DuList INUrednički izbor

Otkrili smo super recept za pincu

pinca mirna saric

Bliži nam se Uskrs i vjerujem da svi nestrpljivo iščekujemo ukrašavanje i bojanje jaja s našim najmlađima, ali i miris tople pince koja podsjeća na dom i zajedništvo. Već u mislima slažemo trpeze uskršnjim specijalitetima – kuhanom šunkom, kapulicom, kuhanim jajima i pincom kao krunom obilja uskršnjeg doručka. Kao i za sve blagdane uvijek volim kazati isto što se tiče prehrane – ‘to su blagi dani’ i valja svom hranjenju pristupiti upravo tako.

Zašarenite svoje tanjure povrće
Neumjerenost nije nikada dovela do ničega dobroga, a uglavnom govorimo o nekoliko kilograma viška koje u ovom dijelu godine optimistično želimo izgubiti ‘do ljeta’. Ovog puta pokušajte drukčije i osvještenije, pripazivši na ukupnu količinu unešene hrane, ali i fokusiranje na podizanje nutritivne gustoće svih obroka. Tako da iz aspekta nutricionizma mogu sugerirati da poštujemo načela umjerenosti i raznolikosti. Primarno zašarenite svoje tanjure povrćem – šparogama, kapulicom, rotkvicama, hrenom, mrkvicom, graškom, a tek onda dodajete ostale nutritivno bogate namirnice Uskrsa i gradite tanjure po već dobro naučenim načelima organizacije tanjura. Nastojte pripaziti s količinom unešenih suhomesnatih proizvoda, alkohola, mesnih pečenja te soli, posebice populacija s kardiovaskularnim oboljenjima te osobe s prekomjernom tjelesnom masom kako ne biste dodatno ‘dolijevali ulje na vatru’, a fokus stavite na kvalitetu prehrane, hidraciju i tjelesnu aktivnost.

Tradiciju valja živjeti
Zasigurno ste se već susreli s brojnim varijantama uskršnje pogače – pince u koju može ići batat, razne vrste brašna, kandirano voće i brojni drugi sastojci. Kada sam u Francuskoj pravila tradicionalni brioche (slatki kruh s maslacem) samo mi je odjednom kliknulo – ‘Gle, i Francuzi imaju svoju pincu!’ – tu sam shvatila da svaki dio Francuske ima svoju verziju brioche peciva, a da je meni pak najljepša ona s kojom sam odrasla – bakina. Tradiciju valja živjeti i dati joj naš mali doprinos i viziju, stoga će i pinca po bakinom receptu biti sastavnim dijelom našeg blagdanskog stola. Ovoga puta pripremila sam vam recept moje bake s par mojih novitati koji ne narušavaju prozračnost i volumen pince te karakterističan raspuknuti izgled. Neka vaše trpeze odišu tradicijom, zajedništvom i smijehom!

RECEPT
Sastojci:
4 cijela jaja
4 žumanjka
250 g smeđeg šećera + aroma vanilije (2 male žlice)
70 g meda
200 g maslaca
Pola kocke svježeg kvasca
300 ml mlakog mlijeka
Pola male žlice soli
Pola male žlice kurkume (za boju)
Naribana korica 1 limuna i 1 naranče
3 velike žlice rozulina
1 velika žlica ruma
800 g glatkog brašna
200 g pirovog brašna

Dodatno:
Oko 150 g glatkog brašna za premijes
Žumanjak za premazivanje

Postupak:
Mlijeko zagrijte (150ml) i dodajte mu žličicu šećera i 2 velike žlice brašna te dodajte pola kocke kvasca. Pustite da se aktivira jedno 20 min, a do tada pri­premite ostale sastojke.
Miksajte šećer s jajima i žumanjcima te aromom vanilije dok se volumen ne udvostruči i postane blijedo žute boje te dodajte naribanu koricu limuna i naranče, rastopljeni maslac, rozulin i rum. (Baka je koristila bijeli šećer umje­sto smeđega i dodala bi svinjsku mast umjesto maslaca ukoliko ne bi imala)
Stavite batilice za tijesto i smjesi dodajte aktivirani kvasac, kurkumu i osta­tak mlijeka (150ml), a smjesu brašna dodavajte postepeno. Ovaj korak je naj­dulji i traje sigurno 20 min jer trebate aktivirati gluten.
Dobit ćete ljepljivu žutu smjesu, koju ćete staviti u nauljenu zdjelu, prekriti prozirnom folijom, prekriti krpom i ostaviti ‘kisnuti’ namanje 2 ipo sata (ali najbolje cijelu noć).
Nadiglo tijesto premijesite s brašnom (onih 150 g, a po potrebi i više) i oblikujte 4 kugle u pogače te ih stavite po 2 na papir za pečenje s dovoljnim razmacima.
Prekrijte ih mokrim krpama da se dižu barem još 2 sata prije pečenja (krpe su mokre da se ne zalijepe za tijesto)
Kada su se nadigle ponovno, premažite ih žumanjcem, razrežite po površini, pospite s granuliranim cukarom i pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Pecite ih 15 min na 180 stupnjeva, a potom prekrijte papirom pečenje i sma­njite temperaturu na 150 i pecite još 20 min.
Probosti ih štapićem prije nego ih izvadite da vidite jesu li pečene, zamo­tajte u čiste krpe i servirajte kada su potpuno hladne.

Mirna je mlada nutricionistica koja je otvorila nutricionističko savjetovalište ‘Nutrigurman’ u DURA-i. To je mjesto gdje stvara, savjetuje, educira i prati napredak svojih klijenata. Dio Mirninog znanja možete iskusiti na brojnim kulinarskim radionicama i predavanjima koje održava.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić