Koronavirus u Hrvatskoj

NOVA STUDIJA O OMIKRONU ‘Ako se ovo nastavi u cijelom svijetu, to je kraj pandemije’

Prva velika studija o stopi smrtnosti od omikrona pokazuje da je ona znatno niža od stope smrtnosti od drugih varijanti korone, odnosno da iznosi 25 posto u odnosu na brojke umrlih tijekom prijašnjih valova koronavirusa, javlja Telegraph.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pretoriji i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoj Africi pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Tshwane. Grad se nalazi u provinciji Gauteng, koja se smatra epicentrom epidemije omikrona.

Istraživači su otkrili da je 4.5 posto pacijenata primljenih u bolnicu umrlo tijekom omikronskog vala, u usporedbi s 21.3 posto prije nego što se varijanta pojavila, prenosi Index.

-Ako bi se rezultati reproducirali na globalnoj razini, došlo bi do potpunog razdvajanja stope oboljelih i smrtnosti, što bi okončalo epidemiju i otvorilo endemsku fazu – objavili su znanstvenici.

Pozitivni podaci iz bolnica

Nedavni podaci pokazuju da je stopa smrtnosti u Britaniji pala na 0.12 (jedan od 833) s najviših 3.3 (jedan od 30) prošle zime, otkako se pojavio omikron, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji za nekoliko tjedana.

Nova studija je također pokazala da su oni koji su primljeni u bolnicu u omikronskom valu otpušteni nakon prosječno četiri dana – u usporedbi s 8.8 dana za prethodne valove.

Istraživači su otkrili i da je kod 63 posto hospitaliziranih pacijenata tijekom omikronskog vala covid otkriven slučajno, odnosno tek nakon što su zaprimljeni u bolnicu zbog nekih drugih razloga.

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega također je bio daleko manji – jedan posto zaprimljenih prema 4.3 posto tijekom ranijih valova – a samo jedna trećina je imala upalu pluća, dok je 72 posto imalo blage do umjerene simptome.

Manje od polovice (45 posto) pacijenata moralo je primati kisik, u usporedbi s čak 99.5 posto u prvom valu.

Studija je uključivala 466 pacijenata koji su primljeni u Steve Biko Academic Hospital Complex od 14. studenog, a uspoređeni su s 3976 pacijenata s covidom primljenih prije tog datuma. Istraživači su rekli da je došlo do jasnog razdvajanja slučajeva hospitalizacija i smrti u usporedbi s prethodnim valovima.

Od epidemije do endemije

-Smanjena je ozbiljnost bolesti u četvrtom valu potaknutom omikronom u gradu Tshwane, njegovom prvom globalnom epicentru, s manjim brojem smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu i kraćim trajanjem boravka. Postoje jasni znakovi da bi stopa slučajeva i prijema u Južnoj Africi mogla dodatno opasti tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Ako se ovaj obrazac nastavi i ponovi u cijelom svijetu, vjerojatno ćemo vidjeti potpunu razdvojenost stope oboljelih i smrtnosti, što sugerira da bi omikron mogao biti predznak kraja epidemijske faze pandemije covida, uvodeći u njenu endemsku fazu – objavili su znanstvenici.

Ističu i da je prosječna dob primljenih u bolnicu bila 39 godina, u odnosu na 49 tijekom ranijih valova, što je vjerojatno uzrok manjeg broja teških slučajeva.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija