi napravila je Renata Zlatković, književnica, ilustratorica i knjižničarka ogranka Montovjerna Dubrovačkih knjižnica. U trenutku pisanja, svi su bili učenici bili mlađi od 16 godina, a danas pohađaju različite srednje škole u Dubrovniku, osim jedne autorice, Tare Vujasinović koja trenutno pohađa 8. razred i po čijoj je bajci knjiga i dobila ime. Ujedno je i najduža bajka u knjizi, a kako kaže “bilo je malo teško pisati radi inspiracije jer nisam znala u početku o čemu pisati, pa su mi neki ljudi trebali malo pomoći”. “Pustolovina viteza Bara” naziv je bajke autora Davora Šoše koji je u trenutku pisanja bio 7. razred osnovne škole, a osim pisanja veliki interes ima prema društvenim znanostima, što mu je pomoglo i u pisanju bajke koja ima povijesnih i geografskih elemenata. Mihael Miloslavić je također pisao o vitezu koji se želi zaljubiti, a u trenutku pisanja bio je učenik OŠ Župa. “Velike pustolovine malenih iskrica” naziv je bajke koju je napisala Paula Miloslavić, učenica 3. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđer Bošković, a koja je rezultat školske zadaće u kojoj je fokus na psihološkoj karakterizaciji likova. Tako je nastala bajka o neobičnoj tinejdžerici Lulu koja je nijema. “Napitak prirode” naziv je bajke koju je napisala Laura Curić, učenica Jezične gimnazije Dubrovnik koja voli u slobodno vrijeme pisati, crtati i kuhati. Svi su učenici imali mentorice tijekom prijave na natječaj, a one su prof. Danijela Bubalo (Tara Vujasinović, Davor Šoša), prof. Mirjana Žeravica (Paula Miloslavić), prof. Lucijana Pendo (Laura Curić) i prof. Tanja Galjuf (Mihael Miloslavić).

Nikolina Perušina, knjižničarka OŠ Montovjerna u svom je izlaganju naglasila važnost suradnje školskih i narodnih knjižnica, gdje su knjižničari oni koji “potiču i usmjeravaju i razvijaju interes učenika prema jeziku, kulturi i pisanoj riječi kao takvoj”, od kojih najviše surađuju s Narodnom knjižnicom Dubrovnik, njenim ograncima Lapad i Montovjerna i Društvom Slagalica. Zajednički ciljevi svima su “poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju, informacijsko opismenjavanje te cjeloživotno obrazovanje i učenje”. Učenici OŠ Montovjerna sudjeluju u različitim programima Dubrovačkih knjižnica poput “Amor u knjižnici” gdje već godinama osvajaju nagrade i na radionici “Dubrovačkog govora” koji je prilagođen školskom kurikulumu učenika.

Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist