Aktualno

NASTAVA VEĆINOM POD MASKAMA Osim djece i nastavnika, pod osobitim pritiskom bit će spremačice

NASTAVA VEĆINOM POD MASKAMA Osim djece i nastavnika, pod osobitim pritiskom bit će spremačice

Proteklog tjedna predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije sastali su se sa ravnateljima osnovnih i srednjih škola prilikom čega je uglavljeno kako će se nastava u objektima odvijati sukladno kapacitetima, a pojedine ustanove organizirat će se u dvije smjene kako ne bi došlo do prevelikog miješanja djece. Računa će se pri tome voditi o svim epidemiološkim smjernicama – na prvom mjestu o nošenju zaštitnih maski, osiguravanju socijalne distance među samim učenicima u razredu te, naravno, češćem pranju ruku i dezinfekciji samih prostora.
U najbrojnijoj dubrovačkoj osnovnoj školi – OŠ Ivana Gundulića u Gružu, priča nam ravnateljica Vedrana Elez, stoga je od 7. rujna, a radi zdravstvene sigurnosti polaznika i nastavnog osoblja, obvezno korištenje maski u hodnicima i učionicama gdje nije osiguran razmak od 1.5 metar. Škola će biti u dvije smjene, a svaki razredni odjel, objašnjava nam, imat će svoju učionicu te će se učitelji izmjenjivati. Također, većina nastavnih sati za predmetnu nastavu bit će organizirana u blok satovima, a kod razredne nastave to će se odnositi na engleski jezik, vjeronauk i glazbenu kulturu.

Smanjen kontakt
Na ovaj način resteretit će se đaci, a svakako će se smanjiti i dnevni kontakti s nastavnicima. Djeca će ulaziti u školu u razmaku, bez zadržavanja po hodnicima, a svaki razredni odjel imat će svoje vrijeme i mjesto u dvorištu za trajanja velikog odmora. Nastavni sat će se skratiti kako bi dobili vrijeme između dvije smjene za čišćenje učionica. Nužno je napomenuti i kako će korisnici produženog boravka u škola biti od 8 do 17 sati. Kao najveći izazov Elez, međutim, ističe održavanje socijalne distance te naučiti polaznike novim pravilima i preporukama.
-Djeca ne vole stroge okvire. Radimo intezivno na čišćenju škole – dezifenkciji te nabavci dezifenkcijskih sredstava. Pripremni i probni dio imali smo u svibnju kad su na nastavi bili učenici razredne nastave, ali i epidemiološka situacija puno bolja. Najmanje poteškoće oko same organizacije ćemo imati u našim područnim školama na Koločepu, u Suđurđu, u Luci Šipanskoj zbog malog broja učenika i učitelja. Nastava u Područnim školama odvijat će se u jednoj smjeni – poručila je ravnateljica Gundulića i dodala da se nameće pitanje organizacije nastave u slučaju kad je više učitelja na bolovanju.
-I u normalnim okolnostima jako teško pronalazimo adekvatnu stručnu zamjenu. Najvjerojatije će dolaziti do čestih izmjena rasporeda za što ćemo svi trebati imati veliko razumijevanje. Nastava tjelesne i zdravstve kulture bit će u dvorani i na školskom igralištu, isključivo za jedan razredni odjel. Nastojat ćemo imati što više kratkih pauza i s učenicima izaći na otvoreno. Smatram da bi trebali dobiti mogućnost zapošljavanja dodatnog tehničkog osoblja spremačica i kućnih meštara ukol0iko želimo zadovoljiti sve standarde – naglasila je Elez.

Bez obzira na okolnosti učenicima trebamo, podcrtava, osigurati kvalitetan odgoj i obrazovanje pri tome vodeći posebnu pažnju i brigu o zaštiti njihovog zdravlja. Upute od razrednika roditelji će dobiti u tjednu pred nama kada će preuzeti i udžbenike. S njima, komentira, sva komunkacija će se inače događati putem telefona i e-maila. Ono što može garantirati, zaključuje Vedrana Elez, je da će zaposlenici njene škole dati sve od sebe kako bi njihovi učenici u ovim nepredvidivim vremenima imali što bolje školovanje, a s roditeljima će nastojati pojedinačne uvjete dogovoriti na njihovu dobrobit.
Unatoč najavama kako bi se u Gimnaziji Dubrovnik, o čemu smo krajem srpnja i pisali, organizacija nastave mogla dogoditi prema mještovitom modelu, odnosno da jedan tjedan djeca budu u učionicama, a sljedeći obrazovanje stječu online, pak su došli do zaključka kako navedno nije sretno rješenje. Stoga, kako je i dogovoreno s osnivačem – Županijom dubrovačko-neretvanskom prošlog petka, škola će ove godine, ispričala nam je ravnateljica Katarina Tolja, biti u dvije smjene pod maskama. U obje, razreda će biti podjednako, istaknula je.

Spremačicama pune ruke posla
Satovi će, međutim, zbog dijeljenja zgrade s osnovcima iz OŠ Marina Getaldića, počinjati s vremenskim razmakom pa se učenici neće susretati te dijeliti veliki odmor. Ukinuta je i kabinetska nastavu te će gimazijski srednjoškolci čitavo vrijeme provoditi u svojim učionicama, a nije ni preporučljivo da izlaze tijekom malog odmora. Istovremeno, nastavnici neće odlaziti u zbornice. Sastanci i vijeća bit će sukladno tome putem online platforme, a zatražena je i suglasnost županije da se skrate satovi, iznijela je Tolja. Oni bi stoga bili pet minuta kraći zbog nužne dezinfekcije i detaljnog čišćenja prostorija.
Dezifinciranje će se, tumači ravnateljica Tolja, vršiti tri puta – prije, tijekom i nakon nastave. Gimnazija, govori, ima ukupno zaposleno pet spremačica i one će s podijeliti u dvije grupe. Metara četvornih je dosta, donosi, te im je, naravno, taj broj osoblja premalen. No, zbog sistematizacije sukladno odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja zapošljavanje novih nije moguće. Ista briga mori ravnatelja Obrtničke škole Dinka Mandića gdje također ne postoji mogućnost osiguravanja razmaka od dva metra među polaznicima u razredima te će oni morati nositi zaštitne maske.

-To je veliki problem. Ministarstvo se već duže vrijeme pridržava standarda koji propisuje koliko po kvadraturi se može zaposliti ljudi. Nisu uvažavali rade li škole u jednoj ili dvije smjene. Prije šest godina smo tako imali šest spremačica, a sad tri. Zbog toga će na njima biti poseban pritisak – komentirao je Mandić u čijoj Obrtničkoj će pak nastaviti djelovati u jednoj smjeni. Olakotna okolnost im je, kaže, što im dnevno dva do tri razreda budu izvan same zgrade pa ih je unutra uglavnom oko 150. Do sad su imali i kabinetsku nastavu te od sljedećeg ponedjeljka prelaze na razrednu.
-Raspored smo prilagodili tako da imamo što više blok sati. Svi će biti samo u jednom razredu osim za vrijeme praktične nastave. Nju imamo u školi i u radnom procesu. Svaka struka od frizera do automehaničara ima svoje propisane mjere. Izazov je kako postupiti u slučaju kozmetičara kod kojih sadržaje vezane za lice razmišljamo odgoditi za drugo polugodište kada se nadamo da će epidemija koronavirusa prestati. Ministarstvo je dalo generalne upute, a na školama je da pronađemo način jer svi imamo različite materijalne uvijete, opremljene radionice i praktikume – dodao je.

U sve tri ustanove, ističu naši sugovornici, sami učenici vesele se povratku u školske klupe bez obzira na inzistiranje na smanjenom kontaktu i obveznom nošenju maski. Djeci je potreban socijalni kontakt, napominju ravnatelji. Temperaturu pri ulasku u zgradu škole neće im mjeriti već su spomenuto svi dužni napraviti doma prije dolaska. U slučaju i da se pojavi sumnja o zarazi nabavljeni su beskontaktni toplomjeri. Zaštitne opreme i dezificijensa je dovoljno o čemu se pobrinuo osnivač pa će ih tako dobivati sukladno dogovorenim intervalima koji pak još nisu uglavljeni.

U UŠ Sorkočević ipak bez maski
-Za djecu do 10 godina starosti koristit će se princip tzv. balončića, odnosno učenicima ćemo osigurati što veći razmak i bez nošenja maski. To se odnosi na predškolski uzrast i prvi razred niže glazbene škole. Za stariju djecu, odnosno uzrast od petog razreda osnovne škole do mature nastava će biti organizirana na način da će se poštivati razmak od najmanje 1.5 metra. Ovdje je potrebno izdvojiti nastavu solfeggia i sličnih predmeta u nižoj i srednjoj školi, tu ćemo koristiti mogućnost blok sata ili jednog sata uživo na tjedan, a drugi sat održat će se online – istaknuo je za DuList ravnatelj UŠ Luka Sirkočević.
Kako je dodao, kod njih se u većoj mjeri nastava održava na individualni način, što znači da je nastavnik sam s učenikom u učionicama pa imaju uvjete da se ona odvija nesmetano. Za balet će po preporuci osigurati sedam metara kvadratnih, a o svim detaljima roditelji i polaznici bit će obavješteni prvim susretom.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist