Županija

O važnosti očuvanja i zaštiti prirodnih vrijednosti Lokve u Majkovima

Slijedom prijedloga Uredbe o proglašenju posebnog rezervata Lokve u Majkovima koju je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, temeljem Zakona o zaštiti prirode, u četvrtak je u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome održano javno izlaganje Uredbe.

Javno izlaganje sastojalo se od uvodne prezentacije o načinu proglašavanja predloženog područja za zaštitu u kategoriji posebnog rezervata herpetološkog, ujedno i prvog u Republici Hrvatskoj, ističu iz županije.

Nakon obrazloženja sastavnih dijelova javnog izlaganja, uslijedila su pitanja sudionika na koja su odgovarali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za zaštitu prirode, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri nadležnom Ministarstvu te predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodatni sadržaj javnog izlaganja bio je stručni obilazak lokve u Donjim Majkovima gdje su predstavnici Javne ustanove stručno proveli zainteresirane sudionike i još jednom naglasili važnost očuvanja i zaštite prirodnih vrijednosti spomenutog područja, budući se radi o iznimnom lokalitetu kojeg čine dvije lokve u Majkovima Donjim te lokva u Prljevićima.

Lokve su značajne kao stanište strogo zaštićene vrste, riječne kornjače (Mauremys rivulata). Oba lokaliteta dio su ekološke mreže Natura 2000 kao područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove gdje je na oba područja ciljna vrsta upravo riječna kornjača (Mauremys rivulata).

Lokve u Majkovima, predložene za zaštitu, jedno su od ukupno 4 područja u Republici Hrvatskoj gdje je do sada pronađena riječna kornjača i u relativno su zadovoljavajućem stanju. Međutim, njima je potrebno aktivno upravljati sukladno smjernicama definiranima u stručnoj podlozi za proglašenje zaštićenog područja.

Javna ustanova u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i specijaliziranim udrugama uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, sustavno je provodila istraživanja na području Majkova od 2009. godine na vrsti riječne kornjače, ali i na zaštiti i očuvanju njenog staništa (ekosustav krških lokvi).

Ovim proglašenjem doprinosi se ostvarenju ciljeva Strategije i akcijskog plana zaštite prirode Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2025. godine, kao i ostvarenju ciljeva Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030. godine.

Sudionici javnog izlaganja bili su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) – Uprave za zaštitu prirode, Daniel Springer, Voditelj Službe za zaštićena područja. Pored javnih institucija, javnom izlaganju prisustvovalo je i lokalno stanovništvo.

Pročitajte još

ODUŠEVLJENI SU DUBROVNIKOM Župan posjetio mlade Ukrajince koji borave u Učeničkom domu

Dulist

[MALOSTONSKI ZALJEV] Velika ekološka akcija čišćenja podmorja

Dulist

Od srijede nema opasnosti od toplinskog vala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija