Aktualno

Odvjetnica Doris Košta: ‘Saznali smo da HEP nije vodio računa o uvjetima rada’

Odvjetnica Doris Košta: 'Saznali smo da HEP nije vodio računa o uvjetima rada'

Tri sata trajalo je ispitivanje još jednog svjedoka na suđenju za tragediju u hidroelektrani u Platu. Danas je ispitivan Pero Milković, nekadašnji radnik na elektroodržavanju u HE Dubrovnik, a danas direktor Domouprave. O tome možete više pročitati ovdje. Odvjetnica Doris Košta, opunomoćenica dvije obitelji stradalih radnika, komentirala je za DuList današnji tijek suđenja, kao i detalje o ispitivanju prvog svjedoka.

– Današnji svjedok je posvjedočio ono što mi od samog početka tvrdimo, te ploče, to je ciljano išlo vjerojatno zbog toga što malo koštaju, što ne koštaju ništa jer zasigurno moraju biti rashodovane. To samo dokazuje, što sam i jučer rekla, jedan javašluk, kako se poslovalo, kako se vodilo računa o sigurnosti na poslu, radnim uvjetima i mogu samo reći – jadni ljudi. Previsoka cijena za ono što se dogodilo – rekla je odvjetnica i osvrnula se na uvjete rada u hidroelektranama.

– Mislim da smo ključno saznali da HEP apsolutno nije vodio računa o uvjetima rada u hidroelektranama. Saznali smo da se dosta hidroelektrana diljem Hrvatske, koje su pod nadzorom HEP-a rade na takozvanoj povremenoj djelomičnoj revitalizaciji pa se zato ne traže određene dozvole, građevinske i uporabne. Saznali smo da naš državni sustav, to su inspekcije rada i policija ne funkcioniraju. Vidite da je jedan od osnovnih uzroka upravo to što građevinska dozvola nije dobivena. Da je dobivena, onda bi morali biti ispunjeni svi oni uvjeti koji bi garantirali da ploče koje su gorile, ne mogu biti ugrađene na svod pogona, odnosno ovog dijela hidroelektrane – rekla je među ostalim.

-Kad sam danas postavila pitanje buke, htjela sam pokazati da ni to nije funkcioniralo jer se u pravilu generator mora odmah zaustaviti. Ventilatori nemaju klapne, to je očito, za požar jer da je imao klapnu, ona bi se bila zaustavila i ne bi došlo do daljnje cirkulacije zraka. Katastrofa – rekla je.

Na pitanje je li ovo, nažalost, još jedna tipična hrvatska priča – što manje uložiti, što više poslova odraditi i onda imamo ovako kobne rezultate, odvjetnica je odgovorila kako od samog početka to tvrdi.

– Apsolutno, to od samog početka tvrdim i kako ne funkcionira taj sustav zaštite. Mislim da nakon svih ovih mojih iskaza, mogu očekivati da me HEP procesuira za nekakvo klevećenje, ali meni je neshvatljivo da se ulaže, i neka se ulaže, u hrvatski sport i u dobra djela. Međutim, vi možete uložiti prvo sredstva u svoje pogone, osigurati radnicima siguran rad, a onda ajmo ulagati u nekakve dobrotvorne svrhe – zaključno je kazala Doris Košta.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist