Koronavirus u Hrvatskoj

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo se za osam mjeseci

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo se za osam mjeseci. Prosjek je srušio veći broj umrlih u 2020. koji se veže uz epidemiju COVID-a, pokazalo je istraživanje koje je provelo troje profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Među njima je i demograf Ivan Čipin koji je u emisiji Studio 4 HTV-a otkrio detalje istraživanja.

– U 2020. imamo najveći broj umrlih otkad se prati građanska evidencija umrlih, nakon 2. svjetskog rata, najveću stopu mortaliteta, negdje 14 promila, i imamo taj višak mortaliteta koji smo ostvarili u zadnja dva-tri mjeseca 2020. – rekao je Čipin. Prema preliminarnim procjenama preminulo je 56.677 osoba.
– Taj višak u nekom prosječnom razdoblju zadnjih pet godina je za otprilike 10 posto, što je na godišnjoj razini veliki skok – dodaje.
-Očekivano trajanje života u 2019. bilo je 78,5 godina – 75,4 za muškarce i 81,6 za žene. To je sve smanjeno za sedam do osam mjeseci – kazao je Čipin.

– Ako u sljedećim godinama budemo imali manji broj umrlih, očekivano trajanje života može se povećati. To ne znači da se povećala smrtnost u smislu generacijske razine. Možemo imati manji broj umrlih u budućnosti, ako su od COVID-a umrle one osobe koje su bile pred kraj života. Puno je opasnije ako analize pokažu da smo izgubili dosta godina života, a naše procjene pokazuju da bi to mogao biti slučaj kod muškaraca, koji imaju dva do tri puta veći rizik od smrti od COVID-a u starijim dobnim skupinama nego žene – rekao je demograf.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija