Koronavirus u Hrvatskoj

Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i COVID potvrde

Samoizolacija uskoro bi trebala biti skraćena na sedam dana. Potvrdio je to ove subote ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nakon sastanak s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Kako donosi Dnevnik.hr, Capak je rekao kako u cijeloj Europi prevladava omikron soj koronavirusa.
-Radi se o jednoj blažoj bolesti, pogotovo kod cijepljenih, no i varijanti koja je naučila obilaziti imunološki sustav i širi se daleko brže. Za smanjenje izolacije i karantene je bitno da inkubacija traje kraće, kao i teža bolest i osoba je kraće zarazna. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju karantene i samoizolacije – rekao je Capak.
-ECDC je preporučio zemljama da razmisle o skraćenju toga, to nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju. To će biti u preporukama HZJZ-a koje će biti izdane uskoro – dodao je.

Kako prenosi Index, razmišlja se u smjeru skraćivanja samoizolacije za cijepljene i necijepljene na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test.

Također, piše Index, Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače, zbog novih pravila EU kod prelaska granice.

-Od 1. veljače izdavat će se covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja – rekao je ministar Davor Božinović. Rokovi važenja za korištenje covid-potvrde unutar Hrvatske će ostati ista.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija