Grad

PREDSTAVLJENA STUDIJA Ljubač treba imati posebnu zaštitu, a na Elafitima je gradnja preintenzivna!

Krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika predstavljena je u utorak u Velikoj vijećnici. Studija je stručna podloga kojom se dobiva uvid u karakteristike, raznolikost, stanje i kvalitete svih krajobraza nekog promatranog područja. Izrada krajobrazne studije na lokalnoj razini daje uvid u inventar krajobraza Dubrovnika s opisom njihovog stanja, trendova, glavnih razvojnih pritisaka i promjena te integralnom procjenom njihovih kvaliteta, kao i smjernicama za njihovu integralnu zaštitu, održivo planiranje i upravljanje.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić istaknuo je da je riječ o podlozi koja je jedna od temeljnih podloga za predstojeće sveobuhvatne izmjene PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika. Iako je na predstavljanju trebao biti gradonačelnik Mato Franković, on na kraju njoj nije prisustvovao.

Studija kao pomoć planerima
Studiju je predstavila voditeljica izrade studije Višnja Šteko. Naglasila je kako se u izradu krenulo prije tri godine, a završena je prije ljeta. Proces je bio opsežan, kaže.

Višnja Šteko

-Sam projekt je bio kompleksan. Zbog opsežnosti je podijeljen na nekoliko knjiga. Polazište je bio održivi razvoj prostora Grada Dubrovnika. Rezultate je potrebno implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju Grada Dubrovnika te ostale sektorske dokumente i razvojne strategije. Nadamo se da će doprinijeti kvalitetnijim rješenjima. Dokument nije obvezan, ovo su sve smjernice. Pomoć je planerima da donose kvalitetnije odluke – rekla je Šteko. U svojoj prezentaciji, Šteko je prikazala nekoliko krajobraznih karata, među ostalim i one koje prikazuju najvrjednija i najosjetljivija područja prema kojima se moramo ponašati obzirnije i upravljati. Radi se o područjima koja su vizualno atraktivna, koja imaju neke povijesne cjeline i visoke ekološke kvalitete. Predloženo je i uvođenje još jedne kategorije, značajnih vizualno-vrijednih krajobraza za koje se smatra da su najatraktivnija područja.

-Na tim se područjima najviše uspjela postići prožetost prirode i kulture te imaju snažan vizualno-prostorni identitet. Ono što je novo, i što je rezultat ove studije su Gornja sela u zaleđu. Stvarno su očuvana i vrijedna. Mislimo da imaju veliki turistički potencijal u budućnosti, ali samo ako se uspije sačuvati taj njihov identitet te krajobrazna kompleksnost u prostoru koja je još uvijek razmjerima nekog skladnog odnosa – kazala je Šteko. Nakon novinarskog pitanja, Šteko je rekla da bi cijelo područje Dubrovnika, ako ćemo sagledati na državnoj razini, trebalo biti u kategoriji visokovrijednoga. Uz Šteko je na prezentaciji bila i Ines Hrdalo koja je sudjelovala u izradi studije.


-Zaleđe je pod izrazitim pritiskom infrastrukuturnih objekata – plinovodi, autocesta, željeznička pruga, a koja prolazi praktično posred naselja kao što su Kliševo i Mrčevo. Sugerirali smo da se takvih projekti ubuduće pokušaju izmjestiti iz tih ruralnih sredina koja stvaraju jako kvalitetnu i kompleksnu sliku prostora koja je izrazito potentna za očuvanje i nekakav održivi razvoj, razvoj nekakvog drukčije turizma. Po nama bi Ljubač na državnoj razini trebao imati nekakvu kategoriju zaštite ruralne cjeline s visokokvalitetnim krajobraznim obilježjima. Tamo je predviđena jako teška infrastruktura za provođenje pravca autoceste – naglasile su i među ostalim dodale kako su ‘Elafiti kao cjelina, izrazito vrijedni’.


-Kod Elafita je veliki pritisak na povijesna naselja – što se tiče gradnje. Dali smo konkretne smjernice. Mislimo da je gradnja preintenzivna za tako mala područja. I predimenzionirana. Planirane su i marine te bi se tu trebalo postupati oprezno s dimenzioniranjem, a kako ne bi narušile vizure tih povijesnih naselja – kazale su.
-Naš cilj nije bila zaštita i sprječavanje, već sugestije da se prostor očuva, kao i njegove kvalitete – rekle su.

‘Konflikata u prostoru je jako puno’
Branka Martinović Vuković koja je pratila ovu prezentaciju, među ostalim je rekla kako bi studija trebala dati jasnije smjernice. Apelirala je na očuvanje slike naselja. ‘Lokalno stanovništvo se teško bori protiv stranih investitora’, naglasila je također.


Benić je na samom kraju rekao kako je važno pronaći kompromis, naročito na području Dubrovnika koje je ograničeno i pod velikim pritiscima.

-Konflikata u prostoru je jako puno. Ovo je jako vrijedan dokument – naglasio je. Nositelj izrade studije je Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Donacijom Sebastiana Ćwika, vlasnika ‘Titove vile’, oprema se gruški dom umirovljenika

Dulist

BOLJE NEGO 2019. Otvaranje Dubrovačkog zimskog festivala privuklo preko 2.500 gostiju

Dulist

ODLUKA PRED VIJEĆNICIMA Grad za 10 posto povećava cijenu zakupa javnih površina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija