Koronavirus u Hrvatskoj

SILVIO NARDELLI Stanje je teže nego ikad. Sad moramo učiniti sve što možemo radi nadolazeće sezone

SILVIO NARDELLI Stanje je teže nego ikad. Sad moramo učiniti sve što možemo radi nadolazeće sezone

U Dubrovniku i susjednim općinama situacija s koronavirusom nikad nije bila ozbiljnija. Trenutno je aktivno 650 slučajeva zaraze, od čega na području Dubrovnika 253, Konavala 212, Župe dubrovačke 111, Dubrovačkog primorja 15 te Stona osam slučajeva. Svi su učenici, osim maturanata, još od ponedjeljka na online nastavi, zatvoreni su vrtići u Konavlima, a od danas i vrtić u Župi dubrovačkoj. Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli navodi kako je situacija poprilično teška, ne samo u Župi nego i šire. Odluka o zatvaranju vrtića donesena je ovog utorka radi saznanja kako je oboljelo nekoliko djelatnika, a 50 djece u nekoliko skupina bilo je pod mjerom samoizolacije, baš kao i nekoliko djelatnika.
-Ova je mjera u ovakvim okolnostima sasvim opravdana. Urodio je i naš apel prema roditeljima te danas vrtić pohađa tek devetero djece, budući da smo osigurali dežurstva za one roditelje koji zaista nemaju mogućnost ostaviti djecu kod kuće – govori nam Nardelli te napominje kako je u Dječji vrtić Župe dubrovačke inače upisano preko 500 djece.
-Vrtić smo zatvorili iz preventivnih razloga jer se takav način rada pokazao učinkoviti u suzbijanju širenja zaraze. Također smo zabranili i sva sportska okupljanja i treninge na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Dalje ćemo reagirati sukladno razvoju situacije te ćemo vidjeti hoće li donesene mjere završiti s planiranim datumom ili ćemo ih produljiti – govori Nardelli.

Ističe kako je teško potvrditi što je dovelo do ovako naglog širenja zaraze iako se i Župa u pričama povezuje s nekim događajim u Konavlima, o kojima je za novi broj DuLista govorio i konavoski načelnik Božo Lasić.
-Tu smo gdje jesmo. Sad je stanje teže nego što je ikad bilo. Apeliram na sve da se pridržavamo epidemioloških mjera jer je to jedini način suzbijanja širenja zaraze. Sve ove mjere služe u preventivne svrhe da bismo čim prije izašli iz ovako nezavidne situacije. Bolje je napraviti sad sve što je u našoj moći zbog nadolazeće turističke sezone kako bismo situaciju stabilizirali koliko je to moguće, da se možemo barem u nekom obimu nadati sezoni. To nam je osnovna gospodarska grana i bez sezone smo svi skupa u problemima – poručuje načelnik.
Na naše pitanje hoće li se online nastava nastaviti i nakon 8. ožujka, ističe kako je to teško u ovom trenutku reći.
-Teško je očekivati da će se situacija stabilizirati u toj mjeri da škola može krenuti s normalnim radom. Mislim da bi postojeće mjere trebalo dodatno produljiti kako bismo s većom dozom sigurnosti dočekali sezonu. Naravno, na prvom mjestu je zdravlje naših građana – zaključuje. afr

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist