Politika

NATAŠA GABRIČEVIĆ Zatvaranje Grabovice sam započela, očito ću morati i završiti

NATAŠA GABRIČEVIĆ Zatvaranje Grabovice sam započela, očito ću morati i završiti

Već ste istaknuli da ćete se, ako osvo­jite mandat i postanete zamjenicom gradonačelnika, usmjeriti na komu­nalno djelovanje. Možete li navesti na što ćete se bazirati?
Dva sektora čine okosnicu svakodnev­nog funkcioniranja života u gradu – komunalni i sektor prometa. Svaki taj segment ima svoje prioritete pa tako kada govorimo o prometu jedna od prvih aktivnosti će uključivati novu regulaciju prometa u Zagrebačkoj. Tu moram povezati i promet i okoliš jer jedno bez drugog ne ide ukoliko želimo kvalitetu života u Dubrovniku podići na veću razinu. Pod tim mislim da svu izgradnju, kako prometnica, tako i dru­gih zahvata, mora pratiti ozelenjivanje pratećih površina. Uloga zelenih povr­šina u urbanom življenju je uvijek mul­tifunkcionalna pa tako možemo reći da je, ne samo ekološka, već i zdravstvena, psihološka, kulturna, turistička te infra­strukturna. Upravo nas je ova pande­mija vratila parkovima i šetnicama i pokazala koliko je važno unapređenje zelene infrastrukture. Naravno, nije Zagrebačka jedino prometno rješe­nje, već su tu i nove ideje za promet u mirovanju u svakom naselju, kao i nova prometna rješenja u Gružu, Zlatnom potoku, Kineskom zidu, i tako dalje, gdje god bude bilo moguće to realizirati. U nekim stambenim zonama postoji prostor gdje možemo pokušati realizi­rati nova parkirna mjesta i to ćemo rea­lizirati. Zapravo je najbolje reći da svaki dio grada donosi svoje izazove i treba drukčija rješenja i na tome već radimo. Što se tiče komunalnog sektora, na vrlo važnom mjestu su gradske tvrtke. Prije svega je potrebno utvrditi finan­cijsko stanje, ali i stvarnu fazu pokre­nutih projekata. Sanitat, Vrtlar, Čistoća, Libertas i Vodovod su izuzetno bitne tvrtke za dobro funkcioniranje života u gradu i naravno da ćemo učiniti sve da poboljšamo uvjete djelovanja u njima, ali i da ih moderniziramo i uči­nimo efikasnim servisima dostupnim građanima u svakom trenutku i uživo i online. Moderna vremena zahtijevaju moderna rješenja i moderne tvrtke, i na to ću se posebno fokusirati.

Koji bi, po Vašem mišljenju, tre­bali biti prioriteti Grada? Koji su, u komunalnom dijelu, najveći pro­blemi kojima bi se žurno trebalo pristupiti?
Nažalost, ne postoji samo jedan. Pro­blem odvajanja otpada, za što je posto­jao projekt koji sam ostavila sadašnjem vodstvu Čistoće, do danas nije riješen. Dapače, nije ni započeto s tim. Svi smo vidjeli da je Libertas postao tvrtka-slu­čaj, nezadovoljni građani svakodnevno se javljaju s novim problemima s lini­jama, koje apsolutno neodgovarajuće povezuju dijelove grada. Nedostatak zelenih površina sam već istaknula, ali tu je i nešto što izgleda kozmetički, a zapravo jako djeluje na osjećaj zadovolj­stva života u raznim dijelovima našeg grada – a to je hortikulturno uređenje. Zašto svako naselje ne bi imalo neki svoj reprezentativni kutak? Vjerujem da bi građani zaista uživali u tome, a u ovo vrijeme takvih ‘malih’ zahvata nam uistinu fali. Jer, iako su možda financij­ski mali, zapravo su bitni ljudima koji tamo žive. Nadalje, proteklih godina se ništa nije napravilo ni po pitanju spremnika za otpad od kućnih ljubi­maca, ostali smo na onih početnih 80. A u gradu je tisuće ljubimaca koji su našim sugrađanima poput članova obi­telji. Tu je i pitanje njihovog prijevoza u javnom prijevozu, koje je sada loše regulirano. Naravno, pitanje Grabovice stoji neriješeno iako sam kao direkto­rica Čistoće prije četiri godine pokre­nula proces njenog zatvaranja. Sada će očito opet pasti na mene da taj pro­ces uistinu završim i osiguram našim sugrađanima miran san po pitanju vodoopskrbe. Dakle, izazova je mnogo i većinom nisu jednostavni, ali uz pravi tim, kojeg s ponosom mogu istaknuti da imam uz sebe, njihovo rješavanje je moguće i izgledno.

Tko, prema Vašem mišljenju, nije u potpunosti zadovoljio radom i dje­lovanjem na čelu gradskih komu­nalnih tvrtki? Imate li već u vidu neke zamjene i koje?
Odgovornost za upravljanje gradskim tvrtkama prije svega leži na čelnim osobama, ali neminovno uključuje i gradsku upravu i gradonačelnika koji imenuje direktore gradskih tvrtki. Pra­teći rad pojedinih tvrtki protekle četiri godine vidljivo je da se pojedinci nisu snašli na poziciji odgovorne osobe tvrtke, ali puno više žalosti što nisu smogli hrabrosti preuzeti odgovor­nost i otići. Sigurno nećemo mijenjati da bismo mijenjali, već ćemo na čela tvrtki postavljati profesionalce koji su spremni suočiti se sa svim izazovima koja nose ova teška vremena. Ako imaš krive ljude na krivim mjestima, onda imaš potpuni kaos u krizi. A to se u ovoj krizi, nažalost, jako lijepo vidi u Dubrovniku. Ali da budem konkretna u odgovoru, najveći kaos je u Libertasu. To nije nikome iznenađenje, jer naši sugrađani jako dobro osjećaju poslje­dice lošeg vođenja te tvrtke. Zapravo bih rekla da je to najbolji pokazatelj da za takvu odgovornu funkciju obiteljske i prijateljske ili kumske veze nisu i ne smiju biti nikakav faktor, već to treba prepustiti profesionalcima. Što se tiče ostalih tvrtki, sjest ćemo s njihovim vodstvima i vidjeti kakvo je stvarno stanje i onda donijeti odluke.

Koliko ste zadovoljni radom Uprav­nog odjela, a i samog pročelnika za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu? Hoće li tu biti nekih noviteta?
Proteklih godina nije napravljen nika­kav poseban iskorak u tom segmentu, ali i sami znate da smjernice rada i razvoja donosi gradonačelnik. Samim time ne bih ovog trenutka uopće ocje­njivala rad aktualnog pročelnika. Ali moram ponoviti da svaka osoba na upravljačkoj funkciji mora postupati odgovorno što uključuje i moralno pitanje odstupanja s funkcije ukoliko ne možeš ili ti ne daju da obavljaš svoj posao kako treba.

Gdje s ‘Grabovicom’ nakon Grabovice?
Zatvaranje Grabovice je nešto što sam započela i očito ću morati i završiti. Krajem 2016. godine na Grabovicu je odloženo oko 25 tisuća tona miješa­nog komunalnog otpada i po tadaš­njim projekcijama danas smo trebali već ‘pasti’ na 11 tisuća. Osobno sam stava da količine otpada za odlaganje moramo minimizirati, a zatim odvo­ziti u centre koji su u skladu sa svim europskim standardima te na odgo­varajućim lokacijama gledajući geo­lošku podlogu. Zbog lokacije na kojoj se planira, CGO Lučino razdolje zasi­gurno zahtijeva dodatne analize, ali i ponavljanje trasiranja podzemnih voda te samim time još uvijek ne možemo govoriti da je ono konačno rješenje. Zatvaranje odlagališta otpada Grabo­vica podrazumijeva i naknadni više­godišnji monitoring istog, ali otvara i dodatni pristup EU fondovima. Naime, na bivšim odlagalištima otpada diljem Europe, proteklih godina otvaraju se rekreativni centri financirani upravo putem EU fondova. Cilj je to područje pretvoriti u zelenu zonu koja će biti na ponos, a ne sramotu naših sugrađana, a u isto vrijeme osigurati kvalitetu života i sigurnu vodoopskrbu kakvu naši gra­đani zaslužuju.

Smatrate li da su stanovnici Dubrovnika educirani po pitanju razvrstavanja otpada? Kasnimo li zapravo s cijelom tom pričom?
Sigurna sam da su naši sugrađani edu­cirani po pitanju odvajanja otpada, a odgovornost je gradske uprave i komu­nalnog društva da građanima osiguraju uvjete za odvajanje otpada. Svjedočili smo da je za vrijeme mandata pret­hodne gradske uprave doista došlo do značajnih pomaka u odvajanju otpada, ali nažalost, protekle četiri godine se baš ništa nije napravilo u tom dijelu. Prije mjesec dana Bjelovar i Rijeka su potpisali ugovore vrijedne više od 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje sortirnica na svom području, a mnoge općine i gra­dovi su proteklih godina otvarali nova reciklažna dvorišta. Stoga moram kon­statirati da dosta kasnimo kada je riječ o gospodarenju otpadom, ali nije nedo­stižno ostvariti zadane ciljeve i stati uz bok najboljih.

Kakva je lista platforme Dubrovnik – naš Grad, odnosno tko se na njoj nalazi i koja je zapravo njena snaga?
Platforma Dubrovnik naš grad je oku­pila tri građansko-liberalne stranke koje djeluju u našem gradu, ali i nestra­načke ljude sličnih pogleda na život i grad. Nositelj liste, ali i pokretač same platforme je gospar Andro Vlahušić, prvi od građana izabrani gradonačelnik Dubrovnika, a na listi su i naši dosadaš­nji vijećnici Kluba HNS-a, Marina Vuč­ković-Matić, Miho Obradović i Matija Čale Mratović. Ono što je posebno zani­mljivo na listi je više žena nego muš­karaca i to čak dvanaest. K tome, nije bitan samo broj nego i koje su to žene. A bitno je bome i koji su to muškarci, jer će se oni isto tako boriti za ženska prava jednako kao i naše kolegice, što smo već pokazali i u kampanji. Osim toga, ljudi na našoj listi imaju i zavidne uspjehe u poslovnoj i stručnoj sferi. Dakle, riječ je o dokazanim profesionalcima koji će znati voditi naš Grad i vratiti ga u mirne vode nakon ove krize. Zapravo bih rekla da najveća snaga naše liste leži upravo u ljudima koji će u našem gradu nastaviti graditi vrijednosti gra­đanske i umjerene politike koje su nam toliko potrebne u ovim teškim i izazov­nim vremenima, ljudima koji nikada neće gledati na nečiju vrijednost kroz stranačku iskaznicu ili političko, vjer­sko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje već isključivo na njihove ljudske i pro­fesionalne kompetencije.

Izbori 2021.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist