Koronavirus u Hrvatskoj

Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i COVID potvrde

Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i COVID potvrde

Samoizolacija uskoro bi trebala biti skraćena na sedam dana. Potvrdio je to ove subote ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nakon sastanak s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Kako donosi Dnevnik.hr, Capak je rekao kako u cijeloj Europi prevladava omikron soj koronavirusa.
-Radi se o jednoj blažoj bolesti, pogotovo kod cijepljenih, no i varijanti koja je naučila obilaziti imunološki sustav i širi se daleko brže. Za smanjenje izolacije i karantene je bitno da inkubacija traje kraće, kao i teža bolest i osoba je kraće zarazna. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju karantene i samoizolacije – rekao je Capak.
-ECDC je preporučio zemljama da razmisle o skraćenju toga, to nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju. To će biti u preporukama HZJZ-a koje će biti izdane uskoro – dodao je.

Kako prenosi Index, razmišlja se u smjeru skraćivanja samoizolacije za cijepljene i necijepljene na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test.

Također, piše Index, Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače, zbog novih pravila EU kod prelaska granice.

-Od 1. veljače izdavat će se covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja – rekao je ministar Davor Božinović. Rokovi važenja za korištenje covid-potvrde unutar Hrvatske će ostati ista.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist