Koronavirus u Hrvatskoj

Novih 77 slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, 67 osoba izliječeno

Vili Beros Nacionalni Stozer

U odnosu na jučerašnju situaciju, ovog utorka imamo 77 novih slučajeva koronavirusa, što je ukupno 867 u Hrvatskoj – rekao je to na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

-Napravljeno je 7015 testiranja. Na respiratoru je ukupno 32 bolesnika. Preminulih je i dalje šest. Oporavljeno je 67 osoba. Djelatnici hitne pomoći zbrinuli su 1124 bolesnika koji su pod sumnjom na COVID – 19. Nakon inicijalnog šoka, zdravstveni sustav se vraća u normalni način funkcioniranja. Međutim, potrebno je naglasiti kako poduzimamo mjere koje su usmjerene na povećanu sigurnost bolesnika, tako i djelatnika. To je od osnovne važnosti. Osim ovih mjera, postoji pojačana odgovornost svih nas skupa. Život ne smije stati, niti neće – dodao je ministar Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je napravljena prva analiza situacije u Zagrebu nakon potresa. Ta analiza pokazuje da nema posljedica oboljevanja od koronavirusa u Zagrebu kao posljedica potresa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako su stožerima u ponedjeljak poslali upute o primjeni, odnosno odluke o mjerama ograničavanja obavljanja nužnih poljoprivrednih radova te s tim prodajom poljoprivredno-reprodukcijskog materijala.

-Sukladno tome, vrtni centri i rasadnici koji prodaju taj materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, mogu raditi uz obvezu o poštivanju radnog vremena trgovina i naravno mjera socijalnog distanciranja te svih mjera koje donosi HZJZ – rekao je Božinović te se osvrnuo na vatrogasce iz 10 hrvatskih gradova koji su došli pomoći Zagrebu, kao i naši dubrovački vatrogasci. Zahvalio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović svim žurnim službama koji rade u saniranju štete od potresa u Zagrebu, i u usporavanju širenja koronavirusa u Hrvatskoj.

-Trenutno je 7 policajaca zaraženo koronavirusom, 98 policijskih službenika je u samoizoalaciji, a mjera samoizolacije prestala je za njih 59. Dojavljeno je 3564 kršenja mjera samoizolacije, a 970 ih je utvrđeno – naglasio je Božinović.

Ministar Božinović osvrnuo se na sustav koji se u ovome trenutku testira, a radi se o umreženom sustavu više institucija gdje će se elektronskim putem izdavati propusnice.

-I propusnice koje su u prvom valu izdane na rok od 7 dana, vrlo skoro će krenuti s izdavanjem na ovaj način, čime će se spriječiti zloupotreba te će biti dostupne sve relevantne informacije uključujući i podaci o onim osobama koje se nalaze u samoizolaciji te im se neće izdavati propusnice – rekao je ministar Božinović.

Na pitanje o aplikacijama prema kojima bi liječnici mogli ocijeniti trenutno stanje pacijenata koji se nalaze u samoizolaciji, Krunoslav Capak je odgovorio kako o njima nema saznanja.

-Ipak mogu reći da smo u nekoliko navrata razgovarali s nekoliko IT tvrtki koje su nam nudile tu samoprocjenu zdravstvenog stanja i automatsko javljanje epidemiologu ili liječniku primarne zdravstvene zaštite ukoliko se procijeni da osoba ima simptome koronavirusa – naglasio je Capak, a ministar Beroš je dodao kako se javilo više IT tvrtki s različitim rješenjima.

-To je apsolutno dobrodošlo. Ispred sustava moram reći da je prije svega važna sigurnost. Pustiti aplikaciju bez provjere, nije dobro, stoga su evalucije u tijeku – rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da se nije puno promijenila dobna struktura u odnosu na početak.

-Imamo 41 oboljelu osobu mlađu od 20 godina, 101 osobu koja je starija od 70 godina. Najčešća dobna struktura je od 50 do 59 godina – ukupno 187 oboljelih, a iza tog od 40 do 49 godina koji je 165 – naglasio je i dodao kako je trenutno ukupno 50 doktora medicine koji su pozitivni, 10 stomatologa, 41 medicinsku sestru, 5 ljekarnika i 7 administrativnog osoblja zaposlenih u bolnicama.

-Ovoga trenutka imamo 1200 osoba koje rade u zdravstvenom sustavu i nalaze se u samoizoalaciji – rekao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić rekla je da što se tiče cjepiva, stižu stalno drukčije informacije.

-Tu nema bitnih razlika od nekih otpimističnih procjena, ali sve ide po brzom postupku. Nema novih informacija, niti ih može biti – rekla je te se osvrnula na stigmatizaciju oboljelih.

-Ne smije biti stigmatizacije. Svi smo izloženi i možemo se zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava i zaštitu. Treba im pomoći, i psihički. Cijelo društvo im treba dati podršku. Oni kad se vrate u sredinu, zaštićeni su i štite ostale. Ovi ostali, i dalje su rizik. Oni koji su preboljeli, ne predstavljaju opasnost – naglasila je.

Na novinarski upit je li se razmišljalo o povećanju naknade za djelatnike u zdravstvu koji su u samoizolaciji jer su bili na poslu i tamo su se izložili riziku, ministar Beroš je naveo:

-Odluka koja je išla o raspodjeli radnog vremena koja je išla prema zdravstvenim djelatnicima je ta da trećina radi u organizaciji, trećina je doma i čuvaju se, a trećina je na raspolaganju za rad u drugim zdravstvenim institucijama po potrebi. To je nova raspodjela uz nepromijenjene plaće. Izvjesno je da svi djelatnici ne razmišljaju o financijskim efektima, nego razmišljaju o zdravstvenoj dobrobiti i pružanju zdravstvene zaštite. Vjerujem da će Vlada znati verificirati rad svakog od nas i to financijski verificirati – rekao je Beroš.

Markotić je također naglasila kako nema bitnih promjena u raspodjeli postotaka blažih, srednje teških. ‘Nešto više ima srednje teških i nešto ih je više na respiratoru. To je i očekivano, kako se sve više bolest razvija, a i kao što smo rekli, uključuje se sve veći broj ljudi s kroničnim bolestima i starije životne dobi. Na respiratoru trenutno nema osoba u kritičnom stanju, no teško je precizno davati informacije na razini Hrvatske. Svatko tko je na respiratoru je težak bolesnik, nadamo se da će ipak prebroditi krizu i ozdraviti’, rekla je.

‘Ovo je nova bolest’, reći će Beroš.

-Mi o njoj tek učimo. Ono što smo napravili u Ministarstvu zdravstva je da smo formirali tim djelatnika koji prati sva znanstvena dostignuća, odnosno pokazatelje koji nam u trenutku dolaze iz Kine. Njihovi stručnjaci, nakon što je epidemija skoro prošla, imaju mogućnost evaluirati sve podatke iz kojih proizlaze novi stručni stavovi. Mogu reći da je zdravstveno stanje takvo, sukladno svemu onome što znamo od ranije znamo, da nema većih odstupanja, i nema mutacije unutar naše populacije – rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist