DuList INUrednički izbor

Otkrili smo super recept za pincu

Otkrili smo super recept za pincu

Bliži nam se Uskrs i vjerujem da svi nestrpljivo iščekujemo ukrašavanje i bojanje jaja s našim najmlađima, ali i miris tople pince koja podsjeća na dom i zajedništvo. Već u mislima slažemo trpeze uskršnjim specijalitetima – kuhanom šunkom, kapulicom, kuhanim jajima i pincom kao krunom obilja uskršnjeg doručka. Kao i za sve blagdane uvijek volim kazati isto što se tiče prehrane – ‘to su blagi dani’ i valja svom hranjenju pristupiti upravo tako.

Zašarenite svoje tanjure povrće
Neumjerenost nije nikada dovela do ničega dobroga, a uglavnom govorimo o nekoliko kilograma viška koje u ovom dijelu godine optimistično želimo izgubiti ‘do ljeta’. Ovog puta pokušajte drukčije i osvještenije, pripazivši na ukupnu količinu unešene hrane, ali i fokusiranje na podizanje nutritivne gustoće svih obroka. Tako da iz aspekta nutricionizma mogu sugerirati da poštujemo načela umjerenosti i raznolikosti. Primarno zašarenite svoje tanjure povrćem – šparogama, kapulicom, rotkvicama, hrenom, mrkvicom, graškom, a tek onda dodajete ostale nutritivno bogate namirnice Uskrsa i gradite tanjure po već dobro naučenim načelima organizacije tanjura. Nastojte pripaziti s količinom unešenih suhomesnatih proizvoda, alkohola, mesnih pečenja te soli, posebice populacija s kardiovaskularnim oboljenjima te osobe s prekomjernom tjelesnom masom kako ne biste dodatno ‘dolijevali ulje na vatru’, a fokus stavite na kvalitetu prehrane, hidraciju i tjelesnu aktivnost.

Tradiciju valja živjeti
Zasigurno ste se već susreli s brojnim varijantama uskršnje pogače – pince u koju može ići batat, razne vrste brašna, kandirano voće i brojni drugi sastojci. Kada sam u Francuskoj pravila tradicionalni brioche (slatki kruh s maslacem) samo mi je odjednom kliknulo – ‘Gle, i Francuzi imaju svoju pincu!’ – tu sam shvatila da svaki dio Francuske ima svoju verziju brioche peciva, a da je meni pak najljepša ona s kojom sam odrasla – bakina. Tradiciju valja živjeti i dati joj naš mali doprinos i viziju, stoga će i pinca po bakinom receptu biti sastavnim dijelom našeg blagdanskog stola. Ovoga puta pripremila sam vam recept moje bake s par mojih novitati koji ne narušavaju prozračnost i volumen pince te karakterističan raspuknuti izgled. Neka vaše trpeze odišu tradicijom, zajedništvom i smijehom!

RECEPT
Sastojci:
4 cijela jaja
4 žumanjka
250 g smeđeg šećera + aroma vanilije (2 male žlice)
70 g meda
200 g maslaca
Pola kocke svježeg kvasca
300 ml mlakog mlijeka
Pola male žlice soli
Pola male žlice kurkume (za boju)
Naribana korica 1 limuna i 1 naranče
3 velike žlice rozulina
1 velika žlica ruma
800 g glatkog brašna
200 g pirovog brašna

Dodatno:
Oko 150 g glatkog brašna za premijes
Žumanjak za premazivanje

Postupak:
Mlijeko zagrijte (150ml) i dodajte mu žličicu šećera i 2 velike žlice brašna te dodajte pola kocke kvasca. Pustite da se aktivira jedno 20 min, a do tada pri­premite ostale sastojke.
Miksajte šećer s jajima i žumanjcima te aromom vanilije dok se volumen ne udvostruči i postane blijedo žute boje te dodajte naribanu koricu limuna i naranče, rastopljeni maslac, rozulin i rum. (Baka je koristila bijeli šećer umje­sto smeđega i dodala bi svinjsku mast umjesto maslaca ukoliko ne bi imala)
Stavite batilice za tijesto i smjesi dodajte aktivirani kvasac, kurkumu i osta­tak mlijeka (150ml), a smjesu brašna dodavajte postepeno. Ovaj korak je naj­dulji i traje sigurno 20 min jer trebate aktivirati gluten.
Dobit ćete ljepljivu žutu smjesu, koju ćete staviti u nauljenu zdjelu, prekriti prozirnom folijom, prekriti krpom i ostaviti ‘kisnuti’ namanje 2 ipo sata (ali najbolje cijelu noć).
Nadiglo tijesto premijesite s brašnom (onih 150 g, a po potrebi i više) i oblikujte 4 kugle u pogače te ih stavite po 2 na papir za pečenje s dovoljnim razmacima.
Prekrijte ih mokrim krpama da se dižu barem još 2 sata prije pečenja (krpe su mokre da se ne zalijepe za tijesto)
Kada su se nadigle ponovno, premažite ih žumanjcem, razrežite po površini, pospite s granuliranim cukarom i pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Pecite ih 15 min na 180 stupnjeva, a potom prekrijte papirom pečenje i sma­njite temperaturu na 150 i pecite još 20 min.
Probosti ih štapićem prije nego ih izvadite da vidite jesu li pečene, zamo­tajte u čiste krpe i servirajte kada su potpuno hladne.

Mirna je mlada nutricionistica koja je otvorila nutricionističko savjetovalište ‘Nutrigurman’ u DURA-i. To je mjesto gdje stvara, savjetuje, educira i prati napredak svojih klijenata. Dio Mirninog znanja možete iskusiti na brojnim kulinarskim radionicama i predavanjima koje održava.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist