Hrvatska

Od 1996. godine u Hrvatskoj od mina stradalo 595 osoba, od toga 203 smrtno

Razminiravanje

Na datum 4. travnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina.

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) donijela je u prosincu 2005. godine Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostatci rata.

Kao središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova protuminskog djelovanja, 1998. godine osnovan je Hrvatski centar za razminiranje (HCR). Osim smanjenja minski sumnjivog prostora (MSP) od 13 000 kilometara četvornih, što je 1996. godine bila UN-ova procjena za Republiku Hrvatsku, do danas, kada on obuhvaća 405 kilometara četvornih, hrvatski protuminski sustav bilježi i niz drugih postignuća u svojem dvadesetogodišnjem djelovanju.

Tako je, među ostalim, uspostavljeno stabilno tržište, a s njime i sigurnost pirotehničara i korisnika razminiranog područja, postignut je izniman uspjeh u povlačenju EU sredstava za financiranje razminiranja, međunarodna profilacija hrvatskog protuminskog sustava, a kapaciteti se kontinuirano moderniziraju.

Najveći uspjeh sustava svakako je smanjivanje broja stradalih, odnosno okolnost da u 2017. godini nije bilo minskih incidenata i nesreća. Od 1996. godine do danas 595 osoba stradalo je od mina, od toga 203 osobe smrtno. Stoga, usprkos tomu što protekle godine nije bilo stradavanja od mina, javnost i dalje treba podsjećati na prisutnu minsku opasnost, senzibilizirati ju na probleme koje donose mine, poticati na brigu za žrtve mina te pozivati građane na odgovorno ponašanje.

Pročitajte još

PRIJELAZ NA EURO U prvim danima 2023. što više koristite kartice

Dulist

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dulist

Predsjednik Ustavnog suda imat će veću plaću od Milanovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija