Koronavirus u Hrvatskoj

OD PONEDJELJKA Obiteljski liječnici počinju s testiranjima, ostalo je još dosta nepoznanica

OD PONEDJELJKA Obiteljski liječnici počinju s testiranjima, ostalo je još dosta nepoznanica

Od ponedjeljka će veći dio liječnika primarne zdravstvene zaštite početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima. Neki još nisu spremni, a drugi testiranja već obavljaju. Ministarstvo zdravstva prošli je tjedan poslalo dopis liječnicima o tome kako da se organiziraju i koja je njihova uloga. Iako dio njih još nije spreman, drugi dio već obavlja testiranje.

– Mislim da domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju pomoći liječnicima u organizaciji, i to na način da odvoje vrijeme za ljude koji imaju simptome i trebaju se testirati i one koji simptome nemaju. I u odnosu na sve ostale pacijente koji ne trebaju test. To je veliki organizacijski zahvat i to nijedan liječnik obiteljske medicine ne može sam – rekao je epidemiolog Bernard Kaić za HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog izvanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika, piše Index.hr.

Brza antigenska testiranja dosad je radilo 370 ordinacija obiteljske medicine, 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Napravljeno je 125.000 testiranja, rekao je Beroš novinarima nakon sjednice vlade.

Odgovarajući na prosvjede liječnika obiteljske medicine, Beroš je poručio da je njegov zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke za proširenjem testiranja.

– U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali kako je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć – kaže.

Bolnice su opterećene liječenjem i još k tome testiraju, pa u tome segmentu ne možemo od njih tražiti povećanje kapaciteta. Možemo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine brinu za svoje osiguranike, dodao je.

– Znam da su preopterećeni, ali nismo u normalnim vremenima, proglašena je svjetska epidemija i zbrinjavanje oboljelih od epidemije je naš primarni zadatak – ističe Beroš.

Smatra da bi liječnici mogli organizirati testiranje tijekom posljednjeg sata svog radnog vremena, a svaki mogući prekovremeni sat ili test bit će plaćen. Beroš je odbacio tvrdnje da je ‘u ratu s obiteljskim liječnicima’ i poručio: ‘Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci’.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist