Politika

NATAŠA GABRIČEVIĆ Gradsko vijeće je postalo poligon za populističke izjave pojedinaca

NATAŠA GABRIČEVIĆ Gradsko vijeće je postalo poligon za populističke izjave pojedinaca

Nataša Gabričević novoizabrana je predsjednica dubrovačkog HNS-a. Na toj je poziciji zamijenila Miha Obradovića, a u stranci je dosad obnašala dužnost potpredsjednice. Dubrovačkoj javnosti poznata je kao direktorica Čistoće u zadnjem mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, a na toj je dužnosti bila od rujna 2015. do lipnja 2017. godine. O preuzimanju vodstva stranke u Dubrovniku, političkoj situaciji, ali i jednom od gorućih pitanja, Grabovici, porazgovarali smo s Gabričević.

Zašto ste se odlučili preuzeti kormilo HNS-a u Dubrovniku budući da do sad niste bili pretjerano politički eksponirani?
Onog trenutka kad sam odlučila ući u politiku i politički život grada, bila sam spremna na to da će mi biti dodijeljene određene uloge i odlučila sam tome posvetiti dosta vremena. Ne mislim da je ovo neka sad posebno bitna situacija ili nešto što će donijeti veliki zaokret u HNS-u. HNS će nastaviti sa svojim projektima, svojima stavovima. Misao vodilja nam je i dalje ‘ni lijevo ni desno, nego samo naprijed’.

Koliki će Vam ‘hendikep’ ili možda prednost biti nemogućnost sudjelovanja u radu Gradskog vijeća i gdje ćete tražiti prostor za istupe?
Jako sam kratko u politici. Nisam bila na listi za Gradsko vijeće na zadnjim izborima i samim tim ne mogu ni biti gradska vijećnica. Na prvu zvuči doista kao hendikep jer je čovjek manje pred kamerama. Dalje od tog ne mislim da je hendikep nego prednost. Naši vijećnici iznosit će stavove stranke, Predsjedništva i moje osobne, bez samostalnih izleta i samopromocije. S te strane bih rekla da je to prednost jer ću imati više vremena baviti se ozbiljnijim projektima, više kontaktirati s građanima, a manje s kamerama. Kad gledamo sjednice Gradskog vijeća ispada da je to poligon za populističke izjave i za dodvoravanje građanima. Nisam tip osobe koji se dodvorava, više sam usmjerena na projekte i na rezultat. Mislim da će to građani i prepoznati, a govornica ostaje za naše vijećnike koji će se uvijek boriti za ono što se dogovorimo na Predsjedništvu.

Najavili ste kako ćete pripremati dubrovačku podružnicu za predstojeće lokalne izbore, znači li to ujedno i Vašu kandidaturu za gradonačelnicu?
Ne, tek je godinu i pol dana prošlo od proteklih izbora. Tijela stranke donijet će odluku tko će biti kandidat ili kandidatkinja, a to će se vjerojatno događati godinu dana prije izbora, kako je uobičajena praksa. Preuranjeno je uopće razmišljati i govoriti tko bi mogao biti kandidat. Sigurno je samo da će HNS imati i kandidata i listu za Gradsko vijeće.

Biste li se toga prihvatili?
Ne razmišljam o tome već kako još ojačati stranku na lokalnoj razini i o projektima. Na tome je fokus. Naravno, treba pratiti i projekte današnje gradske uprave da bismo mogli pravovremeno reagirati s prijedlozima. Samim tim manje razmišljam o tome što će biti za tri godine, a više razmišljam i razgovaram o mogućim projektima i potrebama građana.

U zadnjem mandatu Andra Vlahušića postali ste direktorica Čistoće, postoji li šansa za njegov povratak u stranku? Bi li mu vrata za povratak bila otvorena?
Andro Vlahušić je sam donio odluku o izlasku iz HNS-a i on sam najbolje zna je li ta odluka bila dobra ili loša. No, moram naglasiti kako je odlazaka istaknutih članova HNS-a uvijek bilo. Sjetimo se samo Čačića, Lesara, Vesne Pusić…

Međutim, sasvim je izgledno da se Andro Vlahušić aktivno priprema za izbore, hoće li s njegovom kandidaturom doći do ‘naguravanja’ na ljevici jer ipak imate isto biračko tijelo?
Ponovit ću da HNS ide naprijed, ne ide ni lijevo ni desno. Ne znači da ćemo svojim projektima privući samo lijevo orijentirane birače, to mogu biti i birači centra. Idemo s projektima koji će biti za sve naše sugrađane, bez ikakvih ideologija. Na taj se način ekipiramo i na taj ćemo način raditi. Nemam razloga komentirati što će napraviti netko drugi od lokalnih političara, to su njihove odluke.

Je li se HNS stabilizirao nakon raskola zbog koalicije s HDZ-om, neki vam čak predviđaju i skori krah?
Interesantno je to čitati po medijima. Ne bih nazvala to raskolom, jer već sam spomenula da se u povijesti HNS-a u više navrata dogodio odlazak istaknutih članova. Međutim, kroz cijelo to razdoblje naši su birači ostali uz stranku. Kad dođe vrijeme zaokruživanja lista ili kandidata, svaki put se pokaže da nas to nije udaljilo od naših birača. Dakle stabilizacija? Da, ako možemo to tako nazvati jer nije tu bilo nekog posebnog događaja koji se u krajnosti ne događa i drugim nacionalnim strankama. Svako nekoliko godina svjedočimo izlascima iz HDZ-a, SDP-a… Ista stvar se događa i u HNS-u.

Da, ali uvijek ste dosad bili u lijevom bloku.
Kroz djelovanje naših ministara i saborskih zastupnika vidite da nismo odstupili od osnovne ideje HNS-a. Naši ministri rade projekte POS-ovih stanova i to su projekti HNS-a. Više od 5 tisuća obitelji je riješilo stambeno pitanje zahvaljujući HNS-ovim projektima. Imamo ministricu Divjak, koja nije član HNSa, ali provodi naše projekte – kurikularnu reformu, Zakon o udžbenicima… Sve su to pozitivne stvari kojima je HNS pokazao da ne odstupa od svojih načela. HNS dobije najviše glasova na izborima na temelju toga što se uvijek vezujemo za jake projekte koje naši ljudi guraju. Sjetimo se legalizacije, auto cesta, energetskih obnova… Kad dođe vrijeme izbora, kad se podvlači crta, bez obzira na rejting, građani prepoznaju naš rad i zasluge, znaju da ćemo projekte koje predlažemo izgurati i odraditi.

U Dubrovniku je malo drukčija percepcija s obzirom na osam godina mandata Andra Vlahušića, baš se i nije puno velikih projekata izguralo.
Ilijina glavica je ključni projekt za grad u proteklih 50 godina, zamislite da nije za vrijeme HNS-a riješena Ilijana glavica. Prometna gužva bi bila od Dubca do Mokošice. Ne smijemo zaboraviti pročistač vode, koji je započet i odrađen građevinski najzahtjevniji dio radova za vrijeme HNS-a. Govoreći iz moje uloge za vrijeme njegovog zadnjeg mandata, mogu se itekako pohvaliti rezultatima Čistoće, koje smo postigli u kratkom vremenu, kroz nepune dvije godine. Puno toga smo napravili i svi možemo biti jako ponosni na to razdoblje. Nisam baš pratila druge tvrtke, ali za Čistoću to mogu reći.

Je li Dubrovnik po Vašem mišljenju već trebao krenuti s razvrstavanjem otpada?
Jeste li od lipnja 2017. godine do danas sudjelovali ili primijetili ijednu aktivnost po pitanju edukacije sugrađana o razvrstavanju otpada? Niste nijednu. A vratite li se pola godine prije lipnja 2017., dok sam bila na čelu Čistoće imali smo ‘milijun’ tih akcija. A što danas imamo? Žao mi je kad prođem gradom i kad vidim Libertasov autobus s izlizanom naljepnicom o odvajanju otpada iz mog vremena. Žalosti me što se po tom pitanju ne radi ništa.

Nedavno ste govorili o Grabovici i o tome kako je sanacija trebala biti napravljena jučer, međutim direktor Čistoće istaknuo je kako je vaš projekt obilovao problemima, što se dogodilo?
Projekt kojeg danas koriste je skoro pa identičan. On je u cijelosti bio spreman. Točno na dan kad je gospodin Franković preuzeo dužnost gradonačelnika bila sam s nadležnom pročelnicom na sastanku u Fondu i Ministarstvu. O tome postoji i zapisnik iz kojeg se vidi da je projekt spreman i da je samo pitanje političke odluke hoće li se koristiti EU fondovi, odnosno 85 posto sufinanciranja i zatvoriti Grabovica ili će se i dalje ići po fazama uz 60-postotno sufinanciranje. Odgovorno tvrdim, Grabovica je već mogla biti zelena oaza, a ona je danas najveća sramota aktualne vlasti. Ona je ekološka bomba.

Kako gledate na aktualno stanje u Gradskom vijeću, posebno na oporbu, čiji ste dio, koja se pokrenula tek s aferom ‘Zamjenica’?
Vrlo je teško koristiti riječ oporba ako znamo da pričamo o vijećnicima koji su prije godinu i pol dana, u drugom krugu izbora, ili ostali u tišini ili podržali kandidata HDZ-a. Danas su u Vijeću i mi bismo ih trebali zvati oporbom. Nisam sigurna da je to dobra riječ. Jedina prava oporba je HNS. Kad govorimo o Gradskom vijeću, govornica je nažalost postala poligon za populističke izjave pojedinaca. Osim toga, Zakon o jedinicama lokalne samouprave, koji vijećnicima omogućava imunitet, doveo je do toga da pojedini vijećnici koriste govornicu za vrijeđanje i govorenje neistina bez ikakvih sankcija jer ih štiti zakon. Mislim da naši sugrađani već prepoznaju tu situaciju. Moram se osvrnuti i na lošu praksu dopunskih točaka. Strahovito je velika brojka tih točaka koje kao dopunske dolaze u zadnji tren na klupe vijećnika. Vijećnici imaju svoje radne i privatne obveze i tjedan dana ranije dobiju dnevni red i materijale za pripremu. Zamislite situaciju kad vijećnik u zadnji tren dobije još pet točaka. Tu doista postoji mogućnost donošenja pogrešnih odluka ili ne ukazivanje na problem ako ga ima. To je po Statutu dozvoljeno, ali je predviđeno baš za iznimne situacije, što se ne poštuje.

Zbog čega HNS nije dao potporu Jadranu Baraču u podizanju kaznene prijave u aferi ‘Zamjenica’? HNS za cilj ima baviti se projektima i raditi sve što je u interesu naših sugrađana. Baviti se poslovima za koje su zadužene određene institucije, DORH, USKOK, PNUSKOK… To nije naš posao. Mi ih ne trebamo učiti njihovom poslu. Bez obzira na određene iznimke, te institucije jako dobro rade svoj posao. HNS nije dosad niti će se u budućnosti baviti njihovim poslom.

Nije li pomalo neuobičajeno što je HNS na konferenciju za medije ujedinjene oporbe kao svoju predstavnicu poslao nezavisnu vijećnicu Matiju Čale Mratović?
Ne, HNS uopće nije imao svog predstavnika. Mi smo se obratili javnosti putem priopćenja i predložili smo gradonačelniku da malo detaljnije pogleda koji je slijed i što se događalo te da informira javnost. Nije prirodno da se bilo koja politička opcija bavi poslom državnih institucija. Politička opcija se treba baviti građanima, jer su oni naši birači, prepoznavati koji su problemi, pokušati djelovati da se ti problemi riješe. Naravno da ćemo reagirati ako uočimo da se pokušava progurati neki projekt koji nije dobar za naše sugrađane, ali bavljenje poslom određenih državnih institucija skoro pa spada u kategoriju populizma.

Očekujte od Matije Čale Mratović povratak mandata?
S gospođom Matijom Čale Mratović imamo jako dobru komunikaciju i izvrsnu suradnju na sjednicama Gradskog vijeća. Ona jest u jednom trenutku iskazala želju da u idućem razdoblju izađe iz Vijeća i samim tim taj mandat pripada HNS-u. No, nama su obje opcije u redu, jer dobro surađujemo u pripremama za sjednice, a ako gospođa Matija odluči da izlazi iz Vijeća, mi ćemo imati odgovarajućeg kandidata koji će doći na to mjesto.

Iz redova HNS-a ili?
Naravno.

Iz tiskanog izdanja od 27. prosinca 2018.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist