Koronavirus u Hrvatskoj

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače stiže u Hrvatsku

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače stiže u Hrvatsku

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno je da novo, proteinsko cjepivo protiv covida-19 stiže do kraja veljače. Riječ je o Nuvaxovidu američke tvrtke Novavax. To je prvo proteinsko cjepivo odobreno za primjenu u Europskoj uniji, piše Portalzdravlje.hr.
I prije odobrenja u prosincu, EU je potpisala ugovor o kupnji 200 milijuna doza ovog cjepiva, a hrvatska je vlada naručila 198.000 doza.
Riječ je o potpuno novom cjepivu koje nije vektorsko (kao što su AstraZeneca i Janssen) niti je rađeno najnovijom mRNA tehnologijom ( Pfizer i Moderna). Naime, ova četiri cjepiva su do sada bila dostupna u Hrvatskoj.
Novavax je napravio cjepivo na prokušanoj metodi, testiranoj na brojnim drugim cjepivima, prisutnima na tržištu desecima godina. Novavax je koristio sličnu tehnologiju kao cjepivo za hepatitis B, a sadrži laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini koronavirusa.
Cjepivo također sadrži “adjuvans”, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.
Kada se cjepivo primijeni, imunološki sustav identificirat će protein kao strani te će protiv njega stvoriti prirodnu obranu, odnosno antitijela i T stanice. Ako kasnije cijepljena osoba dođe u kontakt s koronavirusom, imunološki će sustav prepoznati protein šiljka na virusu i biti spreman za napad. Protutijela i imunološke stanice zajednički djeluju na ubijanju virusa, sprječavanju njegovog ulaska u stanice tijela i uništavanju zaraženih stanica, čime pomažu u zaštiti od covida-19.
Primjenjuje se u dvije doze uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist