AktualnoUrednički izbor

Nevjerojatna medicinska povijest: U Dubrovniku je 1847. izvedena prva anestezija!

Nevjerojatna medicinska povijest: U Dubrovniku je 1847. izvedena prva anestezija!

Jeste li znali kako je prva opća anestezija eterskom narkozom izvedena 17. travnja sada već daleke 1847. godine u staroj bolnici Domus Christi, osnovanoj 1808. godine, a koja je djelovala uz apoteku Male braće? O fascinantnoj povijesti ove iznimne grane medicine, nevjerojatnih 175 godina nakon, pričamo s našom dragom doktoricom dr. med. Marijom Doršner, specijalisticom anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja i užom specijalististicom intenzivne medicine. Upravo dr. Doršner provest će nas kroz fascinantnu povijest, u kojoj dubrovačko iskustvo anesteziologije kreće tek koji mjesec nakon onog svjetskog, nakon prve američke operacije. Doktorica Doršner pripremala je i znanstveni članak o povijesnom prikazu dubrovačke anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, stoga nam je upravo zahvaljujući njoj, ali i brojnim joj suradnicima, čitav niz zanimljivih informacija danas ‘nadohvat ruke’. Iako je rok bio kratak – tek jedan radni tjedan – članak je iscrpan, bogat informacijama i ‘pitak’, a dr. Doršner zahvalna je svim suradnicima, posebno prof. dr. Margaritoniju koji se prisjetio povijesti rada, na informacijama, izvorima i povijesnim ‘crticama’. I mi smo, bez zadrške, zahvalni na ovom fascinantnom povijesnom putovanju…

Nevjerojatna medicinska povijest: U Dubrovniku je 1847. izvedena prva anestezija!
Marija Doršner

Bogata dubrovačka medicinska tradicija
— Danas, nakon 175 godina prisjećamo se s pijetetom i zahvalom prve uspješne anestezije eterskom narkozom u Dubrovniku, naših učitelja i pionira medicine, bogate dubrovačke tradicije i anesteziologije kao specijalnosti koja se kroz desetljeća udruživala s drugim strukama da bi ju na naš ponos i ponos svih budućih anesteziologa prvi dubrovački anesteziolog, cijenjeni dr. Mladen Kuzmić utemeljio kao samostalnu službu 1973. godine – istaknut će nam za početak dr. Doršner. Prva opća anestezija u Dubrovniku izvršena je samo nekoliko mjeseci nakon prve u svijetu uspješne eter narkoze koju je u SAD-u primijenio stomatolog William Morton 1846. godine, a nakon toga i harvardski profesor John Collins Warren u općoj kirurgiji. Kako bi stvari bile jasnije, pričamo o samo četiri mjeseca nakon prve u Londonu, samo tri mjeseca nakon prve u Parizu i Njemačkoj te samo mjesec dana nakon prve eterske narkoze u Hrvatskoj koja se dogodila u ožujku 1847. u zadarskoj bolnici, otkrit će nam naša sugovornica. Saznajemo i koji je zahvat bio u pitanju ‘dubrovačkog slučaja’.
—Eterska narkoza primijenjena je tijekom operacije mastektomije kod 24-godišnje bolesnice iz Župe dubrovačke koja je bolovala od karcinoma dojke. Za tu je priliku dr. Niko Pinelli, inače rodom Zadranin, konstruirao posebnu masku za eter narkozu, budući da je zbog bolesti bio spriječen prisustvovati samoj operaciji, anestetik je pripremio ugledni dubrovački ljekarnik, mr. Antun Drobac. Kirurg-operater je bio dr. Frano Lopižić uz asistente dr. Vlaha Šarića i dr. Augusta Kaznačića. Taj izuzetni pothvat dubrovačkih liječnika i ljekarnika objavljen je kao ‘Prikaz slučaja’ u općem narodnom časopisu Gazzeta di Zara 1847. godine – vodi nas dalje kroz povijest doktorica Doršner. Kako je 1888. završena izgradnja nove bolnice, danas zvane Stara bolnica, prva endotrahealna anestezija u Dubrovniku realizirana je 1959. godine u prostorima iste bolnice. Prvi specijalizant anesteziologije u Dubrovniku je bio dr. Stijepo Bogdanović, koji se tijekom specijalizacije odlučio za kirurgiju i postao poznati kirurg, ističe doktorica Doršner. Zanimljiv je podatak, priča nam s ushićenjem, koji govori o humanosti i brizi vlasti da postoji pismeni naputak kako je ravnatelj odgovoran ‘da je u novosagrađenoj bolnici sve čisto, da su bolesnici sigurni, da su paženi što većom ljubavi i da vlada mir i red’. To, dodaje, pokazuje upravo kako su od samih početaka rada dubrovačke bolnice uvijek na prvom mjestu – pacijenti. U godinama koje slijede, anesteziologija se pridruživala drugim specijalnostima u bolnici. Tako su pedesetih godina regionalnu anesteziju primjenjivali i – ginekolozi, za carske rezove.
—Početak djelovanja anesteziologije kao samostalne grane u dubrovačkoj bolnici započinje 1967. godine dolaskom prvog specijalista anesteziologije, uvaženog dr. Mladena Kuzmića iz Zagreba, na službu u Dubrovnik. Na Odjel kirurgije. Dr. Mladen Kuzmić 1973. godine osniva samostalni Odjel anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te on primjenjuje prvu endotrahealnu anesteziju Svega tri godine nakon, 1976., osniva i Jedinicu intenzivnog liječenja sa skromnom opremom i tek četiri kreveta – napominje naša sugovornica.

PROGRAM POČINJE 2016. GODINE
Bezbolni porod
Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu organizirao je 2014. 
simpozij ‘Regionalna anestezija u Općoj bolnici Dubrovnik’, a 2018. godine simpozij 
‘Regionalna anestezija u porodništvu i bezbolni porod’. Inače, u našoj bolnici 
organiziran program obezboljenih poroda počinje 2016., a iste godine započeo je i program anestezija za dijagnostičku pretragu magnetske rezonance za djecu i odrasle osobe.

Marljivo se pratio ritam svjetskih ‘trendova’
Tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća uvedena je intravenska regionalna anestezija te osamdesetih godina epiduralna anestezija, dodat će nam dalje.
—Začetnik epiduralne anestezije bio je dr. Jurica Bačić, specijalist urologije koji je tu vrstu anestezije izvodio samostalno prilikom endoskopskih operacije – zaključuje na ovu zanimljivu temu. Sedamdesete ostavljamo iza nas, i sve one godine u kojima se marljivo pratio ritam svjetskih ‘trendova’. Za Dubrovnik uskoro slijedi najveći medicinski izazov moderne povijesti – razdoblje Domovinskog rata.
— U listopadu 1991., na samom početku Domovinskog rata na dubrovačkom području, odjel anesteziologije seli u novoizgrađenu Opću bolnicu Dubrovnik, tada zvanu bolnica sv. Vlaho, na Medarevu, gdje se ona i danas nalazi. Improvizirana ratna operacijska sala nalazila se u podrumu u atomskom skloništu bolnice. Odjel anesteziologije je u vrijeme Domovinskog rata 1991. sa samo četiri anesteziologa i četiri anesteziološka tehničara uspješno zbrinuo ranjenike i ostale bolesnike cijelog Južnog bojišta te dijela Bosne i Hercegovine pod vodstvom voditelja odjela dr. Mladena Kuzmića te anesteziologica dr. Biserke Jančić, dr. Ružice Andrić Carić i dr. Vesne Čulić. Beskrajno im hvala – iako tada nije bila na današnjem ‘radnom mjestu’, doktorica Doršner osjeća i ističe duboku zahvalnost ovim hrabrim ljudima. Spominje dalje, poimenice.
— Prvi anesteziološki tehničari aktivni i tijekom rata bili su Nikola Franković, Jozo Barišić, Ivo Milolaža i Marko Radić, a medicinske sestre u Jedinici intenzivnog liječenja bile su Antica Žarak, Helena Lovrinčević, Katija Meštrović, Mirjana Tepšić, Marija Kalogjera, Anita Korać, Nine Senjo, Marijana Matečić, Tatjana Katić i Ana Đano. Sve su to hrabri ljudi, kojima se dalje pridružuje još vrijednih kolega. Specijalizaciju anesteziologije 1992. započinju dr. Srećko Ljubičić i dr. Zdravko Nižić – dodaje nam doktorica. U nizu zanimljivih informacija saznajemo i to kako su, tijekom Domovniskog rata, anesteziolozi i tehničari intervenirali i na terenu, a dr. Kuzmić je, dodaje, nalazio vremena vremena krojiti i pancirnu odjeću za branitelje.
—Beskrajno hvala tim ljudima. Kada shvatite koliko je zapravo malen broj ljudi koji su davali sebe tijekom tih ratnih godina, zahvala je još i veća – ističe nam dalje.

Prvi dubrovački respirator
Iako je ta riječ, ‘respirator’, u protekle dvije godine jedna od onih najčešće korištenih kada pričamo o pandemiji koronavirusa, njegovo korištenje svakako nije ‘moderno’.
—Prvi respirator u dubrovačkoj bolnici postavljen je odmah na početku rata, 1991. godine i sasvim je zasluženo dobio nadimak ‘Maro’ po tadašnjem najmlađem anesteziološkom tehničaru Marku Radiću Maru koji je sve do dolaska respiratora marljivo na ambu balon ručno ventilirao intubirane bolesnike – ističe nam dr. Doršner. Osim za gospara Mara, mnogo će puta tijekom našeg razgovora dijeliti riječi hvale za sve svoje kolege na odjelu.

NACIONALNI PROGRAM
Prva multiorganska eksplantacija
Odjel sudjeluje u nacionalnom programu za eksplantaciju organa. Prvu multiorgansku 
eksplantaciju izvršila je 2004. godine dr. Vesna Čulić, koja je bila prvi bolnički 
transplantacijski koordinator.

Imamo deset anesteziologa
Dr. Mladen Kuzmić odlazi u mirovinu 1994. godine, a njegovo mjesto preuzima dr. Vesna Čulić. Odjel se razvija i stiže suvremena oprema, a 2000. godine za voditelja odjela imenovan je dr. Rikard Lenz. Deset godina nakon, 2010. godine voditelj odjela postaje prim. dr. Srećko Ljubičić koji tu funkciju obavlja do odlaska na mjesto voditelja Odjela za palijativno liječenje 2016. godine. Tada odjel preuzima naša sugovornica, dr. Marija Doršner, ujedno i prva specijalistica u bolnici s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine.
—Trenutno na Odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik radi deset anesteziologa – Zdravko Nižić, Ružica Leženić Vlahović, Ante Crnčević, Saša Mikjel, Miljenko Mratinović, Laura Spužević Šoša, Mija Duper Handabaka, Anita Vuković, Aida Ćustović i ja te dvije specijalizantice anesteziologije, dr. Ivana Pavlić i dr. Alma Mujčinović – ističe dalje dr. Doršner, ponosna na svoj tim. Od navedenih anesteziologa petoro su uži specijalisti intenzivne medicine. Na odjelu radi deset anestezioloških tehničara, a glavni tehničar odjela je Vlaho Knez. U Jedinici intenzivne medicine i u anesteziološkoj ambulanti radi trenutno dvadeset medicinskih sestara i od 2022. jedan stalno zaposlen fizioterapeut, saznajemo dalje. Nakon teškog razdoblja Domovinskog rata, za ovaj mali odjel – i kad kažemo mali – uistinu jest tako jer u Dubrovniku kronično nedostaje anesteziologa – kreće druga velika kriza. Ovaj put – s tada potpuno nepoznatim ishodom.
— Na samom početku pandemije COVID-19 2019. godine učinjena je reorganizacija Jedinice intenzivnog liječenja s podjelom na Opću jedinicu intenzivnog liječenja te na COVID-19 Jedinicu intenzivnog liječenja – napominje nam doktorica Doršner. Inače, 28. ožujka prije dvije godine na COVID Jedinicu intenzivnog liječenja, primljen je prvi pacijent kojem je bila potrebna mehanička ventilacija to jest respirator. Naša draga sugovornica ističe nam kako je od samih početaka pandemije bio prisutan strah, nelagodan osjećaj zbog nečeg za što nitko nije znao kako će se završiti… —COVID-19 Jedinica intenzivnog liječenja ima dvanaest kreveta te je adekvatno opskrbljivala sve COVID-19 bolesnike Dubrovačko-neretvanske županije i određeni broj turista. Medicinski i organizacijski bilo je to najzahtjevnije razdoblje za odjel nakon Domovinskog rata, a osim direktnog rada i angažmana s bolesnicima naš odjel je od početka pandemije pa tako i danas, aktivno sudjelovao i sudjeluje u permanentnom usavršavanju i edukaciji kadrova – napominje nam dalje dr. Doršner.
—S obzirom da smo jedina bolnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, velike udaljenosti od kliničkih centara s kojima inače imamo dobru suradnju, ponekad nužnim transportima bolesnika u pratnji anesteziologa, s velikom frekvencijom broja turista, kontinuirano radimo na unapređenju struke, kadrovskom osnaživanju i osuvremenjivanju opreme, na iskustvu dosadašnjeg rada mislim da možemo dati odgovore na stručne izazove i ugroze. Sa zahvalnošću prethodnicima i učiteljima te svim trenutnim djelatnicima odjela i suradnicima, slijedimo put predanosti za dobrobit bolesnika i nacije – zaključit će naša sugovornica, dr. Marija Doršner, na ovom iznimnom putovanju kroz povijest dubrovačke anesteziologije, dugom nevjerojatnih 175 godina.

SURADNJA
Sanacija zubiju u općoj anesteziji
U suradnji s Domom zdravlja Dubrovnik i stomatolozima dr. Olafom John te dr. Romanom 
Šnajder 2009. započinje u Općoj bolnici Dubrovnik program sanacije zubiju u općoj 
anesteziji za djecu i ostale osobe s poteškoćama. Također, osnovana je Anesteziološka 
ambulanta za preoperativnu anesteziološku obradu i 2011. godine Ambulanta za liječenje 
boli. Prvi voditelj Ambulante za liječenje boli je bio dr. Ante Crnčević. U operacijskom bloku osnovana je Jedinica za PACU (nadzor bolesnika nakon operativnih zahvata).

Potpis naslovne fotografije:
Uz doktoricu Doršner je sjajan tim – Bernarda Slišković, Ivana Runje, Ivona Oršulić, Maro Radić, Ivan Večerin, Ivana Marić bile su u smjeni kad smo posjetili odjel

Objavljeno u tiskanom izdanju 4. svibnja 2022.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist