Koronavirus u Hrvatskoj

NOVE PREPORUKE HZJZ-A ZA SAMOIZOLACIJU Ove dvije skupine ne moraju u karantenu

NOVE PREPORUKE HZJZ-A ZA SAMOIZOLACIJU Ove dvije skupine ne moraju u karantenu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke koje se tiču postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekida izolacije i karantene. U odnosu na ranije verzije preporuka došlo je do promjena za dvije skupine ljudi. Tako su osobe koje su preboljele COVID-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19). Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se
strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i
preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome
unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19). Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su
preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

1. Postupak s bliskim kontaktima oboljelog od bolesti COVID-19

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog, osim kasnije navedenih izuzetaka, upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji.

Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja. Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT- PCR testom.

Bliski kontakti* podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Kad god je moguće, potrebno je pokušati ustanoviti izvor infekcije za oboljelu osobu te staviti pod zdravstveni nadzor i testirati osobe koje su bile bliski kontakti one osobe koja je bila izvor infekcije inicijalnom bolesniku od kojeg je započelo traženje kontakata.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane iili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom).

Imunokompromitirane osobe i osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a koje tijekom karantene nisu razvile nijedan simptom bolesti COVID-19 (asimptomatski tijekom karantene), mogu prekinuti karantenu nakon provedenog testiranja 10. dana karantene i zaprimanja jednog negativnog rezultata testiranja. U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test ili PCR test.

Ako osobe u karanteni/samoizolaciji razviju simptome bolesti kompatibilne s bolesti COVID-19, treba ih testirati na SARS-CoV-2. U očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao oboljele od COVID-19. U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test (pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi PCR testom, a do rezultata PCR testiranja osoba je u izolaciji) ili PCR test.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist